Hlavní obsah

Jak jednou provždy vyřešit 4 partnerské spory?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Připadá vám, že se motáte v bludném kruhu. Co jste si minulý týden „vysvětlili“, řešíte zas a znova. To je tak ubíjející! Jste snad s partnerem oba zralí na terapii? Tak možné to je, zvlášť když se toxicky zabýváte čtyřmi nejběžnějšími párovými spory!

Článek

Hádky jsou ve vztahu běžné. A zdravé. Stává se, že každý z páru má na danou věc jiný názor, je ve špatné náladě, podlehne emocím a podobně. Ale všechno se dá řešit. Pokud se ovšem konflikt neuzavře ke spokojenosti obou stran, o čemž svědčí i jeho neustálé opakování, partnerství to škodí.

Kanadská vztahová expertka Kimberly Moffit se pro magazín Women’s Health nechala slyšet, že stejný boj by se skutečně nemusel otevírat znovu a znovu. Bohužel, právě to se ve většině domácností děje. O čem se partneři dohadují nejčastěji a jak čtyři jezdce hádkové apokalypsy jednou provždy smést ze stolu?

1. O peníze jde až v první řadě

„Podle mých zkušeností si lidé myslí, že se konflikty objevují v případě, kdy peníze chybí, ale obvykle se v pozadí skrývá větší problém. Rozdíl v názorech a životních hodnotách,“ objasňuje Kimberly Moffit.

Co s tím? „Musíte řešit, jaké jsou vaše priority. Se svým partnerem mluvte o svých krátkodobých a dlouhodobých životních cílech,“ radí manželská a rodinná terapeutka Jane Greer z New Yorku. Plánujte, mějte vize, kde chcete být za pět, deset let – a neustále si opakujte, co je nutné pro to udělat. Víc šetřit? Nebo naopak něco koupit? Najít si brigádu? „Pokud nejste schopni dohodnout se na svých společných plánech a vizích, navštivte terapeuta, jinak se tohoto tématu nezbavíte,“ doporučuje Jane Greer.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ušetřit, nebo si užít dovolenou?Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Domácí práce – kapitola sama o sobě

Neustále partnerovi připomínáte, že je třeba vynést koš, uklidit nádobí z myčky nebo složit prádlo do skříně. Proč to nechápe? Z jakého důvodu není schopný dodržet rozpis domácích prací? Kimberly Moffit tvrdí, že pravidelná péče o byt nebo dům je velmi častou příčinou sporů. Ovšem pozor, podle ní se jedná o znamení toho, že spolu pár špatně a nedostatečně komunikuje.

Co s tím? „Dobrý partner naslouchá a reaguje na požadavky protistrany. Musí ale dostat šanci se k věci vyjádřit. Proto si spolu sedněte, řekněte, co vám vadí, jak se kvůli tomu cítíte a nakonec protějšek vyzvěte, aby vám pomohl najít nějaké řešení. Následně ho nechte mluvit a obecně usilujte o zlatou střední cestu,“ nabádá vztahová expertka ze země javorového listu.

3. Příbuzní v roli nepřítele

Karel už zase půjčil své sestře peníze, které vám teď chybí. Když přijde na návštěvu vaše matka, odchází do hospody. Taky vám vyčítá, že na první svátek vánoční na oběd zvete pouze svoji část rodiny, kdežto ta jeho přichází až o den později. Ve vzduchu visí napětí. Čí příbuzní jsou vlastně „důležitější“? Dobrá otázka.

Co s tím? „Rodina a příbuzní mohou lásku ohrožovat přímo i nepřímo. Pakliže už konečně chcete nalézt klid, dohodněte se, že nikdo z vás nebude ohledně rodinných příslušníků rozhodovat bez vědomí toho druhého. O ničem,“ doporučuje Jane Greer. Také je vhodné partnera upozornit, že stejný čas a péči, kterou oba věnujete třetím stranám, si zaslouží i váš vztah. Minulý víkend jste stěhovali bratra? Pak si tenhle vyhraďte jen pro sebe.

4. Sex. Jak jinak!?

Jeden z vás má vyšší sexuální apetit nebo v posteli vyžaduje něco neobvyklého. „Hádky na toto téma často pramení z nedostatku komunikace obecně. Je téměř vaší povinností sdělovat milenci, co je vám příjemné a naopak, jak jinak se chcete pohnout z místa?“ ptá se Kimberly Moffit.

Co s tím? Nejprve si po dobu dvou měsíců veďte deník. Do něj si zaznamenávejte četnost svých milostných setkání a jejich průběh. Kdo sex většinou zahajuje jako první? Ve kterou denní a noční dobu se odehrává? Poskytne vám to určitý náhled na aktuální situaci. Získané informace použijte jako výchozí bod ke zlepšení a párové synchronizaci. „Každopádně o svých sexuálních potřebách diskutujte, to je základ všeho. Ačkoli je to ze začátku nepříjemné, časem své vyjadřování určitě zlepšíte,“ uzavírá Kimberly Moffit.

Reklama

Načítám