Hlavní obsah

Milování po porodu: Kojte těsně „před“ a více se líbejte

Foto: My Good Images, Shutterstock.com

Foto: My Good Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před těhotenstvím je milování skvělé. Nikde nic nebolí ani nepřekáží. S příchodem miminka, novými povinnostmi a změněným tělem se však postelové radovánky stávají trochu komplikované. Taky máte ohledně prvního milování spoustu otázek?

Článek

Kdy je ten správný čas? Odborníci se shodují, že ne dříve než tři týdny po porodu, kdy už je ukončeno krvácení neboli očistky, aby nehrozila infekce. Po uplynutí této doby je načasování individuální. Vše závisí na tom, zda jste fyzicky a emocionálně připraveny.

„Porod ovlivní sexuální život vždy. Není to pouze v oblasti tělesné, a není to pokaždé k horšímu. Mnoho žen vnímá po porodu sex lépe, více se vzruší, má intenzivnější zážitky. S narozením potomků se však mění životní priority. Žena si zvyká na roli matky, vyrovnává se se změnami vlastního těla,“ objasňuje český sexuolog a gynekolog Zlatko Pastor. Zde jsou některé problémy, na které byste mohly narazit.

Tělo vám řekne

Nepodceňujte šestinedělí a gynekologickou prohlídku, která by po něm měla následovat. Tělo není stroj, nehojí se s pomocí náhradních součástek, zvlášť když při porodu došlo k nástřihu hráze, nebo se narození miminka uskutečnilo s pomocí císařského řezu. „Poporodní komplikace sex někdy ztěžují. Jizvy, sestupy pochvy, dělohy, potíže s močením, bolesti přímo při sexu, ale i vztahové problémy,“ říká Zlatko Pastor s tím, že většina potíží se vyřeší sama, a pokud neodezní, podaří se to za pomoci odborníků – sexuologů, gynekologů, psychologů. Hlavně ale nechtějte nic uspěchat!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Po porodu může sex bolet. Většina problémů se ale časem sama upravíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kojte před sexem

Kojící matky čelí vyplavování hormonů, které snižují libido. Chuť na sex tedy může být menší než dřív. Přílišná citlivost prsou navíc často narušuje radost z milování. Co dělat? Vyplatí se nosit podprsenku i při pohlavním styku. Řešením je i kojení novorozence těsně před fyzickým kontaktem s partnerem. Ňadra nejsou tak plná a bolavá.

Posilujte dno

Zlatko Pastor upozorňuje, že pochva je po porodu prostornější, poševní vchod volnější. Ne vždy to působí problémy, nicméně někdy si ženy stěžují na menší vzrušivost. Penis není pochvou tak pevně „uchopen a vnímán“. Obvykle situaci spraví posilování pánevního dna. Pomohou tzv. Kegelovy cviky při močení (i mimo něj). Zatínejte rytmicky svalstvo tak, abyste přerušovala proud moči. Dělejte to alespoň třikrát denně, v intervalu třiceti až čtyřiceti stahů. Nebo si kupte v sexshopu Venušiny kuličky, zaveďte si je do pochvy, a zatínejte svaly. Hlavně se nenechte tímto dočasným stavem otrávit!

Co znamená bolest

U prvního sexu po porodu trpíte bolestí? Na vině může být vaginální suchost, za kterou stojí hormony. Ujistěte se, že máte po ruce lubrikant na bázi vody. Při milování se snažte uvolnit, upozorněte partnera, ať postupuje pomalu a jemně. Pakliže bolest přetrvává, okamžitě vyhledejte svého lékaře, můžete mít infekci.

Nejste sexy? Budete!

Je normální, že po narození miminka trpíte komplexy a uvědomujete si všechny ty strie či nárůst hmotnosti. Není to však tak špatné, jak se zdá. Děloha by se měla vrátit na původní velikost přibližně za dva měsíce. Návrat ke starému já (a břichu) trvá určitou dobu, ale je plně dosažitelný. Nechtějte po sobě zázraky.

V případě, že se cítíte psychicky i fyzicky připravena, ale naopak partner milování odmítá, je možné, že ve vás vidí především matku svého dítěte a neumí se té myšlenky zbavit. Začněte s ním víc koketovat, dotýkejte se ho, ať mu připomenete staré dobré časy. I britský sexuální poradce Glenn Wilson z londýnského Institutu psychiatrie v takových případech radí líbání a laskání namísto soulože. „Něžnosti bývají pro oba partnery povzbuzením,“ hlásá zmíněný odborník s dodatkem, že ani na orgasmus by se „kvaltovat“ nemělo.

„Mnoho žen chce mít opět orgasmus takřka hned po porodu. Pokud to nejde, nechte věcem volný průběh, je to zcela normální. Je ale pravda, že vyvrcholení není na škodu, protože orgasmus podporuje rychlejší návrat dělohy do původní velikosti. Rovněž kojení způsobuje, že se ženské pohlavní orgány navracejí k normálnímu stavu rychleji než bez něj. Mnoho kojících žen je schopno se nejpozději do šesti týdnů vrátit do aktivního sexuálního života,“ popisuje světově známý Glenn Wilson. Vše je však individuální, neporovnávejte se s ostatními!

A jak na první sex po porodu vzpomínáte vy? Byl horší, či naopak lepší než před narozením miminka?

Reklama

Načítám