Hlavní obsah

Intimní chvíle bez sexu? Tohle posílí a obohatí váš vztah

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Milování bez milování. A to se jako dá? Úplně s přehledem! Udržet pouto romantiky, lásky a blízkosti je možné i navzdory absenci přímého pohlavního styku. Kdo nebo co hraje zásadní roli? Ruce a jazyk!

Článek

Každý den není posvícení. Možná za sebou máte porod a trpíte poporodními poraněními. Nebo vás sužuje bolestivý sex či si partner stěžuje na erektilní dysfunkci. K sexu zkrátka dojít nemůže. To ale neznamená, že máte svěsit hlavu a přestat žít intimně. Naopak. V takových chvílích jeden druhého potřebujete ještě o něco víc, jinak se fyzicky i emočně odcizíte!

Pod pojmem „sex“ si mnozí lidé představují přímý pohlavní styk, tedy zasouvání penisu do pochvy. Ale ono jde v intimních chvílích ještě o něco víc. Nejde jen o stimulaci pohlavních orgánů. Skutečná intimita je i o blízkosti, radosti, vytváření příjemného napětí, důvěře. A s tím pohyb „tam a ven“ nemá co dělat. Jak se bez něj obejdete?

Dotýkejte se

Příliš často, a to zejména v dlouhodobých vztazích, se páry přestávají navzájem dotýkat, tedy pokud nechtějí sex. Jenže den má 24 hodin a týden 7 dní. To je spousta času na důkazy lásky! Snažte se svůj protějšek potěšit objetím, polibkem, pohlazením po tváři, po vlasech.

Vyhraďte si prostor na partnerskou masáž. Při ní se vyplavuje dopamin, serotonin a oxytocin, dochází ke sblížení a podpoře intimity. Ve druhé řadě je příjemné zjišťovat, jaký erotický potenciál vaše těla mají (Na kterou část těla nezapomínejte?). Prozkoumávejte se kousek po kousku, odhalujte, kde sídlí vaše erotogenní zóny a co je vám příjemné (či naopak). Pak si to mezi sebou sdělte. Na hmat však vsaďte i mimo ložnici.

Nastavujte ruce

Zní to až pubertálně a velmi jednoduše, ale je tu jedno důležité gesto, které by páry měly preferovat. Hádáte správně, jde o držení se za ruce. Kromě jazyka totiž konečky prstů patří k nejcitlivějším místům na těle. Skvěle tak vnímají podněty z okolí. Stačí jeden stisk a protějšek hned ví, že jste tým.

Díky semknutí rukou se odplavuje napětí, snižuje se hladina stresového hormonu kortizolu. Navíc je i vědecky dokázáno, že láskyplný dotek zvyšuje hladinu hormonu oxytocinu (hormon lásky, empatie, důvěry a věrnosti) a harmonizuje tep a krevní tlak. Tak zkuste být zase jak čerstvě zamilovaní, vašemu sexuálnímu podloubí to jedině pomůže! (Takhle si užijete předehru před předehrou)

Foto: OndroM, Shutterstock.com

Dotek má až kouzelnou moc, nepodceňujte ho a nezapomínejte na něj hlavně v dlouhodobém vztahuFoto: OndroM, Shutterstock.com

Společně masturbujte

Nemáte sice klasický pohlavní styk, ale stále si můžete užívat orgasmus, a to pomocí společné masturbace. Jeden druhého pozorujte, pak se navzájem můžete přivést k vyvrcholení ručně či ústy.

Nutno však podotknout, že chvilku trvá, než opadne nervozita a partneři se před sebou přestanou stydět. Hodně pomáhá příjemné prostředí, jako jsou svíčky, ztlumená světla, uvolňující hudba a hlavně nerušený klid. Po pár opakováních se vzájemné sledování při masturbaci stane nenucenou (a vítanou) záležitostí. S trochou šikovnosti si to můžete načasovat i tak, že orgasmu dosáhnete oba najednou! A co dalšího podpoří vaši intimitu?

Nic si nenechávejte jen pro sebe

Rozvažte jazyk a mluvte. Nejen o každodenních událostech, ale také o vašich myšlenkách a snech a samozřejmě o tom, jak se během „sexuální výluky“ cítíte. Stačí pět až deset minut – v době, kdy na to oba máte čas a náladu. Tímto způsobem udržíte prst na virtuálním pulzu vašeho vztahu.

Ale pozor, pokud máte pocit, že nedostatek pohlavního styku narušuje vaše partnerství, a to navzdory úsilí o zachování intimity, obraťte se na sexuálního terapeuta a situaci s ním proberte.

Sex a pravidlo šesti minut. Jak vám zlepší milostný život?

Reklama

Načítám