Hlavní obsah

Zatočte s moly v kuchyni aneb Tyhle babské rady na ně zabírají

Foto: Steve Cukrov, Shutterstock.com

Foto: Steve Cukrov, Shutterstock.com

Reklama

Pavučinky ve strouhance a poletující motýlci všude po kuchyni, někdy dokonce housenky na stropě. To jsou různé situace, které ohlašují jediné: je potřeba vygruntovat spíž, na vašich potravinách si pochutnávají moli!

Článek

Můžete být sebevíc úzkostliví, co se čistoty a pořádku týče, ale molům se tím nevyhnete. Je totiž velmi snadné donést si je domů s moukou, strouhankou nebo jinými suchými potravinami, a jestliže neodhalíte napadené potraviny včas, rychle se rozmnoží a rozšíří.

Co jim chutná nejvíc

Nejrizikovější jsou suché a sypké potraviny – ty jsou domovem molů nejčastěji. Skvěle se jim daří v mouce, strouhance, vločkách, luštěninách, sušených houbách, ale napadají i vlašské ořechy a semínka všeho druhu. V bezpečí nejsou ani těstoviny, instantní pokrmy, káva, rýže, cukr, dokonce ani kakao nebo čokoláda. Přímo milují kukuřičné lupínky, směsi snídaňových cereálií a vloček! K potravinám se bez problémů dostanou přes papírové i plastové obaly, proto by všechny jmenované druhy měly být v pevně uzavřených dózách či sklenicích.

Molů je mnoho druhů, ale když začnou poletovat po kuchyni, je naprosto jedno, zda jde o mola obilního, zavíječe čokoládového, moučného nebo paprikového. Váš cíl je v tu chvíli jediný – a zkoumat, s jakým druhem máte právě tu čest, to rozhodně není!

Foto: Fotografiche, Shutterstock.com

Pevně zavřené sklenice, pořádek a voňavé bylinky – do takové spíže se molům chtít nebudeFoto: Fotografiche, Shutterstock.com

Odkud se berou

Většinou si moly přinesete z obchodu, ale mohou k vám vlétnout otevřeným oknem, digestoří nebo větrací šachtou. I kdybyste si dali tu práci a vše, co dáváte do spíže, nejprve důkladně prohlédli, nemusíte si jich všimnout. Pokud byste chtěli být opravdu důslední, museli byste každou mouku přesít přes sítko a poté uložit do sklenice či dózy s pevným víčkem, do které (a z které) se mol nedostane.

Když se mol – v jakémkoli stadiu vývoje – do vaší domácnosti „nastěhuje“, je dobré ho co nejdřív odhalit a zničit. Otálení se v žádném případě nevyplatí, protože se množí velmi rychle.

Je nutné napadené potraviny zlikvidovat?

Moli znehodnotí potraviny v první řadě tím, že prokoušou obaly – tím pádem je „otevřou“ vlhkosti a případnému mikrobiálnímu znečištění. Hlavně v nich ale žijí a množí se, tudíž v nich najdete „pavučinky“, které utkaly jejich housenky, zbytky zámotků, zbytky mrtvých tělíček, ale také výkaly. Kromě toho, že byste asi nic takového jíst nechtěli, mohlo by to vyvolat i alergické reakce. Takže všechny potraviny, ve kterých se moli pohybovali, musíte vyhodit a co nejrychleji odnést z bytu!

Jak se molům bránit

Objevili jste mola? Okamžitě zahajte úklid a postarejte se, abyste zlikvidovali celou populaci a navíc nezvaným hostům znechutili případný návrat. Jak na to:

  • Vykliďte spíž a všechny potraviny - důkladně prohlédněte (a to i ty ještě nerozbalené). Pokud to jde, přesejte je a místo papírových či plastových sáčků jim dopřejte dobře uzavíratelnou nádobu, pro kontrolu je nejlepší sklo nebo průhledný plast.
  • Spíž dobře vyluxujte, vytřete a vydezinfikujte - jestliže bylo napadení masivnější, prohlédněte i okolní skříňky a poličky, moli mohou naklást vajíčka do rohů stěn a zákoutí – a dokonce i pod tapety. Když najdete housenky, můžete na ně použít prostředek na lezoucí hmyz nebo je vyluxujte či zameťte a také rychle odstraňte z bytu.
  • Zaveďte pravidelný dozor - naučte se potraviny pravidelně kontrolovat a uklízet prostor, kde je uskladňujete. Zbavujte se potravin s prošlou záruční dobou.
  • Dbejte na prevenci - můžete použít feromonové lapače, které odchytí samečky a zastaví tak reprodukční cyklus. K tomu je dobré vědět, že molům vysloveně vadí některé pachy – neusadí se v blízkosti bobkového listu nebo chmele, vadí jim černý pepř, ale také levandule. Babičky dávaly do spíží novinový papír, protože zjistily, že moli nesnášejí vůni tiskařské černi. Vyzkoušet můžete i obyčejnou kostku mýdla. Výhodu prý mají kuřácké domácnosti, protože tyto škůdce odpuzuje i cigaretový kouř.

Víte, čím spolehlivě moly odpudit? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám