Hlavní obsah

I člověk umí létat. Naučíte se to během spánku!

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Foto: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Reklama

Robert Policar má práci snů, a to doslova. Se sny totiž pracuje. Zajímá vás, jak se je naučit ovládat, prodloužit si den a vylepšit tvůrčí dovednosti během spánku? Vydejte se do říše neomezených možností pomocí vlastní fantazie.

Článek

Robert Policar (39) se přes dvaadvacet let věnuje astrologii, sestavuje horoskopy na míru, zabývá se japonskou přírodní léčbou reiki a také vykládá sny. Povídali jsme si především o těch, které můžete ovlivnit. Co všechno byste měli vědět o lucidním snění a budeme v budoucnu cestovat hlavně astrálně?

Co je to vlastně lucidní sen? 

Je to určitý druh snu, v kterém si člověk uvědomuje, že právě sní. Díky tomu se mu otevírají úplně nové možnosti, protože tam může vědomě jednat. V normálních snech si neuvědomuje, že sní, uvědomí si to až zpětně, když se probudí.

Vzpomenete si na svou první opravdovou zkušenost s lucidním snem?

Na to nikdy nezapomenu. Bylo mi kolem šestnácti let a přišel jsem ze školy tak unavený, že jsem si lehl na postel a okamžitě usnul. Probudil jsem se do snu, aniž bych ještě věděl, že se jedná o sen. Byl jsem ve svém pokoji a uslyšel zvonek, podíval jsem se z okna a za ním stál kamarád. Bydlel jsem ve druhém patře, takže mi přišlo poněkud zvláštní, že se jeho hlava objevila hned za oknem. Zničehonic zmizel a v místnosti se zjevili mí rodiče, i ti se ale rázem zase vypařili. To už mě přepadl úžasný pocit. Věděl jsem totiž, že právě teď spím, a uvědomoval jsem si, že jsem ve snu. Začal jsem zkoumat, v čem se liší od reality.

Jak jste to zkoumal? 

Tak například tam, kde jsem měl normálně šuplík, najednou žádný nebyl. Na jeho místě stál kaktus, který jsem ve skutečnosti vůbec neměl. Hodně jsem si ulítával na všech jinakostech, které ve snu byly. Strávil jsem v něm asi hodinu, tedy nezvykle dlouhou dobu na to, že se jednalo o můj první lucidní sen. Jenže pak jsem se chtěl vrátit, dal jsem příkaz a nic se nestalo.

Jaký příkaz? 

Instinktivně jsem si řekl, ať se probudím, protože mě v tu chvíli nic jiného nenapadlo. Jenže to nevyšlo a já jsem zpanikařil. Pomyslel jsem si, že jsem možná umřel a ocitl se v nějakém jiném světě. Pak jsem se uklidnil a položil si otázku, jak to tady asi funguje. V ten moment jsem se probudil. Byl to jeden z mých nejsilnějších zážitků v životě.

Foto: Archiv Roberta Policara

Astrolog Robert Policar miluje kromě hvězd také sny. Zabývá se jejich výklady a provozuje i snové skupiny. Lucidní sen měl poprvé v šestnácti letech Foto: Archiv Roberta Policara

To zní trošku děsivě. Přineslo vám to něco? 

Díky lucidním snům jsem ožil v realitě. Člověku se vrátí taková ta dětská zkoumavost a radost z přítomnosti, na kterou vzhledem k tomu, jak rutinním způsobem v dospělosti žije, často zapomíná. Po lucidním snu vnímá všechno ostřeji, jako by viděl všechny maličkosti i všednosti úplně poprvé. Protože v říši snů se nachází v prostoru, o kterém neví, jak funguje, dokáže si tento stav navodit i v reálném světě. Tibetští lámové používali lucidní sny pro rozvoj mysli a přípravu na smrt. Připravovali se tak na přechod mezi životem a dalším životem. Říká se, že ten, kdo umí lucidně snít, má velký předpoklad k tomu, aby si po smrti mohl vybrat lepší zrození. Ale přístupů k lucidnímu snění je samozřejmě mnohem víc. Každá kultura k němu přistupuje jinak, podle své víry.

Co se vám na něm nejvíce líbí? 

Že si člověk může vyzkoušet věci, které by normálně nemohl. Může létat, může se mnohonásobně zvětšit a být velký třeba jako planeta, nebo naopak malý jako vir či bakterie.

Přece jen, nemůže to být nebezpečné?

Znám mnoho lidí, co lucidní sny nemá rádo, takže v sobě tu schopnost raději potlačují. Někteří jedinci ji zas mají otevřenou tak moc, že se ztrácejí v realitě. Mnohdy pak nevědí, co je skutečnost a co je sen. Pro ně to tedy nemusí být vhodná metoda, jak se sebou pracovat. Pro někoho jsou ale lucidní sny osvobozující a léčivé.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Čím méně věcí kolem postele při usínání máte, tím lépe. Pokud musíte vstávat s budíkem, nastavte si pozvolnou meditační melodii Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Mohl byste nám to přiblížit? 

Třeba pro lidi, kteří jsou na vozíčku a nemají žádný partnerský vztah, představují lucidní sny cestu, jak vyléčit svá traumata. Ve snech mohou být zdraví, pohybliví, mladí, krásní a mít přítele či přítelkyni. Myslím, že právě v tomhle mají lucidní sny velkou budoucnost. Kdyby se tak našel způsob, jak to dokázat rychle naučit, vyřešilo by to spoustu věcí.

K tomu, jak se to naučit, se ještě dostaneme. Ale nebyl by problém, že by se někteří lidé nechtěli vrátit zpět do reality? 

Muselo by se k tomu určitě přistupovat individuálně podle toho, kdo má k čemu sklony. Záleželo by na dané situaci a na každém jednotlivci. Věnuji se astrologii, takže vím, že někteří lidé mají hodně otevřenou citlivost. Pro ně to může být nezdravé a může to podporovat právě únik od reality. Podobné obavy nejsou nemístné, je to o znalosti sebe sama. Stejně jako peníze mohou být v určitých rukou škodlivé, i sny mohou ve špatných rukou napáchat víc škody než užitku. Přece jen, je to pouhý nástroj.

Víte, co mi to celé připomíná? Scénář k sci-fi filmu Počátek… 

Ten je jeden z mých nejoblíbenějších. Jediné, co mi na něm vadí, je, že se tam furt střílí. Ale co se týče možností, které lucidní sny spáčům přinášejí, je hodně pravdivý. Počátek ukazuje probuzení do několika snových úrovní, ukazuje i nebezpečí, že člověk může ztratit kontakt s realitou, a je v něm i technika, jak si ověřit, zda se nacházíš ve snu. Říká se tomu zkouška reality. Jestliže neznáte odpověď na otázku, kde jsem se tu vzala, je dobré zpozornět, a pokud se podíváte na své ruce a objevíte nějakou abnormalitu – například máte tři prsty místo pěti, můžete už si být téměř jistá, že se nacházíte ve snu. Jako třetí pokus se pro jistotu můžete zkusit třeba proletět.

Foto: Profimedia.cz

Film Počátek (2010) s Leonardem DiCapriem (45) v hlavní roli dává možnost nahlédnout, jak může takový lucidní sen vypadat Foto: Profimedia.cz

A můžete si v lucidním snu vyzkoušet opravdu všechno? Třeba i něco špatného? 

To se nedoporučuje. Snové postavy mohou totiž znázorňovat určité aspekty podvědomí, a proto není dobré si ubližovat. Nevyplácí se překračovat hranice, je dobré respektovat snový prostor a chovat se tak, aby to nikomu neublížilo.

Jak můžu lucidního snu docílit? Určitě v tom hraje roli kvalita spánku, včetně jeho délky, ne? 

Ideální čas je spát osm hodin. A to je vlastně třetina dne. Je neuvěřitelné, kolik času navíc získáte, když se dovednosti lucidního snění naučíte. V něm se pak můžeš věnovat nejrůznějším praxím či tvůrčím aktivitám.

Jak to myslíte? 

Tak třeba tibetští lámové během svých lucidních snů zpívají mantry, umělci vytvářejí různá díla, sportovci, kteří se věnují bojovým sportům, mohou zase ve snech trénovat. Sny jsou takovou laboratoří, ve které si prostě můžeš zkoušet i to, co už umíš, a dále to rozvíjet. Nejsou v ní žádná omezení a na nic nemusíš čekat.

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Naučte se zaznamenávat sny pokaždé, když se z nich probudíte Foto: popcorner, Shutterstock.com

To je super, ale teď už prosím prozraďte, jak se této dovednosti naučit. 

Existuje mnoho technik. Mezi nejznámější patří metoda Carlose Castanedy, který doporučoval kontrolovat si ruce i během dne, aby si na to člověk zvykl a ve snu si rozpomenul, že se na ně má podívat. Jakákoliv odchylka od normality pak prozradí, že se nachází mimo realitu. Před spaním doporučuji udělat nějakou mírnou meditaci na zklidnění a poprosit, aby se lucidní sen dostavil. Někdo se může zklidnit i pozorováním svíčky, někdo si třeba zacvičí jógu. Kolem postele by nemělo být moc věcí a také radím vypnout ideálně veškerou techniku.

I budík? 

Právě ten bývá nejčastějším důvodem, proč si lidi nepamatují sny. Násilné probuzení je totiž takový šok, že zapomenou během mžiku, co se jim zdálo. Když už, tak je dobré mít pozvolné meditativní vyzvánění. Mezi bděním a sněním je spousta úrovní, a pokud člověk rychle přeskočí do reality, zapomene vše ze snové roviny. Ale lze se naučit vzbudit i bez budíku, naprogramovat se na určitou hodinu.

Klíčem k lucidním snům jsou tedy určité rituály před ulehnutím? 

A hlavně psaní deníku. Ten, kdo se to chce naučit, by si měl pořídit sešitek či diktafon a veškeré sny si do něj ihned po probuzení zaznamenávat, klidně i během noci. Psaní snů způsobuje to, že si člověk propojuje levou a pravou hemisféru, propojuje to, co se odehrává v nevědomých rovinách, a psaním to racionalizuje. Může to dobře podpořit intuici. Já radím i vést si klasický deníček. Stačí pár řádek, pár dojmů, protože tím, jak se člověk otočí nazpátek a reflektuje svůj den, tak je to něco, jako kdyby reflektoval svůj sen. Rozdíl mezi vzpomínkou na sen a na den není zas tak velký, protože do obou dvou se nelze jen tak vrátit.

Tak snad se mi také někdy podaří mít lucidní sen. Jaká je další úroveň? Astrální cestování? 

Lucidní sny jsou skvělou přípravou na astrální cestování. Vlastně se jedná o to, že se člověk odhmotní od fyzického těla a svým vědomím se může pohybovat naší realitou. Vědomě opouští tělo a zkoumá skutečný svět. Mnoho lidí ale nikdy lucidní sen nemělo, a najednou vidí své tělo seshora. Mají spontánní zážitek. Někteří se toho zaleknou, ale myslím, že v daleké budoucnosti to bude stejně běžné jako třeba chůze.

Kvalitní spánek je důležitý. Probouzíte se často během noci? Třeba za to mohou hvězdy ve vašem horoskopu!

Reklama

Načítám