Hlavní obsah

Jahody, rybíz i broskve: Kdy vám může ovoce ublížit?

Foto: Thinkstock

Speciálně ananas by vás mohl pozlobit v žaludku. Pokud není čerstvý, způsobuje kvůli možným plísním potížeFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je nyní spousta lákavého ovoce. Ne každé vám ale může přinést slast, kvůli níž jste si je pořídili. Umí být totiž i zrádné. Na které druhy si dát pozor a proč?

Článek

Také jste si koupili krásně červené jahody či žlutý ananas, a místo očekávaného sladkého pochutnání se dostavila jen kyselá či hořká pachuť, po které následovala nevolnost, křeče, možná i zvracení či vyrážka?

Co se stalo? Na první pohled skryté závady vám totiž mohou způsobit problémy se zažíváním. Důvodů může být několik – třeba plíseň, která ještě nemusí být viditelná pouhým okem, možná i nedozrálost. Na co tedy pozor?

Plísně a houbová poškození

Podle odborníků na výživu patří mezi rizikové plody z hlediska rychlého plesnivění a zahnívání kdeco: citrusové ovoce všech druhů, jablka, kiwi, mango, broskve, fíky, datle, rybíz, maliny, angrešt, ostružiny. „Častým průšvihem bývá ananas, který je někdy plesnivý zespodu,“ uvádí Ing. Iva Veselá z poradny Food Life. Podle ní nemusí být plíseň vůbec vidět na povrchu, ale přesto může být prorostlá celým plodem a vidět je až při jeho rozříznutí.

Další rizikovou potravinou jsou jahody. „Když pominu dovoz těch gigantických, naplněných vodou, které jsou sice neškodné, ale zcela nebo téměř bez chuti, tak problém je ve velmi rychlém šíření plísní mezi plody. Jahody obsahují i přirozeně hodně vody, a proto je plod při sebemenším poškození velmi rychle napaden plísněmi a mykotoxiny,“ doplňuje Iva Veselá a radí nikdy nekupovat otlačené, nebo dokonce nahnilé plody. „A jahody každopádně doporučuji jíst hned v den koupě, nejpozději den následující,“ dodává Iva Veselá.

Foto: Thinkstock

Dáš si jahůdku? Je sladká, dobrá a voňavá. Ale pozor, odborníci je doporučují sníst v den koupě, maximálně den následujícíFoto: Thinkstock

Obezřetně i na ovocné mošty

A poslední skupinou jsou mošty. „Jablka pro výrobu moštů bývají spadaná, otlačená a nahnilá, kvůli čemuž se mykotoxiny a plísně v plodu šíří velmi rychle. I kdyby výrobce tyto části odstranil, není to záruka toho, že se v nápoji škodliviny neobjeví,“ varuje dále Iva Veselá. Ani proces výroby totiž většinou nezávadnost nezaručí. Zejména nesterilizované, zastudena připravované mošty nesou velké riziko, že v nich začnou plísně růst.

I nedozrálost je riziko

Všechny z výše uvedených plodů vám mohou uškodit i svojí nedozrálostí. Že nejste na nic alergičtí, a přesto jste se osypali po jahodách červenými pupínky nebo vás začal bolet žaludek? „Ano, to všechno má za následek nedozrálé ovoce,“ varuje praktický lékař MUDr. Jan Hlusička.

Nezralost ovoce se nemusí týkat jen dovážených druhů. Bohužel na trzích najdete mnohdy nezralé plody našich domácích pěstitelů. „Chtějí prodat úrodu co nejrychleji, bez rizika, že bude plod při zrání napaden škůdci. I za cenu toho, že ho sklidí nedozrálý," dodává Iva Veselá.

Foto: Thinkstock

Žaludek vás může bolet i proto, že jste vůči některým plodům přecitlivělíFoto: Thinkstock

Potíže mohou vyvolat i jiné faktory

Dalším důvodem problémů s čerstvým ovocem může být i přecitlivělost na některý typ potravin, nebo dokonce alergie. A na některé typy ovoce je bohužel poměrně častým jevem. „Projevuje se například svěděním v krku, otoky rtů i jazyka, a tedy i potížemi při polykání, což může v krajním případě ohrozit život,“ vyjmenovává rizika lékař Jan Hlusička.

Tyto alergie jsou velmi příznačné pro malé děti. Často vymizí v pubertě, ale vyloučena není ani náhlá alergická reakce u dospělého člověka, který nikdy předtím potíže neměl.

Při takových problémech je potřeba poradit se s alergologem o možnostech léčby. Někdy pomáhá zbavení se slupek či tepelná úprava, nejlepší prevencí je prostě konzumaci tohoto ovoce zarazit či alespoň výrazně omezit.

Míváte potíže s kupovaným ovocem nejen v supermarketech, ale i na farmářských trzích? Diskutujte pod článkem!

Načítám