Hlavní obsah

Jak se zbavit pigmentových skvrn po létě? Poradíme vám!

Foto: Eucerin

Foto: Eucerin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Častým kožním problémem, který se může po létě objevit, jsou pigmentové skvrny. Jak s tmavými flíčky na pleti zatočit? Poradíme vám, které kosmetické přípravky na ně zabírají.

Článek

Některé ženy řeší pigmentové skvrny, zvláště od určitého věku, pravidelně, jiným se mohly letos po létě objevit na obličeji, rukách, ale i nohách poprvé. Pokud ještě nevíte, jak k nepravidelnému nadměrnému zabarvení kůže zvanému hyperpigmentace dochází a které přípravky či procedury jsou pro „vyzmizíkování“ flíčků nejlepší, přečtěte si naše dnešní rady a vyberte si vhodné přípravky.

Na tmavší skvrny v povrchových vrstvách kůže vybírejte nejlépe kosmetiku s bělicími účinky. Proto se zaměřte na produkty bohaté na extrakt z hroznových jader, výtažky z alpských rostlin, lékořici a vitaminy E a C. Éčko je skvělý antioxidant a céčko má prokázané bělicí účinky. Dobře vám poslouží například čisticí emulze s jemným exfoliačním účinkem, denní a noční krém stejně jako bělicí sérum.

Vhodné jsou také přípravky s kyselinou glykolovou (glycolic acid), která je nejjednodušší AHA-kyselinou, jež přispívá k regeneračním procesům v pokožce a navrací jí ztracený jas. Nejlépe se aplikuje ve formě koncentrovaných sér.

Odborná ošetření

Pokud vám již domácí péče o pigmentové skvrny nezabírá, zkuste speciální procedury na kosmetických klinikách, kde vám odborně poradí. „Vyzkoušet můžete chemický peeling, což je miniinvazivní ošetření a ideálním obdobím je právě září říjen. Jde o lékařskou techniku, kdy se aplikací a působením jedné nebo více AHA kyselin destruuje kůže do určité hloubky. Přirozeně pak dochází ke stimulaci a obnově buněk v různých vrstvách kůže,“ říká dermatoložka Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology.

O něco šetrnější něž chemický peeling by měl být korneoterapeutický peeling. „Nová neinvazivní metoda Peel-Therapy Concept je způsob peelingu, který se díky technologii postupného uvolňování AHA kyselin pomocí lamelárního vodního gelu na pokožce rozpustí a AHA kyseliny se uvolní do kůže,“ vysvětluje Denisa Jasinská z Essenté.

A pro příště nezapomeňte, že proti pigmentovým skvrnám pomáhá nejvíce prevence. Proto se o pleť dobře starejte i v průběhu roku, kdy se zaměřte na dostatečnou hydrataci, a hlavně si dávejte pozor na jaře, kdy bude sluníčko opět zesilovat.

Koncentrovaná séra

Foto: Archiv firem

Zleva: Eucerin Anti-Pigment, duální sérum obsahuje novou unikátní látku thiamidol a koncentrovanou kyselinu hyaluronovou pro sjednocený tón a zářivý vzhled pleti, 30 ml, 999 Kč. Yves Rocher, vysoce regenerační sérum Anti-Age Global obohacené o lékořici proti pigmentovým skvrnám, 50 ml, 879 KčFoto: Archiv firem

Regenerační krémy

Foto: Archiv firem

Zleva: Natinuel Elisir, krém s trojím účinkem schopný působit proti škodám způsobeným sluncem, 50 ml, 1680 Kč. Sébionex, krém s 15% AHA kyselinou vyhlazuje a zjemňuje povrch pokožky, 40 ml, 299 KčFoto: Archiv firem

Denní gel i esence

Foto: Archiv firem

Zleva: Neostrata Pigment Lightening Gel, gel s vysoce koncentrovanými ovocnými kyselinami a kyselinou kojovou, která zabraňuje tvorbě melaninu, 20 g, 849 Kč. Cosrx AHA7 Whitehead Power Liquid, exfoliační esence pro pleť s hyperpigmentací a 7% kyselinou glykolovou, 100 ml, 550 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Bělicí účinek

Foto: Archiv firem

Zleva: Havlíkova Apotheka, bělící sérum s Jerlínem a extraktem z kiwi, 30 ml, 724 Kč. Medik8, White Balance Brightening Serum 2x10 ml, jemné sérum obsahující složku Oxyresveratrol, díky které pigmentové skvrny zasvětlají již za 2 týdny, 1650 Kč, prodává AwashopFoto: Archiv firem

Na noc

Foto: Archiv firem

Zleva: Bioderma Sébium Night Peel, noční vyhlazující exfoliační sérum proti nedokonalostem pleti, 40 ml, 390 Kč, prodává Notino. Essenthé Therapy Cream, projasňující a stimulující noční krém, 50 ml, 780 KčFoto: Archiv firem

Související témata:

Načítám