Hlavní obsah

Jahodový koláč s drobenkou

Hodnocení:
(234)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Kombinace křehkého těsta a tvarohu nikdy nezklame. Vyzkoušejte ji tentokrát s jahodami a drobenkou, chutná dokonale!

Ingredience pro:
8 porcí
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
Na dohotovení
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g cukru moučka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 300 g čerstvých jahod
Na drobenku
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru, vejce a na kousky nakrájené máslo. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo těsto bez hrudek. Pak ho vyválejte a přeneste do máslem vymazané koláčové formy tak, aby vznikly i okraje. Přebytečné těsto seřízněte. Formu dejte na chvíli do chladu.

Krok 2: V jiné míse prošlehejte tvaroh s vejci, moučkovým cukrem a pudinkovým vanilkovým práškem. Jahody zbavte stopek a překrojte na poloviny. 

Krok 3: Na drobenku  smíchejte v misce mouku, cukr a máslo. Můžete přidat i trochu skořice nebo nahrubo namletých mandlí, popřípadě nahradit mouku v drobence jen mandlemi.

Krok 4: Připravte si vychlazenou formu s těstem a nalijte na ni tvarohový krém. Navrch dejte jahody řezem dolů. Koláč nakonec hustě posypte připravenou drobenkou. 

Krok 5: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud nejsou okraje těsta zlaté a tvarohová náplň tuhá. Po vychlazení nakrájejte, můžete podávat s kopečkem zakysané smetany.

ynezorPumanzeSaNyknalC