Hlavní obsah
3,0
(28)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Šťavnaté kousky z masa dušené s rajčaty a provoněné rozmarýnem, to je dokonalý oběd nebo večeře na léto. Chutná s kuskusem i s bramborovou kaší. Anebo třeba s dobrým knedlíčkem.

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 800 g hovězí kližky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 600 g krájených loupaných rajčat
Článek

Postup

01.

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a stroužky česneku na plátky. Kližku očistěte, zbavte blanek a nakrájejte na kostky. 

02.

V hrnci rozehřejte trochu oleje. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte hovězí maso. Opečte ho tak, aby se zatáhlo. Pak přidejte mletou papriku a česnek, promíchejte a nechte rozvonět. 

03.

K základu přidejte rajčata a rozmarýn, pak vše osolte a opepřete. Přilijte tolik vody, aby bylo maso ponořené. 

04.

Pod pokličkou na mírném ohni duste asi dvě hodinky. Podle potřeby přilévejte vodu, aby bylo maso stále ponořené. 

05.

Když je maso měkké, vyjměte rozmarýn a podle chuti dosolte. Podávejte s kuskusem nebo bramborovou kaší

Víte, že kližka nepatří jen do guláše? Vynikající je i pečená kližka na česneku a na kmíně. Dáváte přece jen přednost omáčce? Pak se mrkněte na 50 receptů na nejlepší české omáčky.

Reklama

Související témata: