Hlavní obsah

Co platí na kvasinky? Žádné cukry a hodně zeleniny

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Reklama

Některé druhy kvasinek se v lidském těle vyskytují naprosto přirozeně, a dokud zůstávají v rovnováze s ostatními mikroorganismy, nejsou na škodu. Naopak. Kolotoč problémů způsobuje až jejich přemnožení, se kterým někdy musíte svést udatný boj. Poradíme, co na ně platí.

Článek

Vyskytují se ve střevní mikroflóře a jsou běžnou součástí kůže a sliznic. Kvasinky jsou v organismu přítomné přirozeně a mají svou funkci – spolu s dalšími mikroorganismy se mimo jiné podílejí na správném trávení. Nicméně za normálních podmínek zůstávají v rovnováze s bakteriemi, se kterými pospolu tvoří zdravou tělesnou mikroflóru. Na uzdě kvasinky zpravidla drží imunitní systém, ovšem občas dojde k jejich přemnožení a to s sebou nese řadu různorodých potíží.

Projevy kvasinkové infekce

Kvasinek je víc druhů a způsobují rozličné problémy, nejčastější trápení způsobuje candida. Asi nejznámějším projevem této kvasinkové infekce jsou vaginální mykózy, ale patří sem i různé ekzémy a vyrážky, obzvláště v záhybech kůže, mykózy nehtů, trávicí problémy a moučnivka v ústech. A objevují se i názory, že kvasinky mohou způsobit bolesti hlavy a kloubů, únavu nebo zvýšenou chuť na sladké.

Důvody, které vedou k přemnožení kvasinek

Proč dochází k přemnožení kvasinek? Častou příčinou jsou antibiotika, proto je vhodné během antibiotické léčby zvážit užívání probiotik, která mohou pomoci s regenerací mikroflóry – a ta už si s kvasinkami poradí. Důvodem mohou být i další léky, zvlášť hormonální, tedy antikoncepce či kortikoidy. Pokud vám způsobují výše popsané problémy, určitě se pobavte s lékařem, zda existují nějaké alternativy.

Velikou roli hrají také hormonální změny v těhotenství či během menstruačního cyklu, stav zhoršuje vyšší hladina cukru v krvi (cukrovka či prediabetes), obezita (kvasinky bují v kožních záhybech), poruchy imunity, případně nemoci, u kterých je obranyschopnost výrazně snížená vlivem léčby – třeba chemoterapií.

Ale i zdraví lidé mohou občas zažít nepříjemnou mykózu – zvláště ženy o tom něco vědí. Živnou půdu pro přemnožení kvasinek často připraví směsice vícero faktorů: vlhko, zapaření, stres, nevhodná intimní hygiena a prádlo, vyčerpání a někdy i nadměrná konzumace cukrů.

Foto: namtipStudio, Shutterstock.com

Mykózy mohou potrápit i na kůži. Bývají velice svědivé a dobře na ně zabírají krémy a masti z lékárny, ale užít můžete i přírodní prostředky. Nejdůležitější je aplikovat je důsledněFoto: namtipStudio, Shutterstock.com

Přírodní léčba mykóz

Občasná mykóza není žádný velký problém a někde na těle se objeví snad skoro u každého. Veliké trápení však nastává, když se potíže způsobené přemnoženými kvasinkami objevují často – třeba „pravidelné“ vaginální mykózy mohou výrazně snížit kvalitu života. V takovém případě je vhodné postavit se problému komplexně a zkusit dostat kvasinky zpět do rovnováhy s bakteriemi, tedy zapracovat na posílení imunitního systému těla. Dejte proto šanci nejen antimykotickým mastem a lékům, ale i celkovým přírodním ozdravným metodám.

1. Protiplísňová dieta

Kvasinky milují jednoduché cukry, proto se často doporučuje na několik týdnů vynechat nejen sladké (a to i ovoce), ale i zdroje složitějších sacharidů, tedy obiloviny, brambory a luštěniny. Nízkosacharidový jídelníček založte na příjmu kvalitních bílkovin, ořechů a zeleniny s nízkým obsahem cukrů (listová a košťálová).

2. Přírodní probiotika a léčivé potraviny

Dostaňte do stravy přirozené zdroje probiotik, jako jsou kysané mléčné výrobky nebo kysané zelí. Po užívání antibiotik nasaďte probiotické doplňky stravy. Dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy však nemusí vyhovovat každému. Pokud berete například imunosupresiva (kortikoidy, cytostatika) nebo se léčíte s autoimunitní chorobou, poraďte se s lékařem. Kromě fermentovaných potravin zařaďte do jídelníčku pravidelně a ve větší míře zeleninu, která pomůže kvasinky redukovat. Je to třeba česnek, cibule nebo křen.

3. Yerba maté místo kávy

Věříte na překyselení? Pak vynechejte kávu s kofeinem, která je považovaná za kyselinotvornou, a proto ji mají kvasinky rády, a vyměňte ji za čaj yerba maté – má taktéž povzbudivé účinky a přemnožení kvasinek údajně nepodporuje. Nicméně kofein obsahuje také.

4. Chytrá houba, tea tree i grepová jádra

Na mykózy nehtů i kožní problémy můžete zkusit aplikovat chytrou houbu, která se plísněmi živí. Seženete ji v lékárnách ve formě mastí i šumivých tablet určených ke koupeli. Kůži můžete potírat i extraktem z grepových jader nebo olejem tea tree oil, které mají silné protiplísňové účinky.

Reklama

Související témata:

Načítám