Hlavní obsah

Nepečené cukroví: rumové kuličky s obměnami

Hodnocení:
(66)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Každý rok sice zkoušíte nové druhy cukroví, ale pak jsou takové, ke kterým se chtě nechtě stejně vždycky vrátíte, že? A vláčné rumové kuličky jsou právě jednou z těchto stálic – krásně voní, příprava zabere jen chvilku, a ještě do nich můžete zužitkovat přebytky z ostatního pečení.

Ingredience pro:
30 kuliček
Na rumové koule potřebujete:
  • 60 g lískových oříšků
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g rybízové marmelády
  • 240 g dětských piškotů
  • 100 g másla
  • 80 ml rumu
  • 20 g holandského kakaa
Na obalení potřebujete:
  • kokos
  • mrazem sušené (lyofilizované) maliny
  • mleté ořechy
  • holandské kakao
Článek

Postup

Krok 1: Oříšky nasucho opražte na pánvi a ještě horké rozmixujte - půjde to tak snadněji. Jednodušší varianta je pak koupit ořechy (klidně vlašské či mandle) již pražené mleté.

Krok 2: Piškoty taktéž rozmixujte nebo v utěrce rozbijte válečkem. Přimíchejte ořechy, cukr, džem, rozpuštěné máslo a rum - toho můžete přidat či ubrat podle chuti, já se vždy řídím tím, že cukroví hezky ovoní, a navíc díky němu vydrží déle (což je samozřejmě nesmysl, protože i tak se kuličky stěží dočkají Vánoc).

Krok 3: Do poloviny směsi zapracujte holandské kakao (stojí sice víc než obyčejné, ale je to velký rozdíl v chuti) a nechte trochu zatuhnout v lednici.

Krok 4: Z hmoty tvořte kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu, mletých ořeších, rozdrceném mrazem sušeném ovoci nebo kakau. To jediné se mi příliš neosvědčilo, protože rychle vlhlo a kuličky tak na prstech prozradily každého, kdo je ujídal.

Tip: Do kuliček spotřebujte odřezky nebo polámané cukroví, nevyužitou čokoládovou polevu či přebytky náplní. Pokaždé budou chutnat jinak a nic tak nepřijde vniveč!

Také se vám občas zdá, že čím jednodušší cukroví je, tím větší má úspěch?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama