Hlavní obsah

Jak se naučit cvičit doma? Pomůže pár drobných změn

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Cvičení doma nás bude ještě nějakou dobu provázet. V nejlepším případě aspoň těch pár týdnů, které zbývají do letní sezony. Pokud chcete do té doby zapracovat na figuře, budete se muset přinutit k domácím tréninkům. Díky pár trikům to půjde snáze, než se zdá.

Článek

Nejsou to jen posilovací stroje a nářadí, kvůli kterým lidé chodí cvičit do fitcenter. Samo prostředí tělocvičny působí motivačně. Snadno se tam dostanete do tréninkového módu. Doma je to o poznání náročnější – zvlášť s ohledem na dlouhé týdny, během kterých většina lidí strávila doma více času, než by si přála. Povíme si pár tipů, jak podmínky k domácímu cvičení nastavit tak, aby bylo co nejsnazší.

1. Vězte, že cvičení doma je efektivní

Problém číslo jedna u domácího cvičení je, že ho možná vnímáte jako druhořadé, zkrátka ne moc účinné. Kouzlo pokroku tkví ale v tom, že musíte mít po každém tréninku pocit, že jste odvedli dobrou práci. Když se vydáte do tělocvičny, kde se převléknete a hodinu trénujete s ostatními, byť jen v pozvolném tempu, dosáhnete tohoto pocitu snadno. Když posiluje doma v obýváku před gaučem, ze kterého obvykle sledujete seriály, jde to podstatně hůře. Je to ale jen psychika, musíte si to nastavit v hlavě. Ve skutečnosti totiž můžete v domácím prostředí odvést stejně přínosný trénink jako ve fitcentru, a to je důležité si uvědomit.

2. Pořiďte si základní pomůcky

Některé cviky s vlastní vahou sice dokáží dělat divy, ale i pro zpestření tréninku se vyplatí si nějaké tréninkové nářadí pořídit. Nemusí to být žádná závratná investice. Se všemi základními pomůckami (pokud nebude trvat extra kvalitě) se můžete vejít do tisícovky. Co si koupit? Podložka je naprostá nutnost. Když nic jiného, tak mějte aspoň tu. Dále se vyplatí mít doma jednoruční činky – nejlépe v různých vahách, ale jako minimum pro začátečníka by se daly považovat dvoukilové. Ty ale můžete vyměnit i za plné lahve s vodou. Praktické, nikoli nutné jsou také odporové gumy, se kterými se dá vymyslet spoustu mimořádně efektivních posilovacích cviků.

Foto: Adelaides, Shutterstock.com

Podstatné je, vytvořit si doma prostředí podobné posilovněFoto: Adelaides, Shutterstock.com

3. Upravte své prostředí

Příprava prostředí na cvičení je nesmírně důležitá. Pokud jste mezi těmi šťastnými, co mají prostorné bydlení, pak si vyhraďte určité místo, které bude sloužit jen ke cvičení. Podložku a nezbytné pomůcky zde nechávejte vždy připravené. Ať to působí jako vaše soukromé minifitko. Bydlíte-li v malém bytě, pak aspoň své cvičební pomůcky nechávejte někde, kde budou na očích a snadno dostupné. Když je budete mít ve sklepě, šance, že se přimějete ke cvičení je výrazně nižší, než když jim najdete elegantní místo v obývacím pokoji.

4. Oblékněte se do sportovního

Rozdíl mezi cvičením doma a ve fitcentru je často i ve výběru oblečení. Do fitka si vyberete to nejlepší, protože se přes všechen pot a slzy snažíte vypadat aspoň trochu k světu. Doma máte často tendenci dát si pár posilovacích cviků v tom, co máte zrovna na sobě.

Naučte se jednu věc. Když si budete chtít třeba odpoledne po práci doma na půl hodiny za cvičit, předem si připravte sportovní oblečení, ve kterém se cítíte skvěle, na dobře viditelné místo. Místo, kterému se po příchodu domů (v případě, že nemáte home office) nemůžete vyhnout. I takový malý detail, jako návyk se ke cvičení převléknout, může motivaci k domácím tréninkům značně posílit.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bez podložky se neobejdete. Dále doporučujeme činky jednoručky a gumuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. A dejte si papír na ledničku!

Co je psáno, to je dáno. Už tolik výzkumů potvrdilo, že když si pravidelnou činnost nějakým fyzickým způsobem zaznamenáváte, je mnohem pravděpodobnější, že u ní setrváte. V případě cvičení doma je to jednoduché. Můžete si třeba vyrobit měsíční kalendář, dát ho na ledničku a za každý trénink si do políčka zakreslit hvězdičku, kreativitě se meze nekladou. Věřte, že i tohle je detail, který vás posune dál.

Možná vás ale trápí něco jiného. Máte problém s přejídáním? 5 způsobů, jak s tím přestat. Důležité je také pohyb střídat, takže občas vyměňte činky za běžeckou obuv a vyrazte. Jak začít běhat, aby vás to bavilo? 

Reklama

Načítám