Hlavní obsah

Jak chránit zrak během karantény? Pravidlo 20-20-20!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce na počítači z domova, výuka školních dětí přes internet, večery u televize nebo filmu na tabletu. Karanténa je zápřah nejen pro vaše nervy, ale i oči. Jak je nejlépe chránit?

Článek

V době, kdy trávíte většinu času doma, pracujete na počítači nebo se bavíte před televizí – a to v uzavřené místnosti, kde nemusí být zrovna ideální světelné podmínky – dostávají zabrat hlavně oči. Měli byste se proto o ně co nejlépe starat a dopřát jim dostatek odpočinku.

Nastavte obrazovku

Udělat si kancelář doma byla pro mnohé operace kulový blesk. Takže možná až teprve teď zjišťujete, že to vlastně není to pravé ořechové. A nemusí to být jen dlouhé zírání do elektronických hračiček, co očím škodí nejvíce.

„Zrak přetěžuje nesprávné nastavení obrazovky. Nejvhodnější poloha monitoru počítače je kolmo k oknu a tak, aby na ni, ani za ni, nedopadalo přímé sluneční světlo. Stejně tak se na ní nesmí zrcadlit umělé osvětlení. Nezbytné je také správné umístění monitoru – střed jeho horního okraje má být proti nosu, aby pohled na obrazovku směřoval lehce dolů,“ radí MUDr. Michaela Vančatová. Jas monitoru upravte podle osvětlení v místnosti – čím více světla, tím vyšší jas a naopak.

Foto: Who is Danny, Shutterstock.com

Pro oči není důležitý pouze jas monitoru, ale i jeho správná výškaFoto: Who is Danny, Shutterstock.com

Potrava pro oči

Pro zdraví očí uděláte hodně i pravidelnou dávkou vitaminů a minerálů – zásadní je vitamin A a karotenoidy lutein a zeaxantin, ale i vitamin E a C (které ovoce obsahuje nejvíce vitaminu C). Očím svědčí také nenasycené mastné kyseliny omega-3, zinek a selen. Jde o antioxidanty, které chrání sítnici oka před poškozením volnými radikály.

Do jídelníčku byste tedy měli přidat nejen obligátní mrkev, ale i celer, špenát, meruňky, ořechy a obilné klíčky, mořské ryby, luštěniny, vaječný žloutek. V této pro oči namáhavější době je možné sáhnout i pro doplňky stravy, které všechny očím prospěšné látky obsahují.

Pravidlo 20-20-20

Stejně, jak si potřebujete při delším sezení protáhnout nohy, potřebují takovou pauzu i oči. „Pokud denně pracujete na počítači, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, což odpovídá zhruba šesti metrům. Ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte si oči a zabráníte jejich vysychání,“ doporučuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka brněnské oční kliniky NeoVize.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Pravidlo 20-20-20 může pro vás být potřebnou úlevouFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Nezapomínejte mrkat

Při soustředění se snižuje četnost mrkání, oči vysychají a začnou pálit. „Zvlhčování oka zajišťuje slzný film na jeho povrchu, který se mrkáním rovnoměrně roztírá po celém povrchu oka, rohovky a spojivky. Udržuje povrch oka vlhký, hladký a čistý a zajišťuje i zrakovou ostrost, výživu rohovky a chrání proti infekci,“ vysvětluje oční lékařka MUDr. Pavlína Skalická z 1. LF UK a VFN v Praze.

Při pocitu suchosti oka můžete použít oční kapky nebo umělé slzy, ale lze si udělat obklad na víčka z plátků salátové okurky nebo použitého vychlazeného sáčku černého čaje. S takovým obkladem je ale dobré si alespoň na čtvrt hodinky lehnout a nechat ho působit.

Dodržujte noční klid

V době, kdy jsou oči přes den ve větším „zápřahu“, měli byste jim dopřát „noční klid“. Hodinu a půl před spaním vypněte počítač, televizi i mobil, v ložnici zatemněte a i lampičku (jak vybrat správnou) využívejte jen na nezbytně dlouhou dobu – to platí i pro děti. Pokud chtějí usínat při světle, tak jim ho potom zhasněte. Co může způsobit nedostatek spánku?

Dětem monitory dávkujte

Vše řečené platí i pro děti – snad i dvojnásob. Vyplatí se jim pohled na obrazovky a monitory dávkovat. Pro děti do 4 let věku je podle odborníků vhodné pouze krátké, několikaminutové video denně, do šesti let neublíží půl hodina denně a děti školou povinné by si měly ideálně vystačit se 45 minutami za den.

Další rizika, které může přinést karanténa, najdete v článku Žijete jako ve skleníku? Odskáče to imunita, oči i kosti

Reklama

Související témata:

Načítám