Hlavní obsah

Ženy více drbou, muže nezajímají novinky: jak se liší přátelství u obou pohlaví

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Vytvářet vazby, navazovat milostné a kamarádské vztahy, to je součást lidské přirozenosti. Toužíme po společnosti i podpoře. Ale tak jako se od sebe liší muži a ženy, liší se i mužská a ženská přátelství. Rozdíly jsou v míře intimity a sdílení, ale i v tom, jaký dopad může mít na kamarádství hádka.

Článek

Přátelé jsou rodina, kterou si vybíráte sami. Spojují vás stejné postoje, názory, hodnoty nebo zájmy. Ač je každé přátelství jiné, přece jen lze najít typické znaky kamarádství mezi ženami a kamarádství mezi muži.

Výjimky samozřejmě existují, ale většinově platí, že pánové se nemusí vidět měsíce a pak navážou, kde přestali. Ženy mají potřebu vídat se častěji, některé spolu chodí i na záchod. Když spolu tráví večer kluci, hrají do rána na playstationu a nemají potřebu vykládat si o změnách v životě. Když spolu tráví večer holky, celou noc si povídají.

V jakých dalších oblastech se liší mužské přátelství od ženského?

1. Muži chtějí parťáka, ženy vrbu

U mužů často vzniká přátelství tak, že si najdou parťáka na aktivní zábavu. Ženy naopak hledají spřízněnou duši, které se mohou svěřit, vylít si srdce a najít pochopení. Proto se říká, že muži spolu kráčí bok po boku, kdežto ženy se přátelí z očí do očí.

Muži mají kamarády na hokeji, na golfu, na pokeru apod. Ženy mají nejlepší přítelkyni, kamarádky a známé, a to napříč svými koníčky a zájmy.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Chlapi, manželka vyrazila na ten svůj babinec. Přineste pivo, mrkneme na zápasFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

2. Muži se baví o koze, ženy o voze

Možná znáte situaci, kdy váš partner přijde domů z hospody, kde seděl pět hodin s kamarády, a na vaši otázku, co je u nich nového, odpoví: „Nic. Jo, vlastně Pepa se rozvádí.“ Vy zbystříte, chcete podrobnosti. A on je nemá! Místo toho probrali do posledního faulu derby a na politicích nenechali nit suchou. Stát se toto na vašem dámském sedánku, znáte každý detail majetkového vyrovnání.

Ženy se potkávají, aby zjistily novinky a svěřily se. Hodiny si povídají, sdílí detaily ze života svého i svých blízkých, odhalují a rozebírají pocity na molekuly a jejich hovory jsou velmi osobní. Funguje mezi nimi obrovské pouto. Muži se potkávají, aby spolu něco podnikli a aby se společně bavili. Netouží řešit dramata a vztahy. Pokud se potřebují svěřit, paradoxně to nechávají spíš na doma a řeknou to partnerce.

3. Muži umí lépe pracovat s nadhledem

Ženské přátelství je ale daleko křehčí, a to právě proto, že se se vším svěřují, kdežto muži spolu spíš jenom tráví volný čas. Muži navíc, protože tolik neřeší pocit sounáležitosti, navazují přátelství snadněji.

Jako malí kluci se popichují, klidně se i poperou a vzájemně se vyzývají a poměřují. I v dospělosti se pak občas pohádají jako koně, pošlou se do nejtemnějších míst, v nejhorším se (například pod vlivem alkoholu) i poperou. Ale na přátelství to nemívá velký vliv, někdy ho to dokonce posílí. A zásadní pro ně je, že je kamarád vtipálek.

Ženy se k sobě chovají slušněji, nešpičkují se, rozhodně se neperou, ale taky si ne vždy říkají nepříjemnou pravdu do očí – nechtějí se jedna druhé dotknout. Když ovšem dojde na řešení sporu, může přátelství ze dne na den skončit, protože drama se vyhrotí. Smysl pro humor by ženy zřejmě jako hlavní kamarádčinu vlastnost neuvedly.

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Tobě by slušelo všechno, jsi úžasná!Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

4. Muži se setkávají méně často než ženy

Muži o častý kontakt s kamarády neusilují, nemají potřebu řešit každodennost nebo všechny životní změny. I když se s nimi delší dobu nevidí, jsou v klidu. Rozhodně si nevolají jen proto, aby se zeptali, jak se kdo má. Když se stane, že se měsíce nebo i roky nevidí, plynule naváží, kde přestali, a nemají pocit, že by se odcizili.

Naopak ženy potřebují být v častém kontaktu, a pokud není možné se potkat osobně, klidně spolu stráví hodiny na telefonu. Potřebují o sobě vědět, a když se to neděje, propadají panice a mají potřebu to řešit. 

5. Muži se scházejí v tlupě, ženy ve dvou

Skutečnost, že ženy vnímají kamarádství jako velmi osobní záležitost, se odráží i v tom, že se častěji vídají jen ve dvou. Nejspíš proto, aby byla míra sounáležitosti co největší a propojení co nejhlubší (dost možná i proto, aby mohly probrat kamarádky, které nechaly doma).

U mužů je to naopak, rádi se schází v tlupách, nelpí na rande ve dvou a častěji také nedokáží určit, kdo je jejich nejlepší přítel.

Víte, jaký typ kamarádů má každý muž? Nebo je ten váš výjimka? 

Reklama

Načítám