Hlavní obsah

Křehké jablečné řezy s rumem

Hodnocení:
(216)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Když jsou v koláči šťavnatá jablka, antioxidanty v podobě skořice a brusinek a křupavé těsto je velice tenké, tak kousek nemůže uškodit ani teď v lednu, kdy všichni začínají s dietou, co myslíte? Vsadím se, že s tímto křehkým jablečným koláčem na plech vstoupíte do nového roku s podstatně lepší náladou než většina dietářů.

Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
Na těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • kůra z jednoho citronu
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce rumu
Na náplň
  • 600 g jablek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 50 g sušených brusinek
Článek

Postup

Krok 1: Mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru (jen její žlutou část), máslo na kostky a vejce rozmixujte nebo rukama zpracujte na konzistenci drobenky. Přidejte rum a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici hodinu odležet.

Krok 2: Tři větší jablka nastrouhejte (pokud chcete, můžete je oloupat, ale ve slupce se skrývá nejvíce živin) a smíchejte se skořicí, hřebíčkem a nasekanými brusinkami, ale můžete použít i klikvy (americké brusinky). Ty bývají zpravidla slazené, takže pokud jsou alespoň trochu sladká i jablka, není třeba doslazovat. Pokud máte ovšem raději sladší moučníky, přidejte i trochu cukru.

Krok 3: O kousek větší část těsta, než je polovina, rozválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru nebo na pomoučené ploše na velikost o něco větší než je plech. I s papírem (nebo formu papírem vyložte) do něj přeneste, překryjte jablky a přiklopte taktéž rozváleným zbytkem těsta.

Krok 4: Těsto několikrát propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, a při 180 °C pečte asi 30 minut dozlatova. Krájejte až po vychladnutí a dle chuti posypejte moučkovým cukrem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek