Hlavní obsah

Jak se (ne)ztrapnit na dovolené? Pozor na kapučíno a bagetu

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování znamená nejen poznávání nových krajů, ale i mravů. U nás v Evropě jsou nuance v etiketě, zvláště pak té u stolu, sice jen drobné, ale stejně vás mohou přivést do úzkých. A co teprve v Asii nebo na Blízkém východě, tam jsou některé prohřešky vnímány opravdu nelibě.

Článek

Dodržování zákonů etikety může někomu připadat přežité, ale základní pravidla stolování souvisejí s ohledem na ostatní a rušením jejich klidu. Někdy je to jen trapná chvilka, ale můžete se dostat do situací, zvláště pak na exotických cestách, kdy si nepatrným přešlapem vysloužíte ostudu jako vrata. A přitom stačí znát jen pár základních pravidel.

Italy znechutíte snadno

K Itálii patří dobré kafe. Ať je to na benzínce, v kavárně, nebo nóbl restauraci, většinou stojí jedno euro, je sotva na dva hlty a nikdy si ho neobjednávejte v průběhu jídla. Italové si ho často dávají i na stojáka, ale nikdy za chůze! Pozor na kapučíno! Pije se pouze dopoledne. Je vnímáno trochu jako u nás kakao a dopřávají si ho i pubertální děti. A jestli holdujete caffè latte, je třeba objednávat celým názvem, protože pod slovem latte si Italové představují horké mléko.

Na jídlo již posypané parmezánem nežádejte další, urazíte kuchaře. A jestli ho nechcete úplně rozohnit, nechtějte na pizzu extra porci kečupu – ten patří leda tak na hranolky. Nebuďte překvapení, když snídaně v hotelu bude skromná. Na severu Itálie může připomínat tu naši, ale na jih od Říma čekejte jen croissant, balené suchary, maximálně čokoládové sušenky. A na trhu dejte pozor na přehrabávání v hromadě ovoce či zeleniny, jinak si vysloužíte příkré okřiknutí trhovců.

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Vychutnat si dobré kafe v Itálii můžete na každém rohu, dokonce není zapovězeno vypít ho i na stojákaFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Francouzské mravy

Že si Francouzi potrpí na kvalitní jídlo a dají si na čas při jeho konzumaci, není žádná novinka, ovšem ne každý ví, že ve většině restaurací nabízejí rovnou celé menu, tedy salát, hlavní jídlo a dezert. A není zvykem si nedojedené jídlo nechávat zabalit s sebou. Zajímavá odlišnost se týká chleba. Zatímco v Itálii ho všichni jedí okamžitě, jakmile přistane na stole (nejčastěji s olivovým olejem), ve Francii nechte bagety ležet a počkejte, až bude sýrová tečka. Naopak není prohřeškem, když rozjedené pečivo odložíte jen tak na stůl – nemusí být na talířku.

Evropské raritky

Španělé jsou zvyklí házet v restauracích papírky a ubrousky na zem a nejedí ústřice či mušle k pozdní večeři. Možná trochu úsměvné je britské pravidlo zvané „pass the port“. Týká se pití portského vína u většího stolu. Kdyby k vám doputovala láhev, nikdy ji neposílejte doprava, ale vždy tomu, kdo sedí po vaší levici. Když už jsme u pití alkoholu, nemůžeme opomenout Rusko. Standardně se zde pije vodka. Je jí hodně, s ničím se nemíchá a připravte se na nespočet proslovů před každým panákem.

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Odborníci radí ústřici pokapat citronem, rychle vysrknout, chvíli cucat a polknout. Ovšem ve Španělsku si je neobjednávejte k pozdní večeřiFoto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Letem světem

Na jihu Evropy jsou velmi shovívaví k pohybu (či spíš běhu) dětí kolem stolu, ovšem v Americe byste narazili a mohli by vás i vyvést. Pozor si za velkou louží dávejte i na dress code: tričko v nóbl restauraci v uvolněném San Francisku nikoho nepřekvapí, v Atlantě nebo v Dallasu je atmosféra mnohem upjatější a budete budit pozdvižení.

Jakmile se přesunete do arabských států a dále do Asie, nikdy (s výjimkou mezinárodních hotelů) neberte jídlo ani nepodávejte talíř levou rukou! Je považována za nečistou. V Thajsku se snažte jíst hůlkami, případně si vyžádejte vidličku – nůž je vnímán jako projev agrese. K objednání dvou kusů v Číně nepoužívejte zdvižený ukazováček a prostředníček – je to označení osmičky, ne dvojky.

V arabských zemích chléb nekrájejte, ale lámejte a vodu nehltejte. Připravte se také na oddělená stravovací místa pro ženy a muže. V Mexiku se většina jídel jí rukama a počítá se s tím, že z tortill či burrita nějaký ten kousek vypadne. Hlavně žádný stres.

Do rýže v misce nikdy nezapichujte hůlky – na Dálném východě tento rituál souvisí s pohřbem. Až si budete v Číně a Japonsku pochutnávat na polévce zvané ramen, projevte své nadšení z báječné chuti hlasitým srkáním a mlaskáním.

Japonské postřehy

Opravdu kuriózní je pro nás žádoucí hlasité říhnutí na konci japonské večeře, ovšem pozor na smrkání a kýchání, to se u jídla (a na veřejnosti vůbec) zásadně nedělá. Za upozornění stojí, že se Japonci zouvají i v některých restauracích hned u vchodu a na záchod pak jdou ve zvláštních „ťapkách“. Roztržitým se však může stát, že si je cestou zpět ke stolu zapomenou sundat – a to je pak opravdové faux pas.

Kdy jste se v restauraci cítili jako slon v porcelánu? 

Reklama

Související témata:

Načítám