Hlavní obsah

Jak zabavit děti o prázdninách podle horoskopu? Býky deskovkou, Panny pošlete věšet prádlo

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou pro všechny rodiče komplikovaným obdobím – ratolesti jsou doma a je třeba se jim věnovat, vymýšlet program a zabavit je. Jaké aktivity se budou nejvíc zamlouvat malým Býkům, Blížencům nebo Vodnářům?

Článek

Prázdninová mise každého rodiče je jasná: vymyslet pro svého potomka či potomky takovou náplň dnů, aby nedošlo k tomu, že mu dítko poleze nejprve na nervy a pak i po hlavě. Každé znamení zvěrokruhu má svoje preference, když jde o volný čas a jeho trávení, a to samozřejmě platí už odmalička. Přinášíme vám tipy, jak své (nebo cizí) děti co nejlépe zabavit, abyste měli sami prostor popadnout dech.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Zabavit malého Beránka není jednoduché – tohle dítě chvíli neposedí a neudrží pozornost, co ho nadchlo teď, bude za dalších deset minut passé. Je tedy potřeba připravit si pořádný arzenál aktivit a ideálně je často měnit a točit dokola. Největší zábavou pro ně budou venkovní dobrodružství, tohle dítě se potřebuje proběhnout. Podle věku ho posaďte na kolo či tříkolku, odrážecí motorku nebo třeba postavte na kolečkové brusle. I hra na schovávanou nebo slepou bábu bude slavit úspěchy, a co teprve nějaké překážkové opičí dráhy!

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Malé Býky budete naopak ven vyhánět poněkud obtížněji a ani s větami o tom, jak byli za vašich mladých let všichni pořád v korunách stromů, neuspějete. Strategickou mysl a soutěživou povahu tohoto znamení ale rozhodně využijete při nejrůznějších deskových hrách, které mohou být perfektním prázdninovým programem, ať je venku zrovna sluníčko, nebo deštivo. Kromě toho vám budou ochotně asistovat v kuchyni, tam je to táhne už odmalička a ze společného pečení pizzy nebo zdobení muffinů uděláte super zábavu.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Býci mají rádi deskové hryFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

U Blíženců jsou možnosti nekonečné, protože je zaujme kdeco – tyhle děti jsou zvídavé a rády se připojí k čemukoli, co děláte vy. Hlavně když si u toho budou moci povídat. Pokud potřebujete chvíli pro sebe, zkuste starou dobrou metodu: knížky. Blíženci jsou většinou čtenáři, a když vyberete literaturu adekvátní věku, je to skoro určitě sázka na jistotu. Nadchněte Blíženče pro čtení a budete mít klid dlouhodobě. Stejně si ale nejvíc užijí jakékoli dění ve vaší společnosti.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Račí děti jsou hodně přes zvířátka, táhne je to ke všemu živému, rády pečují a starají se. Pokud je tedy můžete odlifrovat za babičkou s kočkami, psy nebo dobytkem, už o nich neuslyšíte a pravděpodobně je budete pozdě večer lovit z hlubin králíkárny. Pokud tohle není možnost, pořiďte jim aspoň křečka nebo želvu. Do péče o nového zvířecího kamaráda se hned ponoří a prázdninová zábava je na světě. A pokud už je vaše Ráče starší, zkuste mu hodit na krk několik menších dětí, zabaví se vymýšlením programu pro ně.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvíčata potřebujete dostat do smečky – pak máte vystaráno. Nebojte se, i když půjde o děti úplně cizí, rychle se otrkají a získají si jejich pozornost a respekt celé party, i když nebudou patřit mezi nejstarší. V kolektivu extrémně prospívají a bez dalších malých kamarádů si prázdniny rozhodně tolik neužijí. Vyrazte tedy na hřiště, na zmrzlinu nebo do parku, zkrátka kamkoli, kde potenciálně můžete potkat další kousky v odpovídajícím věku. Rázem budete mít vytoužený klid.

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Lvi se nejlíp pobaví venku s dalšími dětmiFoto: Nina Buday, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Malé Panny docela překvapivě zabaví domácí práce – dejte jim pocit dospělosti a dovolte jim, aby si samy vypraly nebo připravily jednoduché jídlo. Věšení prádla na šňůru se může stát zajímavým zpestřením odpoledne, a ještě ulehčíte sami sobě. Kromě toho je baví i všelijaké skládačky a puzzle – nakupte jim nějaké s pěkným obrázkem, hromadu lega nebo třeba věku odpovídající hlavolam. Nějakou dobu o nich neuslyšíte, i když ty menší nejspíš budou potřebovat vaši pomoc.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Estetika je důležitým prvkem v životě Váhy a i ty malé si užívají tvoření všeho druhu, které těší jejich umělecké očko. Zabezpečte tedy dům – nebo ještě lépe, vyšoupněte je ven před něj – a nechte je tvořit. Možnosti jsou nepřeberné od vodovek a temper na umělecká díla přes křídy k pomalování chodníků až po vití květinových věnců nebo plácání z hlíny. Nechte malou Váhu pořádně se vyblbnout a pustit kreativitu ze řetězu, překvapí vás, na jak dlouho se s nejrůznějším vyráběním a malováním zabaví.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři často bývají převlečení malí dospělí a dospělácké aktivity u nich mívají úspěch. Zkuste se zamyslet nad tím, čím byste se chtěli zabavit vy – výletem na hrad? Nějakou výstavou? Návštěvou divadla? A zkuste Štírkům předložit podobnou, ovšem pro děti upravenou verzi. Anebo je prostě vezměte s sebou tam, kde to baví vás. Užijí si i prohlídky muzeí a galerií, zvláště těch interaktivnějších, kde se do exponátů můžou zapojit a pořádně si je osahat.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Zvídavé Štíry baví interaktivní výstavyFoto: BearFotos, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci všeho věku jsou nezkrotní a plní energie, a tak je úkolem rodiče v první řadě vybouřit přebytečné energetické rezervy. Pěší výlety po okolí, městě i v přírodě jsou ideální možností, jak Střelčata unavit – vyrazte někam ven, zkoumejte a objevujte. Jako správní dobrodruzi posvačte pod letní oblohou, a když bude na konci putování ještě nějaký poklad nebo odměna, bude váš potomek jako u vytržení. Stejně tak ho zapojujte do sportovních aktivit na všechny způsoby, ať už jde o organizované kroužky, nebo jen šplouchání ve vodě na koupališti.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Malým Kozorohům chvíli trvá, než se otrkají, jsou to klidné a přemýšlivé děti, které se do ničeho nevrhají bez rozmyslu. Než je tedy k nějaké aktivitě zlákáte, budete nejspíš muset vyvinout nějaké to úsilí. Zabaví je nejrůznější poznávací a objevné, naučné knihy, pořady nebo povídání, stejně tak si užijí i společné (nebo individuální) čtení. Specialitkou jsou pak všemožné stavební aktivity. Malí Kozorozi rádi staví bunkry i hrady z písku, domečky pro skřítky v lese, a když není zbytí, vystačí si i s legem.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři překypují kreativitou a nadšením, které je potřeba usměrnit, jinak vám opravdu polezou po hlavě. Vyrábění všeho druhu je správnou cestou, kterou se vydat – obyčejné kreslení a malování však po chvíli nebude stačit. Pusťte se do větších projektů, ať už je to třeba nástěnná malba v pokojíku, nebo výstavba celého trpasličího města z modelíny a nasbíraných přírodnin. Kreslete mapy k pokladu, pište společně knihy, zkrátka jakkoli stimulujte představivost malého Vodnáře, to ho zabaví vůbec nejvíc.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Rybky jsou jako ryby ve vodě, když jsou ve vodě. Bylo to příliš komplikované? Tak jednoduše: vezměte rybí drobotinu na koupaliště, do bazénu nebo k rybníku a máte vystaráno. Tohle vodní znamení chová k vodě vůbec největší náklonnost a nejspíš ho z ní budete těžko dostávat, i když bude fialové, promrzlé a s cvakajícím chrupem. V nouzi se vyplatí pořídit i malý nafukovací bazének na balkon nebo vzít potomstvo aspoň k nějaké brouzdací fontáně nebo na hřiště s vodními prvky. Voda je zkrátka král!

Načítám