Hlavní obsah
3,2
(17)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Aktualizováno

Hovězí oháňka patří mezi levnější druhy masa, a když na ni v řeznictví narazíte, určitě ji kupte. Nechte si ji nasekat na kousky široké asi 4 cm a pomalu ji duste s kořenovou zeleninou a červeným vínem. Maso krásně změkne a bohatá omáčka uspokojí všechny milovníky silných chutí.

15 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 ks hovězí oháňka
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml červeného suchého vína
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Kost a klouby z oháňky dodají jídlu sílu a maso od kosti je nejlepší, to vám potvrdí každý kuchař i řezník. Pokud ale maso „na obíračku“ nemáte rádi, připravte tohle jídlo z hezkého kusu kližky nebo kousek kližky přidejte k oháňce.

Postup

01.

Maso vyndejte včas z lednice, aby mělo při přípravě pokojovou teplotu. Očistěte zeleninu: mrkev a celer nakrájejte na větší špalíčky a cibuli na půlkolečka.

02.

Na talířku promíchejte hladkou mouku, sůl a pepř a ve velkém hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Kousky masa obalte v mouce, tu přebytečnou oklepejte a na sádle je opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.

03.

Zkontrolujte množství tuku v hrnci a případně přidejte kousek sádla. Vsypte zeleninu a opékejte ji, až začne cibule zlátnout. Uvolňujte při tom přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře ho rozmíchejte v horkém tuku.

04.

Do hrnce vlijte víno a nechte ho pár minut zredukovat. Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, bobkový list, nové koření, tymián, špetku pepře a osolte. Do hrnce přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené. Přiklopte poklicí a na mírném ohni zvolna duste alespoň hodinu a půl, ale klidně i dvě a půl hodiny, až bude maso úplně měkké. V průběhu dušení občas promíchejte a případně dolijte vývar.

Tip: Do jídla se hodí sušší červené víno, sáhněte po Merlotu nebo Frankovce.

05.

Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo těstovinami. Jako všechna podobná dušená jídla bude i tohle lepší na druhý den, když se rozleží.

Omrzely vás stereotypní přílohy? Sáhněte po polentě, dá se připravit na mnoho způsobů. Zkuste třeba polentové hranolky nebo smaženou polentu.

Reklama

Související témata:

Načítám