Hlavní obsah

Originální obaly na květináče: Z filcu i ovčí vlny!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Chcete si v létě vyšperkovat balkon? Vyrobte si podle našich tipů originální obaly na květináče. A pro zpestření prázdninových dní klidně zapojte i fantazii vašich dětí.

Článek

Přemýšlíte, že byste si pořídili nové obaly na květináče a trochu oživili vás balkon? Můžete si samozřejmě zaskočit pro nové do hobby marketu, mnohem zajímavější a levnější ale bude, pokud si vyrobíte vlastní. A můžete se rovnou inspirovat: nachystejte si dekorativní filc se zajímavými vzory nebo česanou ovčí vlnu na plstění. Ukážeme vám pár nevšedních tipů, které budou jistě bavit i vaše ratolesti.

Co si připravit

Na obaly, jejichž výrobu vám dnes předvedeme, jsme si zakoupili vzorovaný filc neboli plsť. Ta je měkká, ale zároveň pevnější než klasická látka. Pro tvorbu dekorací je tedy jako stvořená. Můžete ji sehnat v textilní galanterii, papírnictví i hobby marketech. Na dva obaly jsme použili ovčí vlnu na plstění, ke které však zároveň potřebujete speciální plstící jehlu, která stojí pár korun. Dále si nachystejte nůžky, provázek a ohebný chlupatý drátek. Bude se vám hodit i tavná pistole.

Foto: Eva Malúšová

Originální obaly na květináče jsme tentokrát vyráběli z ovčí vlny na plstění a dekorativního filcuFoto: Eva Malúšová

Veselé domečky

Na obaly ve tvaru domečku jsme si nastříhali čtyři čtverce jedné barvy o rozměrech cca 20x20 cm, přičemž dva z nich jsme vystřihli rovnou se střechou. Strany se střechou jsme pak přehnuli a vystřihli malá okénka. Nakonec jsme všechny strany k sobě slepili tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Obal nemá dno, takže jej stačí navléknout jen na květináčFoto: Eva Malúšová

Rozkvetlá tráva

Obaly můžete také vyrobit z jakékoli oválné krabičky. Třeba od zmrzliny. Tu stačí omotat dokola širokým pruhem vzorovaného filcu, jehož horní stranu můžete třeba zastřihnout zubatě, aby připomínala trávu. Filc jsme připevnili režným provázkem obmotaným dokola a dozdobili umělými květy. Ty jsme přilepili tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Filcové obaly lze dozdobit ještě umělými květyFoto: Eva Malúšová

Květinové pohárky

Pokud seženete filc se vzory květů, máte vyhráno. Pak už stačí málo, obyčejné květináče dostanou rázem nový šmrnc a váš balkon ihned pookřeje. Stačí z měkké plstě nastříhat pruhy s vlnkami na jednom okraji, ze kterých vytvoříte malé pohárky. Ty stačí na květináče navléknout.

Foto: Eva Malúšová

S květinovým filcem rozkvete i obyčejný kaktusFoto: Eva Malúšová

Černobílý mourek

Naše poslední dva obaly na květináče nejsou dělané na zahradu, kde by mohly zmoknout. Můžete je mít kdekoliv pod stříškou, na terase či doma v obývacím pokoji, jen by měly být zaručeně v suchu. Jsou totiž vyrobené z česané ovčí vlny. První, závěsný květináč, jsme obmotali kusem bílé vlny a vzadu ji zafixovali jehlou na suché plstění. Jde vlastně o to materiál pěkně zacuchat, čehož docílíte propichováním vlny skrz naskrz. Pak už jsme jen připevnili pomocí jehly černé oči, čumáček i ouška.

Foto: Eva Malúšová

Tenhle obal je krásně heboučký, akorát nesmí zmoknoutFoto: Eva Malúšová

Roztomilý plameňák

Technikou plstění jsme vyrobili i obal ve tvaru plameňáka. Základem je obmotaná ovčí vlna kolem květináče a krk s hlavou vystužený drátkem. Ten stačí obmotat malým množstvím růžové, pak bílé a nakonec černé vlny. V místě hlavy jen množství vlny přidáte.

Foto: Eva Malúšová

Hlavu plameňáka jsme vytvořili z drátku, který jen zasadíte do květináčeFoto: Eva Malúšová

Už jste si vyzkoušeli vyrobit s dětmi také obal na květináč z lega?

Reklama

Související témata: