Hlavní obsah

Jahodovo-pistáciový dort (šarlota)

Hodnocení:
(0)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
1 hodina 10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Jahody jsou skvělé jen tak syrové, ale co takhle zkusit i něco jiného? Jahodovo-pistáciový dort vás nadchne!

Ingredience pro:
1 porci
Na těsto
  • 6 žloutků
  • 4 bílky
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g solamylu
  • 250 g cukru
Na náplň
  • 60 ml šlehačky
  • 140 ml mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 6 plátků želatiny
  • 2 žloutky
  • 55 g moučkového cukru
  • 400 ml šlehačky
  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce malinového džemu
  • 50 g pistáciové pasty
Na zdobení
  • 500 g čerstvých jahod
  • 70 g pistácií
Článek

Postup

Krok 1: Začněte korpusem. Šest žloutků asi 20 minut šlehejte, až z nich bude hladká lehoučká pěna. Pak do nich opatrně vmíchejte prosátou hladkou mouku se solamylem a sníh ze 4 bílků, do kterého jste všlehali 250 g cukru.

Krok 2: Plech si vystelte pečicím papírem a formou si na něj naznačte (třeba obyčejnou tužkou) velikost jejího průměru. Těsto, které je poměrně řídké, naberte do zdobicího sáčku a spirálou jej postupně naneste až do velikosti průměru formy. Tyto kruhy budete potřebovat dva.

Krok 3: Plech pak vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 190 stupňů (klasickou vyhřejte na 210 stupňů) a pečte asi 10 minut.

Krok 4: Mezitím si nachystejte náplně. Do misky se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte je nabobtnat.

Krok 5: V kastrolku svařte 60 ml smetany a 140 ml mléka spolu se semínky z vanilkového lusku. Když směs přejde varem, přidejte nabobtnalou želatinu a opět přiveďte k varu. Jakmile se směs vaří, opatrně vmíchejte 2 žloutky a 55 g cukru, ještě asi minutu povařte, stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Během chladnutí směs občas promíchejte, aby želatina na krajích a povrchu nezatuhávala.

Krok 6: Do chladné směsi vmíchejte 400 ml vyšlehané šlehačky a směs rozdělte na poloviny. Do jedné poloviny zapracujte 250 g najemno nakrájených jahod a 2 velké lžíce kvalitního malinového džemu. Do druhé poloviny vmíchejte pistáciovou pastu. Chemie se v tomto případě nebojte – je to čistě přírodní produkt z vylisovaných pistácií. Oba krémy nechte v lednici aspoň dvě hodiny odpočinout.

Krok 7: Větší jahody nakrájejte na poloviny. Ráfek dortové formy obalte potravinářskou folií, na dno položte jeden z kruhů korpusu a na něj kolem dokola vyskládejte poloviny jahod řezem ven. Pak do formy navrstvěte jahodovou šlehačku, tu přeložte druhým kruhem korpusu a na ten navrstvěte pistáciovou šlehačku. Dort nechte opět zatuhnout a navrch dozdobte jahodami a pistáciovými oříšky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek