Hlavní obsah

Osm hodin tréninku denně, běh do vyčerpání, týdny jako slepec: takhle se herci chystají na role

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Některé filmové role vyžadují nejen psychickou, ale také fyzickou přípravu. Hodiny v maskérně bohužel nestačí, a tak na sobě musí herci nebo herečky skutečně zamakat. Jak se připravovala Halle Berry nebo Václav Neužil?

Článek

Zatímco Renée Zellweger (52) mohla mít při přípravě na roli Bridget Jones v prvních dvou filmech nohy na stole a ládovat se nejrůznějšími dobrotami, jiné hvězdy se naopak musely vydat cestou odříkání a tvrdých tréninků.

Halle Berry (55)

Ve filmu Modřiny si americká herečka zahrála hlavní roli a také tento snímek režírovala. Děj se odehrává v prostředí zápasů MMA, a tak se musela sportovně založená herečka dostat do ještě lepší formy, než v jaké byla, a natrénovat bojová umění. V rámci přípravy věnovala MMA tréninku čtyři hodiny denně a k tomu přidala ještě posilování. Hned první den natáčení si ovšem zlomila dvě žebra, jako správná hrdinka ale zatnula zuby a výroba filmu se kvůli tomu nezastavila.

Foto: Profimedia.cz

Herečka je velkou fanynkou MMAFoto: Profimedia.cz

Jason Momoa (42)

Trénování těla nespočívá jen v tom, že si člověk vyseká svaly na břiše nebo si tréninkem zvětší bicepsy. Americký herec trénoval na roli v dramatickém seriálu See (2019–2021) trochu jinak. Ztvárnění slepce se ujal opravdu zodpovědně. Před natáčením trávil dlouhé hodiny v naprosté tmě, dva týdny nosil na očích zatemňovací brýle a zkoušel si tříbit ostatní smysly, to vše pod dohledem pohybového trenéra a trenéra boje bez použití zraku.

Foto: Profimedia.cz

Hercův výkon byl v dramatickém seriálu naprosto přesvědčivýFoto: Profimedia.cz

Václav Neužil (42)

V České republice se v loňském roce jméno českého herce skloňovalo hlavně v souvislosti s jeho výkonem ve filmu Zátopek (2021). Nejenže si herec musel osvojit specifické vystupování, dialekt a dikci olympijského vítěze, ale také se musel naučit běhat jako on. S pauzami, protože se film neustále odkládal, běhal a cvičil přes pět let. Během tréninku se dostal i několikrát na hranici svých sil. Aby zhubnul a podobal se maratónskému běžci, upravil také jídelníček, vynechal pečivo a těstoviny. Investovaná energie se zúročila, diváci nešetřili pozitivními reakcemi a herec může pokukovat po Českém lvovi.

Foto: Profimedia.cz

Sprinty mu ve škole šly, hrál tenis i hokejbal, ale vytrvalostní běh neměl rád nikdyFoto: Profimedia.cz

Judit Bárdos (33)

Slovenská herečka maďarského původu si ve filmu Fair play (2014) zahrála atletku Annu, která se dostane do státem řízeného dopingového programu. S tréninkem začala herečka půl roku před natáčením a za získanou kondici byla posléze velmi vděčná, prý by bez ní natáčení nezvládla. Osvojit si musela i běžeckou techniku, díky které měla na plátně působit věrohodně. I tak ovšem musela využít služeb dublérky, protože by určitou trasu musela běžet tolikrát, že by padla vyčerpáním.

Foto: Profimedia.cz

I když poctivě trénovala, sama herečka všechno neuběhalaFoto: Profimedia.cz

Alena Doláková (33)

Do černobílého dramatu Zrcadla ve tmě (2021) se česká herečka musela protančit. Snímek totiž pojednává právě o tanečnici. Příprava se herečce částečně trefila do prvního covidového lockdownu, kdy trénovala a upravila jídelníček, aby dosáhla správné tělesné konstituce. Intenzivně tančila a cvičila čtyři měsíce před natáčením, a to až osm hodin denně, protože na dublérku prý nebyly peníze.

Foto: Profimedia.cz

Během příprav herečka určitě protančila nejedny střevíceFoto: Profimedia.cz

Chris Hemsworth (38)

Zdá se, že australský herec si vybírá hlavně role, při nichž může posunout limity svého těla. Osvalenou muskulaturu předvedl už coby bůh Thor a tvrdý trénink podstupuje, i když se připravuje na roli wrestlera a herce Hulka Hogana (68). Důležitá jsou zejména vypracovaná ramena, a tak před sebou herec v rámci tréninku valí třeba obrovské těžké pneumatiky. Zvedá činky a zkrátka pumpuje, co to jen jde.

Foto: Profimedia.cz

Hemsworthovy role vyžadují, aby byl ve forměFoto: Profimedia.cz

Jennifer Lopez (52)

Ve snímku Zlatokopky (2019) si herečka a zpěvačka zahrála striptérku, což znamenalo jediné – hodiny a hodiny tréninku svíjení se u tyče. Přestože návštěvy posilovny a cvičení jsou jejím denní chlebem, přiznala, že tanec u tyče je nesmírně náročný, a několikahodinové tréninky se na jejím těle podepsaly mimo jiné hromadou modřin na nohou. Herečka se řadu měsíců mořila pod dohledem profesionálky. Alespoň si vyzkoušela, jaké by to bylo, kdyby vykonávala kariéru, kterou jako mladá dívka zvažovala.

Foto: Profimedia.cz

Herečku si vzala do parády trenérkaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám