Hlavní obsah

I mistr filmař se někdy utne. Chyby z Přátel či Gladiátora

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo se u sitcomu směje, u historického velkofilmu žasne nad zpracováním a u detektivky ani nedýchá. Někdo při sledování filmů a seriálů číhá na chyby a nesrovnalosti. A že se dají objevit i v oscarových filmech!

Článek

Chybovat je lidské, to platilo a platí. A děje se to i ve světě filmu. Na scénu může koukat sto lidí a uteče jim, že královna v historickém kostýmu má před sebou papírový hrnek na kávu. Ano, to byl příklad seriálu Hra o trůny (2011–2019). A ač se na scénáři podílí vždy několik lidí, tak dojde občas k dobovým nesrovnalostem.

Výsledný dojem z filmu nebo seriálu to většinou nijak nezkazí, ale bystří a šťouraví diváci to jen tak nepřejdou. Čeho si všimli v seriálu Přátelé nebo ve filmu Statečné srdce?

Přátelé (1994–2004)

V populárním sitcomu se během deseti sérií objevilo chyb vícero. Přátelé navíc patří k těm seriálům, které si mnozí pouští opakovaně, hlášky znají nazpaměť a dokázali by sepsat životopis jednotlivých postav.

Tvůrci občas prokládali děj vzpomínkovými díly a ty uměly udělat pěknou paseku. Rachel (Jennifer Aniston) se tak s Chandlerem (Matthew Perry) seznámila hned několikrát: když navštívily s Monicou (Courteney Cox) jejího bratra Rosse (David Schwimmer) na vysoké, když řešila vztah se snoubencem a když utekla od oltáře.

Foto: Profimedia.cz

Tak na seznámení Rachel a Chandlera! Foto: Profimedia.cz

Simpsonovi (1989–2021)

V průběhu let a desítek sérií se v seriálu o žluté rodince chyb vyskytlo spoustu. Pamatujete si například díl, kde oznamuje Marge svému muži Homerovi, že má kontrakce a narodí se malá Maggie (díl s názvem And Maggie Makes Three)? A všimli jste si, že během dekorování stěn projevili Simpsonovi zřejmě schopnost věštit budoucnost? Na zdi totiž visel obrázek malé slečny s dudlíkem ještě před tím, než se narodila.

Foto: Profimedia.cz

Stokrát napíšu na tabuli: Už nikdy nebudu věšet na zeď obrázek sestry předtím, než se narodí!Foto: Profimedia.cz

Pulp Fiction (1994)

Ač Quentin Tarantino platí za perfekcionistu, i jemu občas něco uteče. A pár chyb se objevilo i v kultovní černé komedii z roku 1994. Ve scéně, kdy jdou mafiáni Vincent Vega (John Travolta) a Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) vyřizovat účty, bystrému oku diváka neunikla nesrovnalost: ve zdi bytu byly díry po kulkách ještě předtím, než došlo na přestřelku samotnou.

Foto: Profimedia.cz

Pulp Fiction je klasika a pár nesrovnalostí vem čertFoto: Profimedia.cz

Gladiátor (2000)

V historickém velkofilmu exceloval Russell Crowe a snímek je ověnčený několika Oscary. Ale i v něm se pár chyb objevilo. Během bitvy v koloseu se například převrátil vůz tažený koněm na bok, a když se podíváte pozorně, uvidíte na spodu vozu plynovou lahev.

Foto: Profimedia.cz

Děj byl tak strhující, že si asi drobných chybek nikdo z vás nevšiml, nebo ano?Foto: Profimedia.cz

Statečné srdce (1995)

I Statečné srdce posbíralo více filmových ocenění a pro mnoho filmových fanoušků je nejoblíbenějším filmem vůbec. Mel Gibson  byl jako William Wallace nepřekonatelný a ujal se i režie. Možná i proto mu pár věcí uteklo. Historici koulí očima nad filmovým vykreslením reálného hrdiny a mimo jiné se jim nepozdává jeho outfit. Ano, nejen Američané mají Skotsko spojené s kilty. Jenže děj filmu se odehrává ve 13. století a nošení těchto oděvů se rozšířilo až ve století sedmnáctém. Ale nohy měl pěkné, tak proč je neukázat…

Foto: Profimedia.cz

V sukni byl vlastně novodobým trendsetterem…Foto: Profimedia.cz

Zelená míle (1999)

Film podle předlohy Stephena Kinga patří do zlatého fondu kinematografie a mnozí jej viděli několikrát. Herecké výkony i silný scénář udělaly své a často jeden kapesník nestačil. Ale i sem se nějaká ta chybka vloudila.

Děj se odehrává ve speciálním oddělení věznice v roce 1935, kde na trest smrti čekají ti nejhorší zločinci. A trest samotný je prováděn na elektrickém křesle. Jenže tato metoda se v Louisianě ve skutečnosti začala používat až později, od roku 1941.

Foto: Profimedia.cz

Rok sem, rok tam. Zelená míle je geniální filmFoto: Profimedia.cz

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Pohádka, která patří k Vánocům jako kapr se salátem a dárky. Hnidopichové ale i v této klasice našli pár nesrovnalostí. V záběru, kde Vladimír Menšík (†58) řeže v sadu větve, je za ním vidět elektrické vedení. Liška v lese různě mění velikosti, pes neběží tak úplně za Popelkou (Libuše Šafránková), ale aportuje sněhovou kouli, která je vidět. A když si Popelka dodává kuráž a počítá před plesem sloupy „mám-nemám“, tak jít by neměla, protože poslední sloupec vynechala. Ale ona jít chtěla!

Foto: ČTK

Kdyby na ples kvůli jednomu sloupku nešla, nebylo by z pohádky nic!Foto: ČTK

Co naplat, pár nedokonalostí ještě nemusí úplně zkazit dojmy z celého filmu. Naopak jindy stačí málo, aby se z dobrého záměru stala tragédie. Znáte propadáky české kinematografie?

Načítám