Hlavní obsah

Ta sedla aneb Nejlepší filmové facky

Foto: PETR NOVOTNÝ / CNC / Profimedia

Foto: PETR NOVOTNÝ / CNC / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi se mezi lidmi najde je málo těch, kteří alespoň jednou v životě nedostali pořádnou facku. Tento nejen výchovný prostředek se často využívá i ve filmech. V nich musejí políčky vypadat reálně – a někdy opravdu reálné jsou. Pojďte si připomenout nejlepší facky stříbrného plátna.

Článek

Ve filmech se život zdá někdy divočejší a „opravdovější“ než ve skutečnosti. Aby se diváci bavili, je často potřeba použít jednoduché a výrazné prostředky k posunutí děje či k vyjádření charakteru postav. A proto není na stříbrném plátně nouze o veliká dramata, bouřlivá vyznání citů a také o pořádné facky.

Slunce, seno a pár facek (1989) 

Už z názvu druhého dílu trilogie Zdeňka Trošky (67) je jasné, že fackami se tu nešetří. Jako na běžícím páse je rozdávala pracovnice JZD Marie Škopková v podání svérázné Heleny Růžičkové (✝67). Obzvláště vypečený byl políček, který uštědřila své filmové dceři Blaženě (Veronika Kánská, 54). Nešťastnice po ní převrhne lavor ze stolu a svalí se na zem jako pytel brambor. Zrovna v tomto filmu byly ovšem facky skutečné. Veronice Kánské pak museli chladit otok na tváři – se slavnou herečkou si prý nepadly do noty, protože neměla ráda mladé holky.

Pod vlivem úplňku (1987) 

Pořádně to plesklo, a dokonce dvakrát, i v oscarové romantické komedii režiséra Normana Jewisona (94). Na facky dojde ve chvíli, kdy Nicolas Cage (56) sdělí Cher (74), že ji miluje. Ona reaguje dvěma údery do jeho tváře a doporučí mu, aby se vzpamatoval. Je totiž zasnoubená s jeho starším bratrem. Do role Ronnyho Cammareriho si Cher Nicolase Cage výslovně vyžádala, i když mnozí se domnívají, že to mezi nimi na place nejiskřilo tak, jak by mělo.

Titanic (1997) 

Romantický velkofilm režiséra Jamese Camerona (66) nabídl nejen pořádnou dávku lásky, ale také řadu vypjatých momentů. Patří k nim i situace, kdy se Kate Winslet (45) v roli Rose hádá se svým snoubencem Caledonem, jehož si skvěle zahrál Billy Zane (54). A protože je podle něj neposlušná a odmlouvám mu, vrazí jí facku, která ji má „srovnat“. Tomuto aktu předchází dlouhá dramatická odmlka.

Ztřeštěná (1938) 

Slavná trojitá facka zavede diváky hluboko do filmové historie. V hlavních rolích výtečné kriminální komedie se v režii Leigha Jasona (✝74) představili Barbara Stanwyck (✝82) jako tvrdohlavá dívka z vyšší společnosti Melsa Manton a Henry Fonda (✝77) jako novinář Peter Ames. V dané scéně dá Melsa nejprve facku nesprávnému člověku v domnění, že je to Peter. Ten zrovna vchází zpoza dveří, takže to po pár vteřinách schytá taky a se slovy „abych dokončil kruh“ udeří Melsu nazpátek. Celé fackobraní přitom zabere jen asi čtyři vteřiny.

Byl jednou jeden král (1954) 

Do českých filmových dějin se vepsala i tahle pohádková facka, která Vlastu Buriana (✝70) jako králova rádce dokonce povalila na zem. A neuštědřil mu ji žádný chlap jako hora, ale žena. Pořádně se tehdy rozmáchla temperamentní a hubatá vdova Kubátová, kterou si zahrála Marie Glázrová (✝88). Snímek, a tedy i onu facku, režíroval Bořivoj Zeman (✝79).

U mě dobrý (2008) 

Facku, kvůli které spadne ze židle, vyfasuje i Miroslav Vladyka (61) coby Kája. Před ostatními mu ji vrazí Simona Babčáková (47). A byla to facka skutečná, takže si herec musel ledovat tvář. Scéna se navíc točila si desetkrát, protože nešťastný představitel Káji se tak bál, že vždy spadl o něco dříve, než mu ruka Babčákové přistála na tváři. Komedii podle předlohy Petra Šabacha († 66) natočil Jan Hřebejk (53).

Ptáci (1963) 

Skutečná facka se objevila i ve slavném hororu Alfreda Hitchcocka (✝80). V hlavní roli se představila matka herečky Melanie Griffith (63) Tippi Hedren (90). V roli dívky z lepší společnosti Melanie Daniels pleskne v restauraci po útoku ptáků hysterickou ženu, která ji nazývá zlem a příčinou všeho. Smrtící útoky ptáků na obyvatele se totiž začaly objevovat poté, co Melanie přijela do města. Mladá herečka nejprve váhala, jestli nemá facku jen předstírat, ale zkušenější kolegyně Doreen Lang (✝84) ji přesvědčila k opravdovému políčku.

Načítám