Hlavní obsah

Tohle jsou 4 situace, kdy okamžitě volejte záchranku!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strach o sebe nebo své nejbližší v době, kdy je třeba neodkladná pomoc, je doslova utrpením. Minuty, které vás dělí do příjezdu sanitky, se zdají být nekonečné. Zdravotnická záchranná služba mnohdy lidský život zachrání. Víte, v jakých případech byste neměli na nic čekat a je třeba volat číslo 155?

Článek

Nechceme vás strašit: kvůli chřipce asi nebude třeba volat záchranku. Z druhé strany má řada lidí pocit, že „to s nimi ještě pořád není tak hrozné“, a podobný přístup může někdy opravdu ohrožovat život. Je proto dobré vědět, kdy vydržet do rána a jít ke svému lékaři, a kdy okamžitě zavolat rychlou pomoc.

Podezření na infarkt, otrava a mdloby

„Volat záchrannou službu nebo se dostavit na pohotovost je nutné při bolesti na prsou či tlaku na hrudníku. Také když se dostaví nenadálé potíže s dýcháním, dojde k poruše vědomí, k bezvědomí nebo nesnesitelným křečím. Pomoc je nutné zavolat i v případě vážnějšího úrazu, při otravě nebo náhodném požití léků či chemikálií,“ vysvětluje praktická lékařka MUDr. Pavla Myslíková z Lékařského domu Praha 7.

Neurologické potíže? Na nic nečekejte!

Pokud se vám najednou špatně mluví, máte problém se zrakem anebo nezvládáte normálně hýbat rukama či nohama, pak je volání linky 155 zcela na místě.

„Volat záchranku je nutné i v případě podezření na cévní mozkovou příhodu, která se často projevuje náhle vzniklými problémy s hybností poloviny těla a pokleslým koutkem, poruchou řeči či vědomí,“ potvrzuje Pavla Myslíková.

Bolesti hlavy i krvácení 

Mezi další stavy, kdy je třeba volat zdravotnickou pomoc, patří nevysvětlitelně silné bolesti hlavy a prakticky jakékoli velké krvácení. I po zdánlivě nepříliš nebezpečném pádu můžete mít vážný otřes mozku, nebo dokonce krvácení do něj. Podobně zákeřné může být i zranění během dopravní nehody.

„Krvácení do dutiny břišní je život ohrožující stav. S větší krevní ztrátou, o které postižený ani nemusí vědět, protože může krvácet do břicha nebo do hrudníku po tupém nárazu při dopravní nehodě nebo sportu, dochází k rozvoji takzvaného hemoragického šoku. Při něm se zmenší objem cirkulující krve, a proto musí srdce zrychlit svoji akci, aby byla zachována dodávka kyslíku k životně důležitým orgánům, jako jsou hlavně plíce a srdce. Na úkor prokrvení těchto orgánů může dojít i k obluzení až ztrátě vědomí,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Petr Werner z ambulance ve Stráži nad Nežárkou.

Po velkém nárazu proto vždy raději navštivte nemocnici nebo si rovnou zavolejte záchranku. Vnitřní krvácení totiž sami nepoznáte.

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Při extrémních bolestech hlavy zavolejte číslo 155 a poraďte se, co dělatFoto: pathdoc, Shutterstock.com

Horečka, zvracení i průjmy

Zavolat pomoc se nemusíte bát ani při neustávajících průjmech, zvracení nebo neklesajících vysokých horečkách. V těchto stavech se pravděpodobně k lékaři stejně sami nebudete schopni dopravit. Za volantem byste navíc v podobné situaci neohrozili jen sebe.

„Mezi stavy, které bezprostředně ohrožují život, patří zejména zástava krevního oběhu, bezvědomí, masivní zevní krvácení, bezdeší, dušení, poruchy srdečního rytmu, chrlení nebo zvracení krve, opakované kolapsy, popáleniny většího rozsahu a devastující poranění,“ doplňuje Mgr. Kristýna Fejfarová, náměstkyně ošetřovatelské péče Nemocnice Frýdlant.

Foto: Kzenon, Shutterstock.com

Záchranku byste měli volat pouze v případech, kdy jste skutečně v tísni a ohrožení životaFoto: Kzenon, Shutterstock.com

Poraďte se!

Nikdy nenechávejte svoje zdravotní obtíže na poslední chvíli a jděte k doktorovi včas. V případě, že nemůžete za praktickým lékařem vy, je on povinen navštívit vás, a to ze zákona. Platí to ovšem pouze u registrovaných pacientů.

Lékař vás musí navštívit v situaci, kdy se nejste schopní sami do ordinace dostavit, například kvůli špatné hybnosti nebo velkým horečkám. Pokud ale lékař usoudí, že váš stav bude stejně vyžadovat další velké vyšetření, jako třeba CT nebo magnetickou rezonanci, pak by vám měl zajistit záchranku s převozem do nemocnice.

„Zdravotnická záchranná služba zajišťuje péči v neodkladných situacích pacientům se závažným postižením či v ohrožení života. Stále častěji však dochází k jejímu zneužívání pro účely ošetření banálních případů, které by správně měly být řešeny praktickým lékařem, příslušnou ambulancí či lékařem sloužícím na Lékařské službě první pomoci. Lidé si často pletou záchranku s nezpoplatněnou taxi službou, a tím blokují záchranné kapacity těm, kteří mohou být ve vážném ohrožení života,“ varuje Petr Werner.

Pokud si nebudete jisti, na koho se se svým problémem obrátit, můžete situaci probrat s operátorkou Záchranné služby, která je povinna vám poskytnout informace, jak se máte v konkrétním případě zachovat.

Už jste někdy volali záchranku? 

Reklama

Načítám