Hlavní obsah

Indiana Jones slaví 80! Pamatujete si název lodi z Hvězdných válek a nejhorší film Harrisona Forda?

Foto: © 2020 Eyepix Images/The Grosby Group, Profimedia.cz

Foto: © 2020 Eyepix Images/The Grosby Group, Profimedia.cz

Reklama

Skvělý herec a jedna z nejslavnějších tváří Hollywoodu, pro většinu lidí legendární Indiana Jones. To je Harrison Ford, který dnes slaví 80. narozeniny. Jak dobře znáte jeho role a filmy? To zjistíte v našem kvízu!

Článek

Narodil se irskému katolíkovi (otec pracoval jako reklamní manažer) a ruské Židovce, vyrůstal v Chicagu. Po střední škole šel na vysokou, kde studoval filozofii a angličtinu. Za vedlejší předmět si vybral rozbor dramatu a herecký kroužek. Škola mu moc nešla, ale divadlo si zamiloval.

A tak se (díky bohu!) Harrison Ford rozhodl ze školy odejít a v roce 1964 se vydal do Hollywoodu. Malé role ho ale nedokázaly uživit, a tak si přivydělával jako tesař a truhlář. A to až do roku 1977, kdy získal roli vesmírného pilota Hana Sola v ikonických Hvězdných válkách (Star Wars). Zrodila se hvězda.

Herec je dvakrát rozvedený. S první manželkou Mary Marquardt (rozvedli se v roce 1979) má dva syny. Jeho druhou ženou byla scenáristka Melissa Mathison, i s ní má dvě děti – syna a dceru. Rozvod s Melissou v roce 2004 (o rozvod požádali už v roce 2001) byl jedním z nejdražších v Hollywoodu. Od roku 2002 žije s herečkou Calistou Flockhart, známou ze seriálu Ally McBeal, v roce 2010 se vzali.

Dnes je Fordovi rovných 80 let. A my pro vás máme kvíz, který prověří vaše znalosti jeho rolí a filmů.

1. Víte, jak se ve Hvězdných válkách jmenuje loď, v níž cestuje se svým druhým pilotem, chlupatým humanoidem Wookieem Chewbaccou?
2. Postava Indiana Jonese, vtipného a odvážného archeologa, je další jeho slavnou rolí. V každém filmu se vydává zachránit nějaký historický artefakt. Víte, co hledá v prvním snímku Dobyvatelé ztracené archy (1981)?
3. Hraje čtyřnásobného otce, manžela a vynálezce, který nenávidí civilizaci a je přesvědčen o jejím blížícím se pádu. Proto uprchne s rodinou do divočiny, kde se snaží žít podle zákonů přírody, jenže se to trochu zvrtne. Víte, jak se tenhle snímek z roku 1986 jmenuje?
4. I mistr tesař se někdy utne a Fordovi se to stalo před dvěma lety, kdy byl nominován na cenu Zlatá malina za nejhorší herecký výkon v nejhorším filmu roku. Cenu sice nezískal, ale i tak to byla trochu ostuda. Víte, jak se film, v němž hraje páníčka psa, kterého unesou obchodníci se psy, jmenuje?
5. Harrison Ford je obecně uznávaný hollywoodský herec, patří ke špičce ve svém oboru. Víte, jak to má s nejprestižnější filmovou cenou Oscar?
6. Film Uprchlík (1993) patří k tomu nejlepšímu, v čem Ford hrál. Příběh váženého muže, který je obžalován z vraždy své manželky a na útěku před detektivem v podání Tommy Lee Jonese se snaží dokázat svou nevinu, je filmová klasika. Vzpomenete si, čím se Fordova postava živí? Jaká je její profese?
7. V roce 1988 hrál Ford pod taktovkou režiséra Romana Polanského v thrilleru, kde ztvárnil lékaře, kterému někdo na přednášce v cizí metropoli unesl manželku. Začíná zběsilá a neuvěřitelně napínavá snaha o záchranu milované ženy. Jak se film jmenuje?
8. V roce 1988 se Ford objevil ještě v jednom snímku, tentokrát v romantické komedii Podnikavá dívka. Víte, které dvě slavné herečky v tomto filmu hrály po jeho boku?
9. Je to jednoduchý příběh – dva povahově rozdílní lidé ztroskotají při pádu letadla na neobydleném ostrově. Kromě hádek a nejistoty, zda je někdo najde, jim vše komplikují piráti. Harrison Ford, jako stárnoucí mrzoutský pilot a dobrodruh, nakonec nejen přežije, ale získá i srdce módní reportérky v podání Anne Heche (53). Víte, jak se jmenuje tenhle snímek?
10. Film Věčně mladá z roku 2015 je romantické drama o dívce (hraje ji Blake Lively, 34), která havaruje autem. Nehodu nejen přežije, ale z neznámého důvodu přestane stárnout. Její život ale není snadný – sleduje, jak stárne její dcera, nemůže najít trvalou lásku... Víte, koho v tomto filmu hrál Harrison Ford?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Pro Forda byla vstupenkou do Hollywoodu role Hana Sola v Hvězdných válkách.Tady jsou další zlomové role slavných herců: retardovaný chlapec i alkoholik

Reklama

Načítám