Hlavní obsah

Jak příchod dítěte ovlivní partnerství a sexuální život?

Foto: Olya Komarova, Shutterstock.com

Foto: Olya Komarova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milostný život páru se dá rozdělit na období před a po příchodu miminka. Péče o drobečka je náročná a tělesné změny čerstvé maminky se nedají přehlédnout. Jak moc příchod dítěte ovlivňuje dění v ložnici a co na to říkají odborníci? Třeba takové kojení může představovat hrozbu.

Článek

Těžko říct, kde se vzalo tvrzení, že těhotenství je nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Bez ohledu na to, co si o tom kdo myslí, se ale v tomto období změní sexuální život většiny párů. Ne nutně k horšímu, ačkoliv těsně před porodem už u řady nastávajících matek libido klesá. A tak se možná některé páry těší, že pár týdnů po porodu – až prcek usne – bude všechno jako dřív. Může být a nemusí. Rozhodně to není nic automatického, co přijde samo. A vše začíná už v porodnici.

Otec u porodu. Ano či ne?

„Účast otce při porodu lze ze sexuologického hlediska hodnotit různě,“ říká gynekolog a sexuolog Zlatko Pastor s tím, že je-li muž k takovému požadavku ze strany ženy svolný, může své partnerce poskytnout oporu – duševní i fyzickou. Detailní pozorování genitálu při příchodu miminka na svět se však někdy negativně promítá do budoucího sexuálního života.

„Na muže, který není na takové intimní zážitky zvyklý, to nemusí mít vždy kladný dopad,“ objasňuje známý český odborník. Není ovšem nic jednoduššího, než když partner zůstane u hlavy rodící partnerky a pohledům do centra dění se tak vyhne. A co se bude dít, když se z porodnice dostanete domů? Při troše štěstí vás drobeček nechá spát a tělo se brzy zahojí.

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Manžel u porodu může být pro ženu oporou duševní i fyzickouFoto: Lopolo, Shutterstock.com

Císařský řez je tou horší variantou

„Během několika málo týdnů se za normálních poměrů sexuální život pár obnovuje,“ objasňuje sexuolog Petr Weiss ve své knize Sloupky o sexu (Mladá fronta, 2010). Trochu odlišná může být situace u císařského řezu, podle výzkumů je sexuální život žen po císaři nižší. První sexuální styky po porodu obecně ale často bolí.

„Pokud s tím žena předem počítá, nezanechává to na její sexualitě trvalejší následky. Je však nutné vzít v úvahu to, že sexuální potřeba a sexuální vzrušivost bývají určitou dobu po porodu výrazně snížené. Příčinou jsou hormonální změny vyvolané těhotenstvím, porodem a kojením, ale i vyčerpání organismu péčí o novorozence,“ dál popisuje Petr Weiss a přidává klíčovou informaci. Zvláště kojení silně redukuje sexuální apetit. Ženy při laktaci souloží méně a méně často dosahují orgasmu. Tento pokles je pozorován minimálně půl roku po porodu, někdy i déle. Z pohledu muže taková situace vypadá následovně.

Foto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Po císařském řezu trvá trochu déle, než se libido opět nastartujeFoto: Tatiana Dyuvbanova, Shutterstock.com

Z milence pouhým pozorovatelem

Partnerka sex odmítá, když už na milování konečně dojde, trvá dlouho, než se uvolní, ve finále z pohlavního styku ani nemá radost. Navíc se vyrovnává se změnami vlastního těla a z nálady ji vyruší i sebemenší vzlyknutí miminka. Partner je otrávený, nepochopený, přijde si jako páté kolo u vozu. A u obou je to normální a přirozené.

V této fázi je strašně důležité neodmítat ho jako parťáka a člověka. Je třeba jej obejmout, vzít za ruku, mluvit s ním a dávat mu najevo, že i když se vaše partnerské priority dočasně změnily, zvládnete je jako týmoví hráči. Od protějšku nečekejte, že všechno, přirozeně a sám pochopí, není to pravda.

Proč radši dopředu s ničím nepočítat?

„Automatický předpoklad ohleduplnosti, citového souznění a láskyplného vztahu muže k dítěti a k ženě se vždy nekoná. Život nemá jenom pastelové barvy, porod a příchod dítěte do rodiny může být i poslední kapkou k odcizení partnerů,“ apeluje Zlatko Pastor. Pro překonání tohoto komplikovaného a náročného období partnera zapojujte do chodu domácnosti, nechte ho dělat běžné denní úkoly tak, aby vám na sex díky ušetřenému času zbyla energie.

I kdybyste se měli podívat na nějaký film v televizi, věnujte si chvíle o samotě, už jen proto, že se jedná o křehké období pro vás pro oba. Takový křest ohněm. Jestli ale dopadne úspěšně, budete si ještě bližší. Se snahou z obou stran se dá znovuobnovit každý milostný vztah.

Reklama

Načítám