Hlavní obsah
3,3
(3)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Jahody jsou skvělé jen tak syrové, ale co takhle zkusit i něco jiného? Receptů je spousta, ale tenhle jahodovo-pistáciový dort à la šarlota vás nadchne!

1 hod., 10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 porci
Těsto
  • 6 ks žloutků
  • 4 ks bílku
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g škrobu
  • 250 g cukru
Náplň
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 140 ml mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 6 plátků želatiny
  • 2 ks žloutků
  • 55 g cukru moučka
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 g čerstvých jahod
  • 2 lžíce malinové marmelády
  • 50 g pistáciové pasty
K podávání
  • 500 g čerstvých jahod
  • 70 g pistácií
Článek

Postup

01.

Začněte korpusem. Šest žloutků asi 20 minut šlehejte, až z nich bude hladká lehoučká pěna. Pak do nich opatrně vmíchejte prosátou hladkou mouku se solamylem a sníh ze 4 bílků, do kterého jste všlehali 250 g cukru.

02.

Plech si vystelte pečicím papírem a formou si na něj naznačte (třeba obyčejnou tužkou) velikost jejího průměru. Těsto, které je poměrně řídké, naberte do zdobicího sáčku a spirálou jej postupně naneste až do velikosti průměru formy. Tyto kruhy budete potřebovat dva.

03.

Plech pak vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 190 stupňů (klasickou vyhřejte na 210 stupňů) a pečte asi 10 minut.

04.

Mezitím si nachystejte náplně. Do misky se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte je nabobtnat.

05.

V kastrolku svařte 60 ml smetany a 140 ml mléka spolu se semínky z vanilkového lusku. Když směs přejde varem, přidejte nabobtnalou želatinu a opět přiveďte k varu. Jakmile se směs vaří, opatrně vmíchejte 2 žloutky a 55 g cukru, ještě asi minutu povařte, stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Během chladnutí směs občas promíchejte, aby želatina na krajích a povrchu nezatuhávala.

06.

Do chladné směsi vmíchejte 400 ml vyšlehané šlehačky a směs rozdělte na poloviny. Do jedné poloviny zapracujte 250 g najemno nakrájených jahod a 2 velké lžíce kvalitního malinového džemu. Do druhé poloviny vmíchejte pistáciovou pastu. Chemie se v tomto případě nebojte – je to čistě přírodní produkt z vylisovaných pistácií. Oba krémy nechte v lednici aspoň dvě hodiny odpočinout.

07.

Větší jahody nakrájejte na poloviny. Ráfek dortové formy obalte potravinářskou folií, na dno položte jeden z kruhů korpusu a na něj kolem dokola vyskládejte poloviny jahod řezem ven. Pak do formy navrstvěte jahodovou šlehačku, tu přeložte druhým kruhem korpusu a na ten navrstvěte pistáciovou šlehačku. Dort nechte opět zatuhnout a navrch dozdobte jahodami a pistáciovými oříšky.

Reklama

Související témata:

Načítám