Článek
Kost a klouby z oháňky dodají jídlu sílu a maso od kosti je nejlepší, to vám potvrdí každý kuchař i řezník. Pokud ale maso „na obíračku“ nemáte rádi, připravte tohle jídlo z hezkého kusu kližky nebo kousek kližky přidejte k oháňce.
Postup
01.
Maso vyndejte včas z lednice, aby mělo při přípravě pokojovou teplotu. Očistěte zeleninu: mrkev a celer nakrájejte na větší špalíčky a cibuli na půlkolečka.
02.
Na talířku promíchejte hladkou mouku, sůl a pepř a ve velkém hrnci s dobře těsnící pokličkou rozpalte sádlo na vyšší teplotu. Kousky masa obalte v mouce, tu přebytečnou oklepejte a na sádle je opečte ze všech stran dohněda. Opečené maso vyjměte a nechte chvíli stranou.
03.
Zkontrolujte množství tuku v hrnci a případně přidejte kousek sádla. Vsypte zeleninu a opékejte ji, až začne cibule zlátnout. Uvolňujte při tom přípečky ze dna hrnce. Poté přidejte rajčatový protlak a dobře ho rozmíchejte v horkém tuku.
04.
Do hrnce vlijte víno a nechte ho pár minut zredukovat. Přidejte maso i se šťávou, kterou pustilo, bobkový list, nové koření, tymián, špetku pepře a osolte. Do hrnce přilijte tolik vývaru, aby bylo maso z poloviny potopené. Přiklopte poklicí a na mírném ohni zvolna duste alespoň hodinu a půl, ale klidně i dvě a půl hodiny, až bude maso úplně měkké. V průběhu dušení občas promíchejte a případně dolijte vývar.
Tip: Do jídla se hodí sušší červené víno, sáhněte po Merlotu nebo Frankovce.
05.
Podávejte horké s jemnou bramborovou kaší nebo těstovinami. Jako všechna podobná dušená jídla bude i tohle lepší na druhý den, když se rozleží.
Omrzely vás stereotypní přílohy? Sáhněte po polentě, dá se připravit na mnoho způsobů. Zkuste třeba polentové hranolky nebo smaženou polentu.