Hlavní obsah

Hubnutí: Voda vám pomůže zbavit se nadbytečných kil!

Foto: Thinkstock

Slyšíte o pitném režimu ze všech stran? Ale víte přesně, proč je tak důležitý?Foto: Thinkstock

Reklama

Chcete vědět, co opravdu pít a co rozhodně ne při vaší snaze zhubnout přebytečná kila? Ptali jsme se odborníků za vás. Čtěte, ať se i vám konečně zadaří!

Článek

To, že máte nejen při hubnutí pravidelně během dne vypít 2,5 litru až 3 litry, je známá věc. A pokud denně sportujete či je teplé počasí, mělo by pití narůst až na 4 litry za den. Proč to tak ale je? „Špatný pitný režim s sebou nese rizika: dehydrataci, vznik ledvinových či žlučových kamenů i zácpu,“ uvádí doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc. „Také může způsobovat špatné fungování procesů v těle, kvůli nimž pak dochází k únavě a snížené výkonnosti,“ dodává lékař. Což je při hubnutí nežádoucí!

Hlad je skutečně převlečená žízeň

Navíc když budete pít málo nebo nedostatečně, budete mít také často pocit hladu. A hlad je přítel nadbytečných kil! „Tělo vysílá signál, že potřebuje doplnit tekutiny, a ten často mylně dekódujete jako pocit hladu a snažíte se jej zahnat jídlem,“ upozorňuje MUDr. Jana Foltinová.

Proto doporučuje vypít sklenici vody po probuzení, před každým jídlem a jako pomůcku si na stůl v práci postavit 1,5litrovou láhev vody, aby vám připomínala, kolik je potřeba ještě vypít. Pokud v době oběda nebude láhev poloprázdná, je potřeba v pitném režimu trochu přidat. „Náhlé dohánění pití příliš zatěžuje ledviny a z těla odplavuje potřebné minerály,“ upozorňuje lékařka, proč je potřeba pít v průběhu celého dne.

Foto: thinkstock

Dostatek vody v těle vám pomůže s hubnutímFoto: thinkstock

Není to klišé, skutečně pití funguje

Co ještě umí voda kromě fyzické výkonnosti, zamezení únavy i hladu udělat pro hubnutí dobrého? „Při odbourávání tukové tkáně dochází k vyplavování toxických látek a prostřednictvím pitného režimu i k jejich vyplavování z těla,“ vysvětluje MUDr. Jana Faltinová a doplňuje, že v opačném případě se dostavují bolesti hlavy, únava, křeče, pokles fyzické i psychické výkonnosti či dehydratace pokožky. „Stejně jako pravidelný přísun jídla je i dostatečné zavodňování organismu prevencí zbytečného zadržování tuků potažmo vody v těle,“ doplňuje lékařka.

Co nepijte:„Silný čaj, káva i alkohol se mezi tekutiny nepočítají, neboť tělo vody zbavují," uvádí lékařka a doplňuje, že ani koncentrované 100% džusy nejsou pro organismus v redukční fázi ideální. Často jsou slazené a i přes žádoucí obsah vitaminů obsahují příliš velké množství energie. Stejně jako limonády, šťávy, energetické nápoje, coca-cola, sladké minerálky.

Co pijte: „Vhodné jsou tedy balené pitné vody, nebo voda z kohoutku, ovocné čaje,“ uvádí MUDr. Vilikus. V pořádku jsou i středně mineralizované vody bez příchuti (například Ondrášovka, Mattoni, Korunní), zvlášť při fyzických aktivitách. Vysoce mineralizované (Poděbradka, Magnésia) je potřeba ředit 1 : 1 či je pít jen občas.

Pozor si dávejte i na ledové čaje. Víte vůbec, kolik skutečného čaje obsahují? Podívejte se na šokující díl pořadu Peklo na talíři televize Stream.cz. Zaručujeme, že vás Roman Vaněk opět dostane!

Tip redakce: Inspirací vám může být také článek Tohle jsou zabijáci diet! či Test čajů na hubnutí.

Aby vaše hubnutí bylo úspěšně, chce to zkrátka tělo dobře, pravidelně a vhodně zásobit vodou, aby fungovalo jako dobře namazaný stroj. Co myslíte?

Reklama

Načítám