Hlavní obsah

Hit roku 2012: Místo kytiček zdobí stěny komiks!

Foto: RAKO

Dekor dřeva bude zdobit obklady i v roce 2012Foto: RAKO

Reklama

Je to každý rok velká událost, která rozhoduje o tom, jak budou vypadat vaše koupelny, kuchyně, chodby a někdy i obýváky. Mezinárodní veletrh Cersaie v italské Bologni totiž určuje trendy na následující roky. Jenže pokud by to mělo platit i letos do posledního detailu, měli byste se na co těšit. Koukněte se, co si firmy také dokážou vymyslet!

Článek

Nemáte rádi trendy a nenecháte si diktovat, jak má vaše bydlení vypadat? Pak jsou pro vás novinky z letošního veletrhu jako dělané. Zapomeňte na to, že by se – jak tomu bývalo v minulosti – všechny italské či španělské firmy shodly na jedné či dvou módních vlnách. Pro letošní rok platí, že se zde objevilo hned několik vizí a tendencí, které se od sebe dost liší. Minulostí jsou časy, kdy v módě byly jednoduchost a bílá. Pro budoucnost platí, že stále pokračuje obliba imitací přírodních materiálů, vracejí se však zdobné mozaiky, barvy, specifickou skupinu tvoří velmi výrazné série pro východní trhy. A ti odvážní se rozhodli opravdu pro neotřelé a specifické vzory!

Trend 1: Je libo komiks na záchodě?

Také si rádi čtete na toaletě? Pak nejen pro vás je určena novinka, která opravdu zaujala. „Mezi ty nejvýraznější určitě patřily obklady dekorované komiksovým příběhem nebo grafitti zdobením,“ říká Veronika Motyčková zastupující značku Mondo Ceramica.

Foto: Mondo Ceramica

Novinka, která tu ještě nebyla – obklady zdobené komiksemFoto: Mondo Ceramica

Foto: Mondo Ceramica

A jak by se líbila koupelna s podobným příběhem vám?Foto: Mondo Ceramica

Trend 2: Dřevo obkladům sluší

Imitace přírodních materiálů vládnou světu obkladů a dlažeb posledních několik let. Ani letošní rok nebyl výjimkou. Novinky jsou však stále podobnější originálům. Obklady ze „dřeva“ jsou na trhu v mnoha barevných modifikacích a velikostech. Vybrat si tak můžete jak dlaždice velké 45 x 45 centimetrů, tak „prkna“ o velikosti 120 x 30 centimetrů. Vybírat si lze nejen z mnoha typů dřeva od dubu a buku přes břízu, teak až po wenge a další, ale i z různých povrchových úprav, jako je olejování, lakování či voskování, nebo povrchů, které obsazují celé spektrum od vysokého lesku po mat. Ale nejen to. „„Například klasická prkna mají suky ve světlejším odstínu a stejně tak reálně se tváří keramický obklad, imitace dřeva jsou díky technologii digitálního tisku naprosto dokonalé,“ říká Pavla Nováková zastupující značku RAKO.

Foto: Edilcuoghi

Milujete dřevo? Tohle je však keramická dlažba!Foto: Edilcuoghi

Foto: Cersaie

Keramické obklady připomínají dřevo nejen svým designem, ale i tvary, které vycházejí z rozměrů prken či parketFoto: Cersaie

Trendy na příští rok můžete porovnat s těmi letošními v článku Nové obklady: Vypadají jako dřevo!.

Trend 3: Nedokonalosti jsou také in

Keramika zvládne dokonale imitovat nejen dřevo, ale i mramor. „Šedé žilkování je k nerozeznání od pravého mramoru. Keramický obklad má v koupelně na rozdíl od pravého mramoru své přednosti, a to především v praktičnosti při údržbě,“ nabízí jeho výhody Pavla Nováková.

Foto: Mondo Ceramica

Mění se i tvary dlaždic – místo čtverců klidně zvolte modernější šetiúhelníkyFoto: Mondo Ceramica

Výrobci však zvládnou napodobit nejen nové a dokonalé materiály, setkat se můžete často i s dlaždicemi, které připomínají prošlapané kousky starých dlažeb či fládrování. Stejně tak jim na originálnosti dodávají další tvary, kdy čtverce a obdélníky doplňují například šestihrany nebo kombinace konvexních a konkávních, tedy vystouplých a propadlých tvarů. Nabízejí totiž zajímavou hru se světlem a stínem, které zdobí samy o sobě.

Foto: Mondo Ceramica

Designéři si u nových kolekcí pohráli i s plastickým povrchemFoto: Mondo Ceramica

Trend 4: Mozaiky jako fenomén

Po období velkých formátů, kdy se velikost jednotlivých dlaždic počítala na metry, se opět začínají vracet mozaiky, a to nejen jako doplněk a dekorace, ale interiéry zdobí od podlahy ke stropu. Častá je i jejich kombinace s velkými formáty, s nimiž tvoří zajímavý kontrast.

Foto: Naxos

Takto by mohla vypadat koupelna roku 2012 – kombinuje mozaiku a imitaci mramoruFoto: Naxos

Foto: RAKO

Chcete-li mozaikovou koupelnu, nemusíte čekat. Prodává se už nyníFoto: RAKO

Trend 5: Když vybíráte podle barev

Neutrální a přírodní tóny sice stále vládnou nejen světu keramiky, ale o své výsadní postavení by se měly trochu bát. „Nejen na dekoracích byly k vidění výraznější odstíny jako starorůžová, lila, nachová, fialková a podobně. Specifickou skupinou jsou pak výrobky určené pro východní trhy. „Kolekce určené pro rusky mluvící trh tradičně poutaly pozornost svou barevností a zdobností, technologická a elektronická dokonalost zase byla typická pro naftařská impéria,“ dodává Veronika Motyčková.

Foto: La Faenza Ceramica

Zdobnost charakterizuje kolekce určené pro východní trhyFoto: La Faenza Ceramica

Foto: Cersaie

Kromě růžových či fialových odstínů je mezi módními barvami zastoupená i zlatáFoto: Cersaie

Kterému trendu dáváte přednost vy?

Reklama

Související témata:

Načítám