Hlavní obsah
3,1
(134)
Foto: Patricia Nascimento, Shutterstock.com

Foto: Patricia Nascimento, Shutterstock.com

Kombinace jahod, jogurtu a piškotu málokdy zklame, a když ještě vsadíte na recept přímo od cukrářky, úspěch je zaručen. Tento nadýchaný jogurtový dort s bazalkou pro vás totiž připravila nadaná Magdaléna Murínová, která je členkou juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Piškot (nebo použijte hotový korpus a piškoty)
  • 4 ks vejce
  • 135 g cukru krupice
  • 135 g hladké mouky
  • 1 špetka cukru moučka
Lemon curd
  • 75 ml citronové šťávy
  • 60 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 3 ks žloutků
  • 50 g másla
Jogurtová pěna
  • 5 plátků želatiny
  • 40 ml citronové šťávy
  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru krupice
  • 15 ml vody
  • 1 ks bílku
  • 150 ml smetany ke šlehání
K dokončení
  • 200 g čerstvých jahod
  • 1 ks kůra z limetky
  • 1 snítka čerstvé bazalky
  • 2 lžíce jahodového pyré
Článek

Postup

01.

Bílky s cukrem vyšlehejte do pevného sněhu. Rychle vmíchejte žloutky a prosátou mouku. Vzniklým těstem naplňte zdobicí sáček s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvořte dva kulaté korpusy.

02.

Ze zbylého těsta vytvořte rovné proužky ve tvaru cukrářských piškotů, které použijete na zdobení okrajů dortu. Posypejte moučkovým cukrem a pečte při 180 °C přibližně 7 minut.

03.

Nyní si připravte lemon curd: ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) za stálého míchání zahřívejte citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Míchejte tak dlouho, dokud směs neztuhne. Vmíchejte máslo a nechte vychladnout.

04.

Na jogurtovou pěnu si z citronové šťávy oddělte  ⅔. Zahřejte ji společně se želatinou. Zbylou šťávu smíchejte s jogurtem. Smetanu vyšlehejte do tuha.

05.

Cukr a vodu zahřejte na 121 °C. Pokud nemáte teploměr, směs jednoduše přiveďte k varu a nechte chvíli probublávat. Mezitím ušlehejte bílky. Rozvar přilijte do sněhu a šlehejte do vychladnutí.

06.

Do bílků vmíchejte jogurtovou směs, a potom vyšlehanou smetanu.

07.

Čerstvé jahody pokrájejte nadrobno a vmíchejte nasekanou bazalku, limetkovou kůru a jahodové pyré nebo džem.

08.

Do formy s odnímatelným dnem vložte korpus a okraje vyložte upečenými proužky. Dno pokryjte polovinou jogurtové pěny, polovinou lemon curd a vše uzavřete druhým korpusem. Stejně postupujte se zbytkem krémů. Poslední vrstvu tvoří jahody.

09.

Hotový dort ozdobte čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy a posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Jestli se vám nechce péct piškoty, použijte hotový korpus a klasické cukrářské piškoty jako na tiramisu.

Máte svůj tip na jiný lehký jahodový dort?

Načítám