Hlavní obsah

Jahodový drobenkový koláč

Hodnocení:
(221)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

První jahody už jsou na pultech obchodů, a než se dočkáme těch voňavějších a sladších z českých zahrádek, můžeme se alespoň pustit do pečení. Na začátek zkuste třeba hrníčkový koláč, kde z jednoho těsta vyrobíte korpus a rovnou i drobenku.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky másla
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce vody
Na náplň
  • 2 hrnky čerstvých jahod
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Článek

Postup

Krok 1: Jahody pokrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem, škrobem, trochou citronové šťávy a případně i vanilkou.

Krok 2: Všechny suroviny na těsto rozmixujte na drobenku, přidejte 3 lžíce vody a znova propracujte.

Krok 3: Polovinu těsta upěchujte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, překryjte jahodami a posypejte zbývajícím těstem jako drobenkou.

Krok 4: Pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Másla je půl klasické kostky, tedy 125 g, a hrnek měl 250 ml.

Pečete vždy s váhou při ruce, nebo si vystačíte s hrníčkem místo odměrky a vaříte spíše od oka?

ynezorPumanzeSaNyknalC