Hlavní obsah

Když máte 130 kg, nezajímají vás centimetry, ale kila. Ester a její mise za zdravým hubnutím

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ketodieta, low carb dieta, tukožroutská polévka, vyřazení pečiva? To vše zkoušela Ester v rámci svého hubnutí. Až se jednoho dne rozhodla, že své tělo přestane trápit a zhubne zdravě a trvale. Pronikla do tajů makroživin, osvojila si práci s kalorickými tabulkami a dnes má o 30 kilo méně a o 50 tisíc sledujících na Instagramu více.

Článek

Hubnutí je na sociálních sítích velké téma. Mnoho influencerů sdílí svoje zkušenosti a jejich sledující se jimi nechávají inspirovat.

Ester nejdříve sdílela hubnutí pomocí kalorických tabulek na svém soukromém profilu, ale zájem rostl a tak vznikla @tabulkarka. Čím je tento profil ojedinělý? Místo informací o zaručených jednorázových dietách nebo detoxech tu najdete rady ohledně poměru makroživin, výpočtu bazálního metabolismu a práci s kalorickými tabulkami. Pro své sledující je Ester motivací, ale i rádkyní a podporou: „Jsem holka, co se ve 30 letech naučila jíst, mít ráda jídlo a pochopila, jak tohle celé funguje. A teď beru jako poslání předat to dál,“ říká.

Jak Tabulkářka vznikla? 

Neměla jsem žádný podnikatelský plán či záměr. Jen už mě nebavilo jednotlivě kamarádkám popisovat, jak jsem zhubla a jak fungují kalorické tabulky, tak jsem natočila videa. Najednou bylo na mém osobním profilu 1700 lidí, tak jsem vymyslela během chvilky název Tabulkářka, smazala svoje selfíčka a teď je nás tu skoro 50 tisíc.

Jaký obsah vytváříte? 

Začala jsem točit podrobná videa na výpočet bazálního metabolismu, kalorického deficitu, práci s kalorickými tabulkami a podobně. Postupně se na to nabalují další témata jako zdravý vztah k jídlu, celková psychická pohoda, ale i běžná témata ze života jako cestování nebo děti.

Jakou hubnoucí proměnou jste si vy osobně prošla? 

Moje tělo dostávalo zabrat zhruba od 14 let. Před těhotenstvím jsem se točila kolem 72–78 kg, to už pro mě nebylo příjemné. Těhotenství jsem měla docela náročné: pět měsíců nevolností, kapačky, málo pohybu, strava jen o sacharidech. A najednou jsem měla 105 kg. Tři měsíce po porodu pak 96 kg, a i když jsem kojila jak vzteklá, dolů nic nešlo.

Nakonec jsem ale objevila správnou cestu a kouzlo zdravého hubnutí. Nyní mám zhruba 67 kg. K největší proměně došlo během jednoho roku a teď hlavně cvičím, tvaruji a zpevňuji.

Foto: Archiv Ester

Na svém Instagramu nejdříve sdílela, jak sama hubne, nyní sdílí i hubnoucí úspěchy svých sledujícíchFoto: Archiv Ester

Netajíte se tím, že jste v minulosti vyzkoušela spoustu diet. Co máte za sebou?

Ano, prošla jsem si bohužel i anorexií, což ve mně zanechalo strach z jídla. Nikdo mi tenkrát nevysvětlil, jak jídlo funguje, že se například nemusím bát jíst. Toto téma budeme teď otevírat společně s psycholožkou, protože u anorexie nejde jen o touhu být hubený.

Když jsem pak hodně přibrala, vyzkoušela jsem např. jídelníček na míru a za 1000 korun jsem měla nahoře dalších šest kilo... Nekupte to!  Následovala ketodieta, kdy jsem si zadělala na zažívací a kožní problémy. Přešla jsem na low carb a nezhubla nic. Sice jsem nejedla meloun, ale měla jsem nadbytek tuku. I bez melounu a rohlíku jsem byla v nabíracím příjmu.

Proběhla tukožroutská polévka, prášky na hubnutí apod. Zpětně se trochu stydím sama před sebou. Ale vlastně toho nelituju, bez toho by nebyla Tabulkářka. I když to bylo patnáct let zoufalosti a zbytečného týrání těla.

Vaším heslem je Laicky o kalorických tabulkách. Proč vás oslovily právě tyto tabulky? 

Potřebuji vše vidět v souvislostech, logicky. A tabulky jsou názorné a návodné. Měla jsem je nainstalované dávno, ale nevěděla, jak s nimi pracovat.

Když mi po porodu zůstala kila navíc a opět jsem přemýšlela o ketodietě, vnitřně jsem se naštvala a rozhodla se najít lepší způsob, jak zhubnout. Zjistit, co je deficit, dozvědět se o jednotlivých makroživinách, jako jsou bílkoviny, sacharidy, tuky.

Kalorické tabulky mi daly na začátku přehled, co vlastně jaká potravina obsahuje, naučily mě jíst a nebát se jídla. Rozhodně nejsou jen nástrojem při hubnutí!

Foto: Eva Malúšová

Mladá maminka bojovala s váhou celoživotně, ale nyní je velmi spokojenáFoto: Eva Malúšová

Často se říká, že při hubnutí není až tak důležité, kolik zhubnete kilo, jako například kolik cm v pase zmizí. Vy jste ale pro vážení. Proč?

Na rovinu? Mně když někdo řekl, ať neřeším váhu, ale centimetry, tak mě nepřesvědčil. Když máte 96 kg, je pro vás motivací právě ta váha.

Momentálně se už dva měsíce nevážím a je pro mě důležité tělo zpevnit. Jestli budu mít 70 nebo 65 kg, je mi vlastně jedno, ale musela jsem k tomu dojít sama. Cítit se dobře, mít víc energie, lepší libido nebo kvalitnější pleť? To je skvělé, ale tohle holku se 130 kg na začátku nezajímá. A já ji chápu.

Na svém profilu sdílíte i fotky vašich sledujících, které díky vám zhubly. Máte tedy jejich důvěru. Píší vám často a dělí se o svou radost z kil dole?

Jsme spolu v kontaktu vlastně denně. To ony teď tvoří profil Tabulkářka a motivují tak další. Nesmírně si vážím, že ke mně mají takovou důvěru. Denně čtu, jak jsem poslední naděje, než si zase koupí keto dietu nebo půjdou na podvázání žaludku, a je to obrovská zodpovědnost. Sdílíme i zkušenosti z různých domů zdraví a jejich nekalé praktiky, myslím, že už jen to zachránilo nejedno zdraví a vztah k jídlu.

Ta zpětná vazba je nejvíc. Dostávám děkovné zprávy nejen kvůli shozeným kilům, ale i kvůli uzdravení hlavy, ukončení strachu z jídla. Někomu se také díky kilům dole podaří otěhotnět a podělí se o svou radost a podobně.

Foto: Eva Malúšová

Našla zdravý způsob, jak být celoživotně ve formě a ráda předává své zkušenosti dálFoto: Eva Malúšová

Jak dlouho vám trvalo, než jste si zvykla na každodenní vážení a plánování jídla? 

Když se do něčeho pustím, nevnímám, zda mě to obtěžuje, ale těším se z výsledku. Mě navíc bavilo plánovat, kombinovat, vidět, kolik toho můžu sníst nebo co mi chybí.

Postupem času víte, že si do salátu nenalijete olivový olej bezhlavě, ale že si tam dáte lžíci a k tomu třeba hrst ořechů. Že si na chleba nedáte půl balení lučiny, ale stačí namazat lehkou vrstvu a k tomu si dát o plátek sýra víc.

Co nejčastěji vídáte u svých sledujících, že jim v jídelníčku chybí?

Bílkoviny a vláknina. Mají stravu založenou na sacharidech a tucích. Jenže bílkovina má sytící funkci, když chybí, jsme nedojezení a honí nás mlsná. Já jím vše, dbám na to, aby skladba potravin byla komplexní. Když si dám k obědu pizzu, vím, že bílkovinu musím obsáhnout v snídani nebo večeři, ne proto, abych nepřibrala, ale proto, abych byla sytá.

Kdo tohle pochopí, může se posunout dál, řešit rozdělení tuků, sacharidů. Nejde jen o to naplnit nějaký příjem, ale vědět, že vhodnější je dát si vysokoprocentní šunku než slaninu. To už pak přichází zdravotní hledisko, jak je vysoký cholesterol a další.

Foto: Eva Malúšová

V těle lehčím o desítky kil se cítí velmi dobřeFoto: Eva Malúšová

Vyplňujete tabulky denně, nebo to už máte v oku? A zahřešíte si někdy? 

Třeba měsíc nezapisuji, pak cítím, že jím méně, něž bych měla, tak si to tam zase zapíšu. Na začátku jsem byla hodně striktní, když se do něčeho pustím, přijmu to za vlastní a chci výsledky.

Když si jeden den dám tu zmíněnou pizzu a aperol, vím, že sice nic nezhubnu, ale taky nepřiberu 10 kg. Navíc já si dopřávám od začátku, tohle není žádná dieta, tohle je na celý život.

Odkud čerpáte vy osobně informace o zdraví, stravování?

Zpočátku jsem se řídila selským rozumem, zkoušela, počítala, pozorovala, jak reaguje tělo. Ale když začalo přibývat více lidí na mém profilu, tak jsem se rozhodla pro FitNut akademii, abych si ověřila, že to dělám opravdu správně. Jsem ve spojeni s výživovou poradkyní, priorita je pro mě šířit podložené a pravdivé informace. Nyní bych si chtěla udělat rekvalifikační kurz na výživového poradce.

Foto: Archiv Ester

Spokojená a štíhlá Ester jen záříFoto: Archiv Ester

Jak se jako maminka stavíte k stravování dětí, co byste ráda jako máma předala?

Dcera je malá, tudíž to mám ještě pod kontrolou. Máme to skvěle nastavené i s prarodiči. Nejsem žádný fanatik, sladkosti nezakazuji, ale ani aktivně nenabízím. Když chce venku zmrzlinu, dostane ji, protože vím, že třeba nepije sladké pití. Prarodiče jí zase místo dobrot vozí ovoce sušené mrazem, sýry, ořechové máslo apod.

Měla jsem možnost podílet se na změně stravování v pražských jesličkách, děti jedly ve výsledku plnohodnotněji a nové potraviny a ještě zbylo na nové hračky. Tohle si přeju do budoucna, změnit ty základy už od dětství, dostat informace o jídle už na základní školy.

Ester je součástí našeho projektu Insta léto. Během něj jsme se rozhodly vyzpovídat zajímavé ženy, které mají nejen profil plný líbivých obrázků, ale i přesah a zajímavý příběh. Povídaly jsme si již s Karolínou Four, Karolínou Kachyňovou a Zuzanou Pudilovou. V následujících týdnech se můžete těšit třeba na Janku Chudlíkovou, Tělo s příběhem nebo Školu stylu a mnoho dalších.

Načítám