Hlavní obsah

Simpsonovi baví už 30 let. Co jste o seriálu nevěděli?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Kultovní seriál o žlutých lidech se čtyřmi prsty žijících ve Springfieldu zná skoro každý. Dnes slaví Simpsonovi 30 let od první epizody, tak si pojďme připomenout gaučový vtípek, tresty na tabuli i známé osobnosti, které se tu objevily.

Článek

Simpsonovi (The Simpsons) jsou americký komediální seriál o nefunkční rodině, který pro televizní síť Fox vytvořil Matt Groening (65). Hlavními postavami jsou táta Homer, máma Marge a děti Bart, Líza a Maggie, pes Spasitel a kočka Sněhulka. Odehrává se v městečku Springfield a scénáristům není nic svaté. Je to nejdéle vysílaný animovaný seriál v historii americké televize a Fox vlastní práva až do roku 2082.

Věděli jste, že Bart Simpson byl v roce 1998 zvolen časopisem Time jedním z nejvlivnějších lidí století? Zajímavostí a pikantností je okolo seriálu hodně. Pojďme si některé připomenout a pobavit se.

1. Nápad vznikl během chvilky

Nápad na populární seriál  nevznikl po měsících přemýšlení – Matta Groeninga napadl během čekání před kanceláří producenta Jamese L. Brookse (79), kterému měl představit nový projekt. Simpsonovy pojmenoval po členech své vlastní rodiny, přičemž Bart (anagram z anglického brat = spratek) měl představovat samotného Matta. Složení slavné seriálové znělky zabralo v roce 1989 Danny Elfmanovi (66) pro změnu jen dva dny.

2. Žlutá upoutá a čtyři prsty stačí

Tvůrci udělali postavy žluté, aby upoutaly pozornost diváků, kteří surfují mezi televizními kanály (jestli sledujte často televizi, tak pozor na spermie).

Když cvakáte a zahlédnete žlutou, víte, že dávají Simpsonovi. A všichni mají jen čtyři prsty – což způsobilo kontroverzi v Japonsku kvůli zdejšímu zvyku Jakuzy usekávat lidem prsty. Jsou ale dvě postavy, které mají prstů pět – Bůh a jeho syn Ježíš, kteří se občas v seriálu objeví.

Foto: Profimedia.cz

Držet půllitr piva čtyřmi prsty chce trénink a Homer to nepodceňujeFoto: Profimedia.cz

3. Dabovat se vyplatí 

Původně měly být hlasy dabérů anonymní, aby neodpoutávaly pozornost od postav. V seriálu vystupuje přes sto pravidelných postaviček, ty dabuje několik herců a jsou za to královsky ohodnoceni. A bývali ještě víc.

Před pár lety se ale televizní stanice dostala do problémů a hrozilo zrušení seriálu. Dabéři dostali nůž na krk, aby si nechali snížit platy – vzdali se třetiny peněz a šou jela dál. Tak například Barta mluví herečka Nancy Cartwright (62) a cucání dudlíku Maggie „namluvil“ sám Matt Groening.

4. Scéna s gaučem hraje o čas

Nemusíte být vyloženě skalní fanoušek seriálu, abyste znali Simpsonovic gauč (jaké pohádky můžete sledovat z gauče letos o Vánocích?).

Na začátku každé epizody je totiž pravidelně tzv. gaučový vtípek, pokaždé jiný a různě dlouhý. Rodina usedá na gauč před televizi a vždy se jí přihodí drobný problém – někdy třeba gauč úplně chybí. Tato scénka v průběhu let nabyla na významu, protože umožňuje tvůrcům seriálu pracovat s délkou dílu. Když je epizoda moc krátká, je gaučový gag delší apod.

Foto: Profimedia.cz

Poskládat se na úvod každého dílu originálně na gauč? Je to výzva, ale Simpsonovi to zvládajíFoto: Profimedia.cz

5. Kdo něco znamená, chce být v šou

Říká se, že kdo v šoubyznysu něco znamená, dočkal se tu role, nebo alespoň zmínky o něm. Zpěvačka Britney Spears (38) předávala cenu nejstaršímu obyvateli Springfieldu a ten po jejím polibku zemřel. Britský zpěvák Paul McCartney (77) s účastí souhlasil s podmínkou, že z Lízy bude vegetariánka, a to se i stalo. Americký prezident Donald Trump (73) se v seriálu objevil několikrát a autoři dokonce předpověděli, že se stane prezidentem.

Pak jsou tu ale i hvězdy, které to odmítly. Tom Cruise (57) měl být mentor Tom, ale neměl zájem. Bruce Springsteen (70) odmítl dokonce tolikrát, že si z něj už v seriálu utahují.

6. A za trest napíšeš stokrát...

Na začátku každého dílu píše uličník Bart za trest na tabuli jednu větu, protože opět něco ve škole provedl. Co už například napsal? Prdnutí do zkumavky není vědecký pokus. Učitelka nedostala kopačky, bylo to vzájemné. Já nemám diplomatickou imunitu. Už nikdy nebudu házet s ředitelovou parukou. Už nikdy nebudu posílat sádlo poštou. Kadidlo není sprosté slovo.

Foto: Profimedia.cz

Stovky dílů, stovky trestů na tabuli a s Bartem to ani nehneFoto: Profimedia.cz

7. Simpsonovi po islámsku

Seriál je velmi populární i na Středním východě, ale kvůli islámu muselo dojít k úpravám: Homer se jmenuje Omar Shamshoon, nepije pivo, ale limonádu a jí egyptské hovězí párky místo hot dogů a slaniny.

8. Kolik stojí Maggie?

Další ze scének, které k seriálu neodmyslitelně patří, je ta, kdy je malá Maggie v úvodní znělce omylem namarkovaná v obchoďáku jako zboží. A její cena není náhodná. Jedná se o průměrné měsíční náklady na výchovu amerického dítěte. Ironií je, že cena jde postupem let dolů, protože navzdory inflaci finanční náročnost výchovy potomstva klesá.

9. Jak naštvat Vočka?

Oblíbenou poťouchlostí Barta je volat do hospody Vočka Szyslaka a různě ho znemožňovat otázkami, které on pak volá do plného lokálu: Prosím vás, není tam pan Ross? Příjmením Krok? Héj, je tam Semko Kotek? Je tam pan Vilí Zanej? Je tam Al? Příjmením Koholik?

Jste fanoušci tohoto kultovního seriálu? Nebo máte raději seriály pro holky?

Reklama

Načítám