Hlavní obsah

Hraběnčiny řezy jinak: nejen s jablky, ale i s mákem

Hodnocení:
(199)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Kdo by neměl rád klasické hraběnčiny řezy! Jestli chcete zkusit něco trochu jiného, přidejte do nich mák. Kombinace jablek, našlehaného sladkého sněhu a máku je dokonalá.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 4 žloutky
  • 160 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička citronové kůry
Na náplň
  • 6 jablek
  • 4 lžíce mletého máku
  • 4 bílky
  • 2 vanilkové cukry
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte všechnu mouku. Přidejte cukr, citronovou kůru a prášek do pečiva. Vše promíchejte. Pak přidejte pokrájené máslo, mléko a žloutky. 

Krok 2: Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Třetinu těsta odeberte, zabalte do fólie a dejte do mrazáku. 

Krok 3: Na náplň překrojte jablka, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je smíchejte s mákem a jedním vanilkovým cukrem

Krok 4: Těsto vyválejte na velikost plechu, přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem a navrch rozložte jablečnou směs. Takhle připravený základ na koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 minut.

Krok 5: Mezitím ušlehejte dotuha bílky se zbylým vanilkovým cukrem. Po 20 minutách pečení vyndejte koláč z trouby, naneste na něj rovnoměrně sníh a navrch nahrubo nastrouhejte vychlazené těsto z mrazáku. Jak ušlehat pevný sníh z bílků?

Krok 6: Plech vložte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut. Po vychladnutí nakrájejte koláč na řezy. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 11. 2021

Reklama

Sdílejte článek