Hlavní obsah

Plastová miska za pár korun? Proměňte ji v originál!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prodejnách domácích potřeb můžete koupit plastové misky doslova za pár korun. Jsou funkční, ale bohužel je na nich znát, že jsou velmi levné. Co jim ale udělat make-up, který by je vylepšil?

Článek

Občas je dobré mít po ruce hezkou misku, do které byste dali na stůl ovoce, brambůrky nebo ji použili pod květináč. Takovou si můžete hravě vyrobit i z těch nejobyčejnějších a nejlevnějších. Poradíme vám, jak je velmi snadno vylepšit. Berte to jako inspiraci, která vás může dovést i k vašim, zcela originálním, variantám.

Mašličková

Kolem misky můžete nalepit těstoviny, třeba mašličky. Nejjednodušší to bude s tavnou pistolí, ta ale na některých plastech nedrží. Pak budete muset použít dvousložkové epoxidové lepidlo, které vytvoří pevný spoj. Po zaschnutí můžete misku přestříkat barvou ve spreji. Pokud ji chcete používat na potraviny, pak jen z vnější strany. Rozhodně se nehodí na mytí v myčce, oplachujte ji jen zlehka ručně. Cena misky bez výzdoby je15 Kč.

Foto: Eva Malúšová

Misku můžete ozdobit těstovinami libovolných tvarů, vždy by ale měly mít plochu, kterou se dají přilepit k podkladuFoto: Eva Malúšová

Provázková

Misku můžete omotat a oblepit přírodním jutovým provázkem. K jeho připevnění se hodí tavná pistole. Zajímavým detailem mohou být střapce, které můžete vyrobit ze stejného provázku a přidat k němu barvené nitky. Můžete ale použít i jiné, například zbytky vlny, aby miska byla barevnější. Zdobte dle své fantazie, kolem misky, na střed, jak se vám líbí. Protože je juta jen zvenčí, můžete dát dovnitř i potraviny. Myje se ručně. Cena původní misky je 9 Kč.

Foto: Eva Malúšová

Jutový provázek můžete nahradit i jiným. Lze použít i zbytky vlny, aby byla miska barevnějšíFoto: Eva Malúšová

Ubrousková

Jako malovaná bude vypadat miska, kterou ozdobíte ubrouskovou metodou. Ubrousky nejprve zbavte všech bílých vrstev tak, aby vám zůstala jen ta nejtenčí s vybraným vzorem. Misku lehce potřete disperzním lepidlem a pak na ni ubrousek přilepte. Opatrně ubrousek uhlaďte a potřete lepidlem i z vrchu. Po zaschnutí můžete přelakovat bezbarvým lakem. Misku jde mýt ručně. Cena misky 15 Kč.

Foto: Eva Malúšová

Ubrousková metoda je skvělým způsobem dekorace pro ty, kteří se nechtějí pouštět do malováníFoto: Eva Malúšová

Stužková

Podobně jako při ubrouskové metodě můžete postupovat i při lepení krajky nebo třeba zbytků staré záclony. Materiál po zaschnutí opět přelakujte, aby byl odolnější. Protože je jen na vnější straně, můžete misku používat i na potraviny. Mytí bude ale opět jen ruční. Původní cena misky 11 Kč.

Foto: Eva Malúšová

Jako malovaná bude vypadat miska, na kterou přilepíte stužku nebo kousky krajkyFoto: Eva Malúšová

Drátěná

Velká plastová průhledná mísa se může velmi rychle proměnit v téměř designový kousek, když použijete tavnou pistoli a kovově lesklou barvu. Nechejte nahřát hmotu v tavné pistoli a potom ji naneste na mísu tak, jak vás napadne. Stylem cik-cak, můžete jí obkroužit celý obvod mísy nebo jen část, jako v našem případě, to asi třetina zůstala hladká.

Po zaschnutí hmoty tavné pistole nanášejte na povrch mísy barvu houbičkou na nádobí. Díky tomu se barva dostane i do záhybů. Původní barva mísy byla zelená, hodí se k ní tedy například tmavě zelená nebo černá a pro kovový efekt na závěr ještě zlatá nebo stříbrná.

Barvy nanášejte tak, aby zůstaly jen na vnější straně mísy, pak můžete dovnitř dávat třeba ovoce. Po zaschnutí jsou barvy stálé a voděodolné, ale i tak je mísa vhodná jen na ruční mytí. Původní cena mísy byla 25 Kč.

Foto: Eva Malúšová

Mísa na ovoce, která vypadá jako drátěná, vznikla s pomocí tavné pistole a dvou barev v tuběFoto: Eva Malúšová

Reklama

Načítám