Hlavní obsah

Perníkový dort s mascarpone, povidly a smetanou

Hodnocení:
(82)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Kombinace vláčného těsta s domácími povidly a sametovým krémem z mascarpone vám zaručeně prozáří i sebepošmournější podzimní den. Upečte si s námi minidortík, nebo suroviny zdvojnásobte a pusťte se do klasického velkého dortu.

Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Na těsto
  • 125 g másla
  • 100 g hnědého přírodního cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml podmáslí
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 90 ml smetany ke šlehání 30%
  • 6 lžic povidel
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

Do pečení je skvělý extra tmavý cukr muscovado

Krok 2: Změklé máslo prošlehejte s cukrem, solí, kakaem a vejci.

Foto: Greta Blumajerová

Základ těsta je z másla, cukru, vajec a kakaa

Krok 3: Vmíchejte podmáslí, mouku, koření (pokud nemáte jednotlivé druhy, kupte si směs koření na perník) a kypřicí prášek.

Foto: Greta Blumajerová

Místo mléka použijte podmáslí, korpus tak bude mnohem vláčnější

Krok 4: Rozdělte do vysypaných a vymazaných forem a pečte při 180 °C asi 30 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Péct můžete jen v jedné formě, jen to bude trvat déle. Korpusy nechte vychladnout a každý jednou prokrojte. Mně se těsto trochu srazilo, ale na chuti to dortu nijak neubralo.

Foto: Greta Blumajerová

Když těsto rozdělíte do dvou forem, rychleji se upeče i vychladne

Krok 5: Mezitím prošlehejte mascarpone s cukrem (přidat můžete i trochu vanilky) a opatrně k němu vmíchejte ušlehanou smetanu. Já dala jen půlku, ale klidně použijte celý kelímek.

Foto: Greta Blumajerová

Krém je opravdu jednoduchý – stačí prošlehat mascarpone s cukrem a opatrně vmíchat trochu šlehačky

Krok 6: Každý korpus (kromě vrchního) potřete trochou jablečných, hruškových nebo švestkových povidel, trochou krému a přiklopte dalším plátem těsta. Takto pokračujte i se zbylými korpusy.

Foto: Greta Blumajerová

Já použila domácí jablečná povidla

Krok 7: Zbylým krémem potřete povrch a boky dortu a lehce uhlaďte stěrkou.

Foto: Greta Blumajerová

Boky jen zlehka uhlaďte stěrkou nebo nožem

Krok 8: Podle nálady dort ozdobte. Já si od dětí půjčila figurky lesních zvířátek, které jsem doplnila rozmarýnem a brusinkami.

Foto: Greta Blumajerová

Nebojte se dort dozdobit rozmarýnovými stromečky, brusinkami a gumovými zvířátky

Foto: Greta Blumajerová

Dortík je nejlepší druhý den, když se trochu rozleží

V jaké formě máte perník nejraději? Jako litý perník na plech, vánoční perníčky nebo třeba perníkovou bábovku?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama