Hlavní obsah
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Šťavnaté kousky z masa dušené s rajčaty a provoněné rozmarýnem, to je dokonalý oběd nebo večeře na léto. Chutná s kuskusem i s bramborovou kaší. Anebo třeba s dobrým knedlíčkem.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 800 g hovězí kližky
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 600 g rajčat
Neobsahuje alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a stroužky česneku na plátky. Kližku očistěte, zbavte blanek a nakrájejte na kostky. 

02.

V hrnci rozehřejte trochu oleje. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte hovězí maso. Opečte ho tak, aby se zatáhlo. Pak přidejte mletou papriku a česnek, promíchejte a nechte rozvonět. 

03.

K základu přidejte rajčata a rozmarýn, pak vše osolte a opepřete. Přilijte tolik vody, aby bylo maso ponořené. 

04.

Pod pokličkou na mírném ohni duste asi dvě hodinky. Podle potřeby přilévejte vodu, aby bylo maso stále ponořené. 

05.

Když je maso měkké, vyjměte rozmarýn a podle chuti dosolte. Podávejte s kuskusem nebo bramborovou kaší

Víte, že kližka nepatří jen do guláše? Vynikající je i pečená kližka na česneku a na kmíně. Dáváte přece jen přednost omáčce? Pak se mrkněte na 50 receptů na nejlepší české omáčky.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 469,22 kJ
Bílkoviny33,74 g
Tuky20,97 g
Sacharidy7,86 g
Sůl2,18 g
SAFA4,66 g
Vláknina2,7 g
Cukry4,8 g

Načítám