Hlavní obsah

Nejlepší sportovní filmy a seriály, které vám usnadní loučení s olympiádou

Foto: stream.cz

Foto: stream.cz

Reklama

Vrcholový sport? To je krev, pot a slzy, fyzické i psychické vypětí a emoce. Dnes končí zimní olympiáda a vy jste si možná zvykli na každodenní nášup sportovních emocí. Co si pustit film nebo seriál se sportovní tematikou?

Článek

Olympijské hry v čínském Pekingu dnes končí a bylo rozhodně zajímavé sledovat sportovce z celého světa. Jak dopadli Češi? Manželé Paulovi seznámili Česko s curlingem, božská obojživelnice Ester Ledecká (26) jela bomby, Martina Sáblíková (34) překonala sama sama a Markéta Davidová (25) měla prostě smůlu.

Sledovali jste napjatě sportovní utkání i závody, a teď vám to bude chybět? Sport je oblíbeným tématem a motivem filmů i seriálů, tak zkuste jeden z našich tipů.

Já, Tonya (2017)

Film je natočený podle skutečného příběhu krasobruslařky Tonyi Harding (51) a v hlavní roli excelovala australská herečka Margot Robbie (31), která před natáčením měsíce trénovala. Trojitého axela, kterého skutečná Tonya zvládla, ale i tak museli upravit v počítači.

Život Tonyi byl tvrdý, a ač měla na to stát se absolutní hvězdou, nakonec spadla na samé dno. Psychické i fyzické týrání matkou i manželem se na ní podepsalo, hádala se s rozhodčími a nakonec se přiznala, že věděla o plánovaném útoku na soupeřku Nancy Kerrigan (52).

Foto: Profimedia.cz

Kouřila jako fabrika a byla vulgární, ale trojitého axela zvládla jako první Američanka a teprve druhá žena na světěFoto: Profimedia.cz

Lajna (2017–2021)

Seriál podle scénáře Petra Kolečka (37) z prostředí ledního hokeje se stal  legendou. Jiří Langmajer (55) předvádí v roli bývalé hvězdy NHL a elitního trenéra Luboše Hrouzka epický výkon.

V první sérii odchází trénovat do Havířova a jeho plán je jasný: ze syna tu udělá hvězdu. Co ale udělá s přítelkyní Deniskou (Hana Vagnerová, 38), bývalou prostitutkou, která si život hokejové holky představovala jinak? Ve druhé sérii se vrací do Prahy a ukazuje se, že šílené hokejové geny měl po kom zdědit, na scénu nastupuje Hrouzek starší (Stanislav Šárský, 82). Ve třetí sérii je Luboš tátou dvojčat a do týmu Slavie přišla posila: čobolové, tedy Slováci.

Foto: stream.cz

Lubošku, já nevím, jestli jsem na život v Havířově připravená... Nikdo není připravenej na život v Havířově!Foto: stream.cz

Kokosy na sněhu (1993)

Někteří lidi nevěří, že jamajskej bob zvítězí... Pamatujete tuhle devadesátkovou komedii o sprinterech z Jamajky, kterým se nepovedla kvalifikace na letní olympiádu, tak to zkusí na zimní? Ač v bobech nikdy neseděli a u nich doma jsou těžko k sehnání, pustí se do poctivého tréninku pod vedením obtloustlého Američana. Šance mají minimální a podmínky rozhodně ne optimální, hledejte sníh na Jamajce, nadšení je ale neopouští.

A víte co? Na zimních olympijských hrách v roce 1988 v Calgary jamajský bob opravdu startoval a letos rovněž!

Foto: Profimedia.cz

Že nemají ideální podmínky na přípravu? Řekl kdo?Foto: Profimedia.cz

Hráči (2015–2019)

Komediální seriál o hráčích amerického fotbalu, ale i o byznysu, který je se sportem spojený. Spencer Strasmore (Dwayne Johnson, 49) býval hvězda na hřišti, teď pomáhá ostatním, aby získali co nejlepší smlouvu a chytře investovali, a dohlíží, aby jim sláva nestoupla do hlavy.

On sám se vyrovnává se svými démony. Potrpí si na skvěle padnoucí obleky, drahé brýle i auta a je téměř nemožné vidět jej ve sportovním.

Foto: Profimedia.cz

Pro své chlapce udělá Spencer (vlevo) všechno, i když nejsou zrovna mistři v zodpovědnosti jako třeba Ricky (John David Washington, 37)Foto: Profimedia.cz

Král Richard: Zrození šampiónek (2021)

Will Smith (53) je za roli Richarda Williamse (80), otce tenisových šampionek Sereny (40) a Venus (41), nominován na Oscara a vy můžete na HBO zhodnotit, zda si zlatou sošku zaslouží.

Byl to stratég a měl vizi, jak zabránit tomu, aby jeho dcery vyrůstaly na ulici. Ještě před jejich narozením sepsal podrobný plán jejich tréninku a systematicky je připravoval na cestu na vrchol. Dokázal je pro svůj sen nadchnout natolik, že uspěly a svět tenisu si podmanily.

Ve filmu nejde jen o tenis, ale i o rodinnou sounáležitost, objevují se sociální témata, rasismus, svědci Jehovovi apod.

Foto: Profimedia.cz

Když mu řekli, že má doma Michaela Jordana, odpověděl, že to není přesné, má dva!Foto: Profimedia.cz

Zlatý podraz (2018)

Film vznikl podle knihy sportovního novináře Jakuba Bažanta (63) a vysokoškolského pedagoga Jiřího Závozdy (63) s názvem Nebáli se své odvahy. Odehrává se v letech 1938 až 1951 a je nejen o basketbalu a vášnivé lásce, ale i o historii a politice, která ovlivnila životy všech.

Mladí Čechoslováci se učí od Američanů nový sport, a když je jejich trenér odveden gestapem, musí se vyrovnat s tragickými událostmi. Sport je pro ně útěkem od reality. Jejich soupeři jsou týmy z celého světa, ale i nedemokratický režim, ve kterém žijí. Na ženevské mistrovství Evropy odjíždí s hlínou z věznice, kde jim zemřel trenér, a jako outsideři tu velmi překvapí.

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Zleva: Spoluhráči i nejlepší kamarádi Franta (Filip Březina, 26) a Jan (Zdeněk Piškula, 23)Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Reklama

Načítám