Hlavní obsah
2,9
(286)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Šťavnatá jablka, antioxidanty v podobě skořice a brusinek a křupavé tenké těsto. Křehkým jablečným koláčem jistě neuděláte chybu.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 lžíce citronové kůry
  • 100 g másla
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce rumu
Náplň
  • 600 g jablek
  • 1 lžička skořice
  • 1/3 lžičky hřebíčku
  • 50 g sušených brusinek
Článek

Postup

01.

Mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), máslo na kostky a vejce rozmixujte nebo rukama zpracujte na konzistenci drobenky. Přidejte rum a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odležet.

02.

Tři větší jablka nastrouhejte (pokud chcete, můžete je oloupat, ale ve slupce se skrývá nejvíce živin) a smíchejte se skořicí, hřebíčkem a nasekanými brusinkami, ale můžete použít i klikvy (americké brusinky). Ty bývají zpravidla slazené, takže pokud jsou alespoň trochu sladká i jablka, není třeba doslazovat. Pokud máte ovšem raději sladší moučníky, přidejte i trochu cukru.

03.

O kousek větší část těsta, než je polovina, rozválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše na velikost o něco větší než je plech. I s papírem (nebo formu papírem vyložte) do něj přeneste, překryjte jablky a přiklopte taktéž rozváleným zbytkem těsta.

04.

Těsto několikrát propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, a při 180 °C pečte asi 30 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí a dle chuti posypejte moučkovým cukrem.

Reklama

Související témata:

Načítám