Hlavní obsah

To nejhorší z české kinematografie, čemu se herci propůjčili

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělat dobrý film je kumšt. Ale natočit film, který je tak špatný, až to bolí, je vlastně také umění. V obou kategoriích má česká kinematografie svá želízka v ohni, ale dnes dostane prostor druhá skupina. Co nejhoršího natočili čeští tvůrci?

Článek

Každý, kdo se zapojí do natáčení filmu, doufá, že výsledek bude povedený, divácky úspěšný, a tedy hojně navštěvovaný v kinech či reprízovaný v televizi. Občas se to ale opravdu nepodaří a divák má pocit, že mu někdo daný kus pustil za trest. V těchto případech to platí a sledování je jen na vlastní nebezpečí! Jen pro zajímavost – žádný z níže uvedených filmů na ČSFD nepřekročil hranici 15 %.

1. Waterloo po česku (2002)

Vít Olmer (78) byl původně poměrně úspěšným a vyhledáváním hercem, ale záhy zběhl na druhou stranu kamery jako režisér. Angažoval se i coby spisovatel a scenárista. Jeho režisérská kariéra sice přinesla několik obstojných děl jako Bony a Klid (1987) či Jako jed (1985), ale zbytek jeho tvorby diváci zrovna kladně neohodnotili.

Mezi jeho vůbec nejhorší počiny patří Waterloo po česku v hlavních rolích s Jiřím Krampolem (82) a Evou Holubovou (61). Scénář je založený na Olmerových manželských povídkách původně napsaných pro časopis Playboy. V jejich zfilmované podobě je ovšem všechno špatně – od hereckých výkonů přes kameru a střih až po hudbu.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Krampol ani ostatní herci ve filmu neoslniliFoto: Profimedia.cz

2. Playgirls (1995) a Playgirls II (1995)

Čirým utrpením jsou i další dva filmové počiny zmíněného režiséra, u kterých opět zajistil i scénář. Erotické komedie ovšem vycházejí z knižní předlohy spisovatele Vladimíra Párala (87).

Všechno se v nich točí kolem exkluzivního erotického salónu pro luxusní klientelu, takže nechybí odhalená těla a sexuální scény. Ty ovšem rozhodně nepůsobí dráždivě, ale spíš směšně, trapně a asexuálně. Podobnou úroveň mají i dialogy.

Foto: Profimedia.cz

Vít Olmer je na tom s tvorbu jako na houpačceFoto: Profimedia.cz

3. Jak ukrást Dagmaru (2001)

Komedii režiséra Jaroslava Soukupa (73), který má na svědomí například Discopříběh (1987), označila filmová kritička Mirka Spáčilová (63) za ukradený čas a přisoudila jí skóre 15 %. A to nikoho, kdo film viděl, asi nijak nepřekvapí.

Soukup v Dagmaře vychází ze svých předchozích filmů Byl jednou jeden polda I, II a III (1995, 1997, 1999). Jen místo majora Majsnera je v hlavní roli superagent Vašek Hruška v podání Jaroslava Sypala (61). To, co má ve snímku pravděpodobně představovat humor, je nevtipné, urážlivé a velmi trapné.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní role si zahráli Jaroslav Sypal (61) a Petra Martincová (51)Foto: Profimedia.cz

4. Když draka bolí hlava (2018)

Z novějších děl diváci moc neocenili pohádku v československé koprodukci od režiséra Dušana Rapoše (67). Nezachránila to ani skutečnost, že se v ní objevil božský Karel Gott (✝80) spolu se svou dcerou Charlotte Ellou (14). Pohádka sklidila vlnu kritiky a byla označená za propadák.

Bizarní je nejen to, že čeští herci v ní mluví slovensky a slovenští česky, ale i skutečnost, že děj je navýsost přeplácaný. Nechybí v něm totiž drak, skřítek Blivajz, hip hop, 100 let nemytý ptačí zub ani klokani.

Foto: Profimedia.cz

Ani Karel Gott z filmu neudělal divácky úspěšný kusFoto: Profimedia.cz

5. Decibely lásky (2016)

Milovníci písní Michala Davida (60) si v této komedii přijdou na své, protože v ní zazní jedna za druhou, ale ostatní budou asi jen nechápavě zírat. Oficiálně je film Miloslava Halíka (65) příběhem tří generací, které prožívají své touhy, sny, naděje i zklamání, a přitom nepřestávají věřit na lásku, přátelství a lidské souznění.

Neoficiálně jde o nepovedený návrat Rudolfa Hrušínského nejmladšího (49) před kameru ve změti jednotlivých scén, v nichž divák jen marně hledá nějakou myšlenku, záměr či plnohodnotný děj.

Foto: Profimedia.cz

Michal David měl z filmu radost, diváci už tolik neFoto: Profimedia.cz

6. Vánoční Kameňák (2015)

Ani Kameňáky natočené Zdeňkem Troškou (67) nelze považovat za kvalitní kinematografii. Nicméně už tak nějak patří k českému folklóru a některé vtipy vykouzlí úsměv na tváří. To se ovšem o pátém, vánočním pokračování od režiséra F. A. Brabce (65) říct nedá. Vulgarita a perverznost je vyšponovaná na maximum a pokusy o vtip jsou chabé.

Foto: Profimedia.cz

Václav Vydra (64) hraje v Kameňácích už létaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Jiří Krampol
Vánoční Kameňák
Vít Olmer

Načítám