Článek
Postup
Krok 1: Začněte korpusem. Šest žloutků asi 20 minut šlehejte, až z nich bude hladká lehoučká pěna. Pak do nich opatrně vmíchejte prosátou hladkou mouku se solamylem a sníh ze 4 bílků, do kterého jste všlehali 250 g cukru.
Krok 2: Plech si vystelte pečicím papírem a formou si na něj naznačte (třeba obyčejnou tužkou) velikost jejího průměru. Těsto, které je poměrně řídké, naberte do zdobicího sáčku a spirálou jej postupně naneste až do velikosti průměru formy. Tyto kruhy budete potřebovat dva.
Krok 3: Plech pak vložte do horkovzdušné trouby předehřáté na 190 stupňů (klasickou vyhřejte na 210 stupňů) a pečte asi 10 minut.
Krok 4: Mezitím si nachystejte náplně. Do misky se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte je nabobtnat.
Krok 5: V kastrolku svařte 60 ml smetany a 140 ml mléka spolu se semínky z vanilkového lusku. Když směs přejde varem, přidejte nabobtnalou želatinu a opět přiveďte k varu. Jakmile se směs vaří, opatrně vmíchejte 2 žloutky a 55 g cukru, ještě asi minutu povařte, stáhněte z plotny a nechte vychladnout. Během chladnutí směs občas promíchejte, aby želatina na krajích a povrchu nezatuhávala.
Krok 6: Do chladné směsi vmíchejte 400 ml vyšlehané šlehačky a směs rozdělte na poloviny. Do jedné poloviny zapracujte 250 g najemno nakrájených jahod a 2 velké lžíce kvalitního malinového džemu. Do druhé poloviny vmíchejte pistáciovou pastu. Chemie se v tomto případě nebojte – je to čistě přírodní produkt z vylisovaných pistácií. Oba krémy nechte v lednici aspoň dvě hodiny odpočinout.
Krok 7: Větší jahody nakrájejte na poloviny. Ráfek dortové formy obalte potravinářskou folií, na dno položte jeden z kruhů korpusu a na něj kolem dokola vyskládejte poloviny jahod řezem ven. Pak do formy navrstvěte jahodovou šlehačku, tu přeložte druhým kruhem korpusu a na ten navrstvěte pistáciovou šlehačku. Dort nechte opět zatuhnout a navrch dozdobte jahodami a pistáciovými oříšky.