Hlavní obsah

Žijete jako ve skleníku? Odskáče to imunita, oči i kosti

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Trávíte převážnou část dne zavření v místnosti, pod umělým osvětlením a s klimatizací? Pak máte našlápnuto k depresi, alergii, potížím se zrakem nebo obezitě!

Článek

Stále častěji lidé pracují mezi čtyřmi stěnami – uvnitř kancelářských budov, skladových hal, obchodních center. Když tam ještě jezdí autem, může se stát, že se v pracovním týdnu nedostanou moc často ven na vzduch.

Tento životní styl je stále častější a odborníci říkají, že vyrůstá „indoorová generace“, tedy lidé, kteří pracují s internetem a ztrácejí postupně důvod, aby vůbec opouštěli domov. Život pouze mezi čtyřmi stěnami ale nesvědčí zdraví. Proč a co s tím?

Hodně větrejte

Pracujete v klimatizované místnosti  a nevětráte, abyste si dovnitř nepustili smog? Velká chyba! Opakovaná měření potvrdila, že v uzavřených a nevětraných místnostech bývá několikanásobně vyšší koncentrace škodlivin než na rušné ulici. Hromadí se tam prach, výpary z nábytku a koberců, množí se roztoči, plísně a bakterie.

Větráním snížíte koncentraci škodlivin a tím i riziko vzniku alergie nebo dokonce astmatu. Bohužel ale v mnohých office centrech nemáte na výběr, protože v nich větrat nejde. Pak je možným řešením čistička vzduchu, která škodliviny odfiltruje.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Nespoléhejte na klimatizaci a pokud to jen trochu jde, pravidelně větrejteFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Bojujte proti únavě sluncem

Přirozené sluneční záření ladí biorytmy, uspává vás, nebo budí. Navozuje dobrou náladu a má pozitivní vliv na psychiku. Jestli jste dlouhodobě odkázáni na umělé osvětlení, může se to projevovat právě potížemi s usínáním. Následuje stav podobný podzimní únavě a může se z toho dokonce rozvinout deprese.  Trochu to jde napravit svícením zářivkami, které intenzitou a zabarvením co nejvíc odpovídají přírodnímu světlu – ale lepší je pravidelně pobývat venku.

Sluneční paprsky potřebuje tělo i proto, aby mohlo vyrobit dostatek vitaminu D. „Je aktivátorem imunitního systému v těle, je důležitý i pro většinu tělesných pochodů a ovlivňuje nejen zdraví kostí a svalů, ale také mozkovou aktivitu,“ říká doktorka Michaela Vančatová, expertka na zdravý styl bez chemie. Déčko lze dodat i uměle, ale lepší je si denně najít alespoň čtvrt hodiny na pobyt na slunci.

Oči ohrožuje monitor

Bolesti hlavy, rozmazané a zhoršené vidění  nebo pocit suchých očí. To jsou důsledky toho, že trávíte čas před monitorem počítače, obrazovkou televize, telefonu nebo jiného elektronického zařízení. „Zvýšený výskyt očních vad souvisí s přetěžováním očí zaostřováním na krátkou vzdálenost a s únavou zrakového orgánu,“ říká Šárka Skorkovská, primářka brněnské oční kliniky NeoVize.

Očím prospěje, když se alespoň po pracovní době odtrhnete od počítače nebo mobilu a zajdete si do přírody, kde jim dopřejete hezké výhledy do dálky, nejlépe do zeleně. Ale i ve městě můžete ulevit unaveným očím, například tím, že se při čekání na tramvaj bude dívat někam do dálky, třeba na mraky na obloze (další rady, jak ulevit unaveným očím)

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Umělé osvětlení ve spojení s dlouhodobým čtením z obrazovky počítače vede k únavě očí i zhoršování očních vadFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Chůze na hubnutí

Většinou je práce uvnitř sedavá, což tělu nesvědčí (důsledky jsou až děsivé), mohou vás častěji bolet záda a tloustnete. Sezení byste měli kompenzovat vhodným pohybem. Nestačí ale, když z jednoho patra budovy půjdete po schodech, místo abyste použili výtah. Je to lepší než nic, ale chce to i pohyb na vzduchu!

„Čerstvý vzduch, přirozený sluneční svit a kontakt s přírodou výrazně přispívají ke snížení stresu, posílení imunitního systému i lepšímu spánku. Měli byste si najít čas a každý den se jít ven alespoň projít, třeba se psem. Najděte takový pohyb, který vás bude bavit a nebudete se k němu muset přemlouvat,“ říká Renata Štěpánová, výživová poradkyně Cambridge Weight Plan .

Reklama

Související témata:

Načítám