Hlavní obsah

Lidi zajímá, co kde mají za super cenu a přeměny interiérů. Se Zuzanou Pudilovou o bydlení a Češích

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zuzana Pudilová založila jeden z prvních českých profilů zaměřených na interiérový design. Miluje jednoduchý a nadčasový styl, neváhá investovat do kvalitních dekorací a sdílí nejen úpravy svého bydlení, ale i střípky ze života stylové maminky dvou malých dětí.

Článek

Jedním z přínosů sociálních sítí je nekonečné množství každodenní inspirace. Najdete tu vše od zajímavých receptů přes originální outfity po tipy v oblasti interiérového designu. A právě v tom u nás kraluje mimo jiné Zuzana Pudilová (@zuzana_pudil).

Třiatřicetiletá maminka šestiletého syna a dvouleté dcery začínala tak, že si dokumentovala zařizování domu v malém městečku uprostřed Železných hor. A nyní inspiruje ostatní: má 33 tisíc sledujících. Jak začínala, proč nemá nikdy hotovo a co by dělala, kdyby si manžel chtěl na zahradu postavit trpaslíka?

Zuzko, jak se ti podařilo vybudovat jeden z nejnavštěvovanějších instagramových profilů v Česku, který je zaměřený na interiér a design?

Byla to spíš náhoda, ale děkuji. Když jsme se s manželem rozhodli, že začneme stavět, věděla jsem, že si chci vše kolem domečku dokumentovat. Ten den, kdy jsem na sociální sítě přidala první fotku obýváku, si pamatuju dodnes – bylo to na jaře 2018. Když se na ni dívám dnes, je to hrůza, co se týče kvality fotky a stylingu, ale každý nějak začínal. A příspěvek měl docela úspěch.

Design, focení a vše s tím spojené se stalo mým velkým koníčkem. Díky Instagramu a Facebooku se mi nyní otevírají neskutečné možnosti, o kterých by se mi před čtyřmi lety ani nezdálo.

A proč myslíš, že je právě tvůj profil tak oblíbený? 

No, to je těžká otázka. Nemyslím si, že by byl můj profil až tak známý, ale je pravda, že byl ještě spolu s pár dalšími účty mezi prvními, které se zabývaly bydlením. V době covidu se pak s účty o bydlení roztrhl pytel.

Myslím, že bydlení řeší dnes téměř každý člověk. Hledáme inspiraci, tipy na různé DIY projekty nebo rady, jak si lépe uspořádat domov a podobně. A během covidu, kdy jsme byli zavření doma, se to ještě umocnilo.

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Zuzana Pudilová sdílela, jak zařizuje rodinné bydlení, a dnes její profil platí za nekonečnou studnu inspiraceFoto: Archiv Zuzany Pudilové

Co je u tebe – z hlediska obsahu – sázka na jistotu?

Dost často dávám lidem tipy, co kde mají za super cenu, ukazuju, co jsem si sama pořídila, sázkou na jistotu jsou mé přeměny interiéru a vyrábění lidi taky hodně baví. Největší radost mám, když vidím, že lidé tvoří podle mých návodů. Zpětná vazba je můj hnací motor.

Denně mi chodí také žádosti o radu a pomoc se zařizováním, ale na to bohužel nemám čas. Jsem dvojnásobná máma na rodičovské dovolené. Musela jsem nedávno s těžkým srdcem odmítnout i krásnou nabídku studovat designerství. Po novém roce totiž plánuju vrátit se do práce, tak uvidíme, kam mě to zavane.

Kdybys porovnala své bydlení dnes a před pár lety, je tam rozdíl? Měnil se tvůj vkus?

No jéje, je to velký rozdíl. Kdo staví dům, tak moc dobře ví, že peníze nazbyt nejsou, proto jsem se zpočátku snažila náš dům vyšperkovat levnějšími dekoracemi – třeba z obchodů Kik, Pepco, Ikea, Jysk... Teď, a dost možná za to může i Instagram a účty, které sleduju, si ujíždím na designovkách. Jsou to sice dražší kousky, ale vyplatí se investovat a navíc člověka jen tak neomrzí. Náš domov se od roku 2018, kdy jsme se nastěhovali, změnil docela dost, téměř každá místnost dostala jiný kabátek.

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Zuzana Pudilová si uvědomuje, jakou sílu mají bytové doplňky, a ráda je podle nálady obměňujeFoto: Archiv Zuzany Pudilové

Z tvého i dalších na interiér zaměřených profilů mám pocit, že nikdy nemáte hotovo. Stále něco vylepšujete, měníte. Dokážeš si říct: Tak, takhle jsem spokojená už napořád?

Teď jsi mě hodně rozesmála. Nemám nikdy hotovo, je to pravda. Je to tím, že dlouho nevydržím u jedné věci a změny v interiéru mám prostě ráda. Ale je fakt, že některé věci nejdou pořád měnit, takže vždy změním jen dekorace, koberec, barvu polštářků a interiér hned dostane jiný nádech.

Musela jsi svou vášeň pro doplňky krotit a bydlení uzpůsobit dětem? Aby neponičily dražší kousky nebo se nezranily o sice krásný, ale třeba ostrý kousek nábytku? 

Je to asi zvláštní, ale nemusela. Děti byly a jsou zvyklé odmala, takže je moje vázičky, svícínky a jiné blbůstky nijak nezajímají. Uf. Nebezpečné předměty – jako třeba svíčky – byly a dosud jsou v místech, kam jen tak nedosáhnou.

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Interiérový design se stal koníčkem a vášníFoto: Archiv Zuzany Pudilové

Prozradíš, jakou nejdražší věc sis domů pořídila? 

Dřív jsem jela na kvantitu, nicméně člověk dospěje do fáze, že míň je víc. Takže postupně ubírám a zakládám si na opravdu kvalitních kouscích. To ale neznamená, že si nekoupím třeba květináč v Pepcu. Moje nejdražší věc, kterou jsem si koupila, byl svícen Kubus 4 od značky By Lassen.

Nedávno jsi pořádala setkání s insta kolegy a sledujícími.

Akci jsme pořádali společně s kamarády, se kterými jsme na sítích nejvíc v kontaktu, a užili jsme si spoustu srandy. Konala se v Praze v nádherných prostorech showroomu Deco Loco, součástí „meetu“ byl minimarket našich oblíbených firem, občerstvení a workshop na motání věnců. Repete plánujeme příští rok... Dorazíte?

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Jako z časopisu – a přesto útulné bydlení pro čtyřčlennou rodinuFoto: Archiv Zuzany Pudilové

Jasně! Sociální sítě jsou cenná platforma i pro firmy z hlediska reklamy. Navazuješ spolupráce a máš nějakou vysněnou?

Ano, spolupráce jsou pro mě forma výdělku. Nicméně firma a produkt mi musejí být blízké a hodit se ke mně na profil. Nikdy nedoporučím sledujícím něco, s čím já sama nejsem spokojená. Vysněnou spolupráci mám a prozradím, že je to spolupráce s Favi, která už nějaký ten rok trvá.

Kolik času na sociálních sítích trávíš? Tvorba obsahu, hledání inspirace, komunikace se sledujícími... To asi není otázka pár minut.

Dřív to bylo i několik hodin denně, to se ale naštěstí změnilo. Teď jsme hodně venku, s manželem budujeme na zahradě, sázíme rostliny, máme tu ještě hodně práce a přiznám se, že Instagram šel dost stranou. Vlastně jsem za to ráda, přes léto je stejně okurková sezona a na sítích se nic moc neděje.

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Díky Instagramu poznala Zuzana Pudilová i mnoho inspirativních lidí a v off-line světě se ráda potkává i se svými sledujícímiFoto: Archiv Zuzany Pudilové

Co jsou podle tebe základy interiérového designu? Je možné se styl naučit a vkus si vybudovat? Existuje při zařizování bytu něco jako kapsulový šatník, se kterým neudělám chybu?

Já si myslím, že styl a takovéto designérské oko člověk musí mít od přírody, to se asi naučit nedá. Všechno ostatní se určitě vypilovat dá. Při zařizování je potřeba zvolit kvalitní materiály, které jen tak nezměníte: například podlahu, kuchyň či obklady v koupelně vybírat tak, aby vám ani za deset let nevadily. Za mě jsou jasnou volbou neutrální tóny. To je něco jako „kapsulové bydlení“...

Založila jsi na Facebooku skupinu Stylová inspirace pro váš dům i zahradu, která má víc než sto tisíc členů. Co tě k tomu vedlo?

Je to tak, skupina vznikla před dvěma roky a má 110 000 členů, to je opravdu neskutečné číslo. Obzvlášť, když jsem ji tehdy založila jen tak ze srandy. Denně do ní přibyde dost lidí, což také dokazuje, že hezké bydlení lidi zajímá. Lidé se tam chodí inspirovat, pro rady, vkládají svoje fotky interiéru, zahrad. Správci skupiny jsem já a manžel, nicméně se musím přiznat, že správcovství převzal z 90 % manžel, já na to kvůli jiným aktivitám nemám už moc čas.

Foto: Archiv Zuzany Pudilové

Nějakým základům designu se dá určitě naučit, oko a vkus musíte podle Zuzany Pudilové mítFoto: Archiv Zuzany Pudilové

I díky této skupině máš přehled, jak vypadá české bydlení. Jsou v něčem české interiéry typické, vídáš třeba i typické chyby?

Já rozhodně nejsem profík, jsem v této oblasti samouk, to všechno je pouze můj koníček. A nemůžu tedy říct, jestli vídám nějaké chyby. Podle mě, pokud lidem jejich interiér vyhovuje a cítí se v něm dobře, ať má nebo nemá nějaké designérské chyby, je to jejich domov a o tom to je. Jinak ano, každá země má svoje typické interiéry. Třeba u nás doma najdete český design s nádechem do skandinávského, ke kterému má moje srdce nejblíž.

Shodnete se s partnerem při zařizování? Jak bys řešila, kdyby si chtěl na zahradu dát trpaslíka a do ložnice fialovou barvu na zeď. Já totiž vím, že v minulosti jste fialovou ložnici měli.

Jojo, tu fialovou v ložnici jsme opravdu kdysi v bytě měli, a dokonce jsem ji chtěla já. V tu dobu byla trendy a mně se fakt líbila. S manželem se na dost věcech shodneme, respektive on mi nechává poměrně volnou ruku. No a pokud by chtěl toho trpaslíka do zahrádky, možná bych mu ho i dovolila, ale vysázela bych před něj nějaké květiny...

Zuzana Pudilová je součástí našeho projektu Insta léto. Rozhodly jsme se vyzpovídat zajímavé „insta ženy“, které mají nejen profil plný líbivých obrázků, ale i přesah a zajímavý příběh. Už jsme si povídaly s Karolínou Four a Karolínou Kachyňovou, v následujících týdnech se můžete těšit třeba na Janku Chudlíkovou, Tělo s příběhem nebo Školu stylu a mnoho dalších.

Související témata:

Načítám