Hlavní obsah

Karel Poborský slaví 50. Co dnes dělají sportovní legendy, jako je Kratochvílová či Hašek?

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Foto: Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to ikona českého fotbalu. Celkem 118krát nastoupil za českou reprezentaci, za stříbro na ME v roce 1996 a za bronz na Euru 2004 vděčíme z velké části i jemu. Jako jediný Čech se dostal do slavného Manchesteru United. Dnes slaví Karel Poborský 50. narozeniny. Co dělá a jak vypadá? A co další legendy českého sportu?

Článek

Fotbal, hokej, lyže, běžky, ale i atletika. Jakoby nebyl sport, ve kterém by čas od času nějaký český sportovec neexceloval na světové úrovni. Češi rozhodně svoje sportovní legendy mají. Jedna z nich, fotbalista Karel Poborský dnes slaví 50. narozeniny. Podívejte se, jak mu tyhle kulatiny sluší i jak se změnili další slavní sportovci.

Karel Poborský (50)

Na hřišti vynikal především svou rychlostí, ale také schopností střílet nevídané góly. Asi ten nejslavnější střelil v roce 1996 na evropském šampionátu v Anglii, ve čtvrtfinále, kde český tým narazil na Portugalce. Díky jeho lobu tehdy Češi mohli slavit vítězství, navíc v roce 2008 byl tenhle jeho gól zvolen nejlepší individuální brankou v historii evropského šampionátu. Z Poborského se rázem stala fotbalová hvězda, která se dostala i do legendárního Manchesteru United.

Fotbalovou kariéru ukončil v roce 2007, ale u kopané zůstal. Stal se z něj funkcionář Fotbalové asociace ČR (FAČR). Loni kandidoval i na předsedu, ale v hlasování těsně neuspěl. Stále je ředitelem Oddělení elitní mládeže.

A soukromý život? S bývalou manželkou má dvě již dospělé děti, dceru Kláru a syna Patricka. S druhou pak dcerku Rozárku. I když i rozvod a založení nové rodiny byly velké životní turbulence, nejhorším si Poborský prošel v roce 2016. Najednou mu ochrnul obličej, několikrát omdlel a na měsíc skončil v nemocnici. Diagnóza lymská borelióza a zánět mozkových blan. Sám pak přiznal, že podcenil příznaky, a byl jen krůček od toho, aby vše dopadlo fatálně. Prý se ale poučil a výrazně zpomalil životní tempo.

Foto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia ,Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Vlevo Karel Poborský v roce 2000, v době své aktivní fotbalové kariéry, a vpravo tak, jak ho známe dnesFoto: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia ,Stanislav Heloňa / MAFRA / Profimedia

Dominik Hašek (57)

Do Nagana odjeli jako outsideři, vrátili se jako zlatí hoši. Vedle jmen jako Jágr, Dopita, Ručinský či Růžička rezonovalo mezi Čechy i jméno Dominika Haška. Brankáře, který se na zlatém úspěchu výrazně podepsal.

Dominátor má na svém kontě kromě řady výher i cenná individuální ocenění – dvě pro nejužitečnějšího hráče NHL, stále je považován za jednoho z nejlepších hráčů z Evropy v historii této soutěže. Na ledě zářil až do roku 2011, kdy oficiálně ukončil kariéru. Zkoušel podnikat, ale obchodní talent má zjevně o hodně menší než ten hokejový. Firma Dominátor vyrábějící sportovní oblečení zkrachovala v roce 2008, úspěchem neskončily ani Haškovy energetické nápoje Smarty.

Zvraty pak Dominátor prožil i v osobním životě. V roce 2012 se rozvedl s dlouholetou manželkou, s níž má dceru Dominiku (26) a syna Michaela (32). Tři roky pak tvořil pár s Libuší Šmuclerovou (59), poté v roce 2015 oznámili rozchod. Vypadá to ale, že se Dominátor opět usadil. Žije s partnerkou Lenkou, se kterou má pětiměsíčního syna Honzíka.

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, CNC / Profimedia

Hašek po vítězství na OH v Naganu v roce 1998 (vlevo) a dnes (vpravo)Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, CNC / Profimedia

Jarmila Kratochvílová (71)

Jestli lze někoho doopravdy nazvat žijící legendou, je to určitě atletka Jarmila Kratochvílová, právem označovaná za nejlepší českou běžkyni všech dob.

Když v roce 1983 v Mnichově zaběhla 800 metrů v čase 1:53,28, byl z toho nový světový rekord. A ten nebyl dodnes překonán, je to vůbec nejdéle platný světovým rekord v oficiálních disciplínách v historii ženské atletiky. K tomu připočtěte, že je dvojnásobnou mistryní světa, držitelkou stříbrné medaile z olympijských her, čtyřnásobnou evropskou šampionkou v hale a nejlepší sportovkyní Evropy za rok 1983.

V roce 1984 se chystala na olympiádu v Los Angeles, měla v plánu tam triumfovat a následně ukončit kariéru. Jenže tehdejší státy komunistického bloku se rozhodly olympiádu bojkotovat. Tenhle sen se prostě Kratochvílové nesplnil. Kariéru ukončila po MS v roce 1987, ale stadion neopustila, atletice opravdu věnovala celý svůj život. Je trenérkou atletiky v Čáslavi, na tamním stadionu ji můžete potkat dodnes. Ve volné čase sleduje – jak jinak – sport, je velkou fanynkou biatlonu.

Foto: Jan Salač / MAFRA / Profimedia

Jarmila Kratochvílová v roce 1983, kdy zaběhla nový světový rekord, a dnesFoto: Jan Salač / MAFRA / Profimedia

Pavel Nedvěd (49)

Patří do stejné fotbalové éry jako dnešní oslavenec Karel Poborský. I on zářil na ME v roce 1996 a díky tomu si ho tam vyhlédl slavný tým Lazio Řím. V roce 2001 se ale konal ještě úžasnější přestup. Od Lazia si Nedvěda koupil Juventus, a to za 41,2 milionů eur jako náhradu za Zinédina Zidana (49). V roce 2004 na Euru byl kapitánem národního týmu.

Kariéru ukončil v roce 2009, ale Juventus neopustil. Je poradcem prezidenta Juventusu a zasedá i v představenstvu klubu. Stále tedy žije v Itálii, kde s ním tráví dost času jeho nová láska Dara Rolins (49). Ti dva se seznámili loni v létě, původně šlo jen o práci. Jenže jiskra přeskočila a Nedvěd prokázal, že tah na branku má stále. Oba si sice snaží chránit soukromí a o svém vztahu toho moc nemluví, vlastně většinou jen sdílejí svoje zamilované fotky. Jedno ale Dara o Nedvědovi, který je rozvedený a s bývalou manželkou má dvě dospělé děti, řekla. Nesbalila prý ona jeho, ale on ji! 

Foto: Denisa Hamerníková/ CNC/ Profimedia

Rok 2004 (vlevo) a současnost. Pravda, účes Nedvěd změnil jen minimálněFoto: Denisa Hamerníková/ CNC/ Profimedia

Kateřina Neumannová (49)

S nadsázkou by se dalo říct, že je Kateřina Neumannová královnou zimních olympiád. Minimálně na české poměry. Někdejší hvězda světového běžeckého lyžování má doma z olympiády jednu zlatou, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili. K tomu má i dva tituly mistryně světa. Svůj poslední závod zajela v roce 2007, kdy ukončila závodní kariéru.

Poté byla prezidentkou organizačního výboru MS v severském lyžování 2009, tam ale vznikly velké dluhy a Neumannová se kvůli tomu dočkala velké kritiky. V současnosti pracuje v Armádním sportovním centru Dukla, které spadá pod Ministerstvo obrany a stará se o nejlepší české sportovce. Neumannová spolupracuje i s olympijským výborem, občas se objevuje jako sportovní komentátorka v televizi. A radost jí dělá i osmnáctiletá dcera Lucie, která se věnuje tenisu.

Foto: Profimedia, TONDA TRAN Tonda Tran / CNC / Profimedia

Vlevo Katka na stupínku vítězů v roce 2006 v italském Val di Fiemme, kde získala zlato na trati 15 km. A vpravo tak, jak ji známe dnesFoto: Profimedia, TONDA TRAN Tonda Tran / CNC / Profimedia

Reklama

Načítám