Hlavní obsah

Jablečný koláč s rumem, kakaem a ovocnými růžičkami

Hodnocení:
(104)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Jestli nejste fanoušci kupovaných pseudomarcipánových ozdob plných cukru a barviv, posaďte na dezerty raději ovocné růžičky. Třeba dnešnímu vláčnému čokoládovo-jablečnému dortu náramně sluší!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 4 vejce
  • 100 g přírodního cukru
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
Na krém
  • 3 jablka
  • 50 g cukru krupice
  • 40 ml vody
  • 3 lžíce rumu
  • 100 g hořké čokolády
  • 125 g másla
Na růžičky
  • 3 jablka
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 2 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Vajíčka s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a sůl. Ke směsi prosejte kakao, skořici a mouku s kypřicím práškem. 

Foto: Greta Blumajerová

Kombinace šťavnatých jablek, voňavé skořice a rumu nezklame!

Krok 2: Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do korpusu po vytažení suchá.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto umícháte během chvilky

Krok 3: Mezitím si připravte krém. Oloupejte a nahrubo nastrouhejte jablka. Spolu s cukrem a rumem je pod pokličkou asi 15 minut poduste doměkka.

Foto: Greta Blumajerová

Kdyby byla jablka moc suchá, podlijte je troškou vody

Krok 4: Změklá jablka rozmixujte, vmíchejte máslo a čokoládu a nechte rozpustit.

Foto: Greta Blumajerová

K rozmixovaným jablkům přidejte čokoládu a máslo

Krok 5: Na přípravu růžiček zbavte jablka jádřinců a pokrájejte na tenké plátky. Vařte v oslazené a okyselené vodě asi 10 minut nebo tak dlouho, dokud hezky drží tvar, ale přitom jdou ohýbat. Sceďte a nechte trochu vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Plátky jablek na ozdobu povařte jen tak dlouho, aby šly dobře ohýbat, ale nerozvařily se

Krok 6: Vyskládejte přes sebe vždy asi 8 plátků a srolujte do růžičky (přehledný videonávod najdete v tomto receptu na jablečný koláč). Stejně pokračujte se zbylými plátky. Hotové růžičky můžete vyskládat do košíčků na muffiny, než si připravíte zbytek.

Foto: Greta Blumajerová

Na motání růžiček není nic složitého

Krok 7: Vychladlý korpus rozkrojte vejpůl, spodní část vraťte do formy, horní rozdrobte do krému, promíchejte a natřete na korpus. Pořádně uhlaďte a nechte v chladu alespoň hodinu zatuhnout.

Foto: Greta Blumajerová

Část korpusu přijde do krému, kterým dort potřete

Krok 8: Ozdobte růžičkami a můžete podávat, nejlépe s čerstvě ušlehanou smetanou!

Foto: Greta Blumajerová

Než si připravíte zbytek, můžete růžičky nechat ve formičkách na muffiny, lépe pak budou držet tvar

Krok 9: Já se inspirovala receptem na blogu V kuchyni vždy otevřeno, kde Andrea sice vynechává růžičky, zato moučník polévá čokoládovou polevou. A to zní také dobře!

Foto: Greta Blumajerová

No řekněte, nevypadají jablečné růžičky lépe než ty kupované marcipánové?

Jaký je váš nejoblíbenější koláč s jablky? My milujeme tento super jednoduchý jablečný koláč se slaným karamelem i křehké jablečné řezy s pudinkem a drobenkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama