Hlavní obsah

Cibule k mrkvi ano, ale k petrželi ne! Jakou zeleninu s čím (ne)sázet a proč

Foto: Proxima13, Shutterstock.com

Foto: Proxima13, Shutterstock.com

Reklama

Když plánujete jarní výsev, vyberte vedle sebe takové druhy zeleniny, které si spolu rozumí. Třeba špenát a ředkvičky. Budou se povzbuzovat a ušetří vám práci. Jaké další druhy pěstovat pospolu?

Článek

Některé druhy zeleniny se mají raději než jiné a vzájemně si prospívají. Jedna druhou například ochrání před chorobami nebo plísněmi, a vy tak zahradu udržíte zdravější i bez chemie. Užitečné bývá zasadit mezi zeleninu i aromatické bylinky, které odpudí mšice, slimáky a další škůdce. Patří mezi ně třeba voňavá levandule nebo výrazná máta.

Každá zelenina roste z jiných živin

Vhodný mix zeleniny na zahradě, kdy v jednom záhonu pěstujete více různých druhů, prospívá také půdě. Každá rostlina si totiž ze zeminy bere trochu jiné látky a jiné vylučuje. Třeba fazole nebo hrách obohatí půdu dusíkem, což je jedna z látek, kterou potřebuje k růstu většina zeleniny.

Vysoké nároky na dusík má například celer. Špenát je zase velmi náročný na draslík a listová zelenina potřebuje dostatek vápníku. Je to trochu alchymie. Ale jen napoprvé. Jakmile si zažijete správnou kombinaci zeleniny, bude se vám vysívat jedna radost.

Foto: x.marynka, Shutterstock.com

Ze všech druhů zeleniny jsou relativně nejsnášenlivější mrkev a špenátFoto: x.marynka, Shutterstock.com

Zelenina z březnového výsevu

Březen je měsíc výsevu. Do připravené půdy tak můžete vložit semínka většiny plodin, zejména mrkve, petržele, ředkviček, salátu, špenátu. Zasadit můžete i sazečky (cibulky) bílé i červené cibule.

Právě cibule je výborná plodina pro společné pěstování. Když ji budete pěstovat blízko mrkve, měla by ji ochránit ji před pochmurnatkou mrkvovou, muškou, která klade vajíčka a z nich se líhnou larvy způsobující červivost mrkve. Cibule si dobře rozumí také se saláty.

Mrkev potřebuje pro svůj růst dusík. A jak už víte, ten půdě předávají fazole. Pěstujte je klidně společně, v jednom záhonu. S fazolemi si dobře rozumí také petržel. V její blízkosti pak můžete pěstovat ředkvičky.

Ředkvičky porostou dobře také blízko špenátu. A samy o sobě mohou fungovat jako lapač některých škůdců, například mušek. Můžete je proto pěstovat i u salátu. Špenát zase může růst v blízkosti jahod, fazolí nebo hrachu.

Hrách se navzájem podpoří v růstu s česnekem nebo květákem. Dobrou společnost bude dělat i listové zelenině, brokolici nebo již zmíněné mrkvi.

Foto: Igor Zoiko, Shutterstock.com

Správná kombinace zajistí velkou úroduFoto: Igor Zoiko, Shutterstock.com

Co zasadit v dubnu a v květnu

Další velká fáze výsevu a výsadby vás čeká v dubnu, kdy už můžou ven brambory, a také v květnu, kdy se po zmrzlých mužích vysazují ven rajčata a okurky.

Brambory můžete pěstovat blízko zelí, fazolí nebo kukuřice. Když je vysadíte u křenu, bramborové nati by se měla vyhnout mandelinka bramborová.

Okurky pěstujte blízko mrkve, česneku, cibule, celeru, kopru nebo špenátu. Rajčata se snesou s ředkvičkami, špenátem, salátem nebo cibulí. Nejlepší ale je pěstovat je zvlášť ve větších nádobách. Před plísní by je měly ochránit afrikány a chuť rajčátek zlepšuje bazalka.

Kdo se na zahrádce pohádá

I mírumilovná zelenina může mít výhrady vůči svým sousedům. Nikdy proto společně nesázejte jahody se zelím, cibuli a petržel, celer a okurku, cukety a brambory.

Vyhněte se také pěstování salátu s celerem a petrželí a nikdy nezasévejte do záhonu s cibulí fazole nebo hrách. Cibule potřebuje jen málo živin a příliš dusíku by jí neprospělo.

Reklama

Související témata:

Načítám