Hlavní obsah
3,1
(231)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Kdo by neměl rád klasické hraběnčiny řezy! Jestli chcete zkusit něco trochu jiného, přidejte do nich mák. Kombinace jablek, našlehaného sladkého sněhu a máku je dokonalá.

35 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 4 žloutky
  • 160 g cukru moučka
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 6 jablek
  • 4 lžíce máku
  • 4 bílky
  • 2 vanilkové cukry
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva. Vše promíchejte. Pak přidejte pokrájené máslo, mléko a žloutky. 

02.

Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Třetinu těsta odeberte, zabalte do fólie a dejte do mrazáku. 

03.

Na náplň překrojte jablka, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je smíchejte s mákem a jedním vanilkovým cukrem

04.

Těsto vyválejte na velikost plechu, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a navrch rozložte jablečnou směs. Takhle připravený základ na koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

05.

Mezitím ušlehejte dotuha bílky se zbylým vanilkovým cukrem. Po 20 minutách pečení vyndejte koláč z trouby, naneste na něj rovnoměrně sníh a navrch nahrubo nastrouhejte vychlazené těsto z mrazáku. Jak ušlehat pevný sníh z bílků?

06.

Plech vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Po vychladnutí nakrájejte koláč na řezy. 

Reklama