Hlavní obsah
3,1
(193)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Přemýšlíte co naservírovat k odpolední kávě, nebo jakou připravit sladkou svačinku pro děti? Pusťte se do pečení tohoto jablečného chlebíčku: je opravdu skvělý!

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 biskupský chlebíček
  • 4 ks jablek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 170 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Na formu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Promíchejte s třtinovým cukrem a citronovou šťávou a nechte chvíli odležet.

02.

Troubu zapněte na 180 °C. Měkké máslo vyšlehejte s krupicovým cukrem do pěny, pak jedno po druhém zašlehejte vejce o pokojové teplotě: teprve když je jedno vejce zcela zapracované, přidejte další. Mouku promíchejte se solí, práškem do pečiva a skořicí. 

03.

Do máslové směsi zamíchejte moučnou směs a vanilkový extrakt. Když je těsto hladké, vmíchejte připravená jablka včetně tekutiny. Nalijte do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a pozvolna pečte asi 80 až 90 minut dozlatova. Kdyby povrch příliš rychle tmavl a střed byl stále syrový (poznáte tak, že do těsta zapíchnete špejli a ta je po vytažení mokrá), překryjte formu alobalem. 

04.

Upečený koláč nechte asi deset minut vychladnout, pak jej vyklopte a počkejte, až vystydne úplně.

Jaký jablečný moučník máte nejraději? Kynutý koláč na plech s jablky, jablečný páj anebo jablečný koláč s drobenkou?

Reklama

Načítám