Hlavní obsah

Jak se žije pod zemí? Navštivte s námi krtkodům

Foto: Dominik Dubec

Foto: Dominik Dubec

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pasivní dům v zemi majitelům splnil sen o návratu k přírodě a energetické soběstačnosti. Zařídili ho v chalupářském stylu a každý den se tu cítí odpočinutě – zrovna jako na chatě.

Článek

Manželé s dvěma dětmi poznali bydlení v klasickém rodinném domě, kde žili i s rodiči, a vyzkoušeli i panelový byt. Pak se ale v zahraničí zhlédli v energeticky úsporných domech v zemi a se zelenou střechou.

„Vlastně to asi začalo někde na Novém Zélandu ve filmu Hobit. Pak jsme sondovali, jestli něco podobného existuje i u nás – a našli jsme. Stačil telefon, pár setkání, návrh, grafika a bylo to… Jinými slovy, jiný druh stavby už ani nepřipadal v úvahu,“ vypráví majitel domu.

Stavba svépomocí

Dům postavili svépomocí, od prvního kontaktu do nastěhování uběhly dva roky. „Stavba šla velmi rychle, majitelé to zvládli za čtrnáct měsíců, což je minimálně o půl roku méně, než je u svépomocných staveb běžné. I povolení jsme měli vyřízené rychle. Když se chce, všechno jde,“ dodává Martin Pribila, zakladatel společnosti Krtkodom, a přibližuje, proč s domy tohoto typu vlastně začali: „Naší prvotní vizí bylo osvobození od výdajů za energie, návrat do přírody a ekologie, tedy eliminace uhlíkové stopy. Tento konkrétní dům se řadí do energetické třídy A1 a měsíční výdaje za energie jsou 28,50 eura, tedy asi 730 Kč.“

Vlastní studna i potraviny

Soběstačnost zajišťuje vlastní studna, kořenová čistička odpadních vod a fotovoltaika, důležité jsou také potraviny vypěstované na střeše a ve skleníku, který na dům navazuje.

„Naše přání jsou už teď z 90 procent splněná. Zbývá dokončit zimní zahradu, kde chceme pěstovat ovoce a zeleninu, a prostor za domem, kde bychom chtěli postavit přírodní koupací jezírko, podzemní sklípek a další maličkosti. Chtěli jsme zkrátka dům, který nebudeme muset za deset let přestavovat, vyměňovat střechu nebo měnit poškozenou plovoucí podlahu. K údržbě nám nejčastěji stačí vysavač, někdy i obyčejné koště. A i okna se díky dobrému přístupu umývají velmi jednoduše,“ pochvaluje si paní domu.

Foto: Dominik Dubec

V kuchyni spotřebovávají množství potravin, které si sami vypěstují na střeše domuFoto: Dominik Dubec

Zem chrání před extrémními výkyvy teplot

Celková užitná plocha domu je 160 metrů čtverečních, skleník má dalších patnáct metrů. Uvnitř jsou tři pokoje, kuchyně spojená s obývacím pokojem, pracovní kout, šatna na sezonní oblečení a uskladnění dalších věcí a sušárna prádla.

„Důležitým bodem pro majitele bylo, aby z kuchyně měli výhled na dvůr a hrající si děti. A vzhledem k tomu, že se nacházíme v oblasti, kde v létě dosahují teploty až 35 °C, bylo velkým tématem příjemné klima, avšak bez použití klimatizace. Zdraví dětí je pro ně pochopitelně na prvním místě, takže klimatizace byla vyloučená. Domy v zemi jsou ideálním řešením, dokážou se vyrovnat i s extrémními výkyvy počasí a vždy je uvnitř příjemně,“ říká Martin Pribila.

Poctivé materiály

Majitel věří v poctivé materiály, jako jsou beton, dřevo, hlína a kámen – jsou věčné, odolné a pravidelně se vracejí do módy, takže jsou i nadčasové. Interiéry domu tomu odpovídají. „Dřevo tu převažuje, je to příjemný přírodní materiál a i my s ním pracujeme rádi. Jiné se hodí na podlahu, na nábytek či na nosné konstrukce, vždy je ale měkké, teplé a příjemné na dotyk. Kdo by se jím rád neobklopil? A takový stůl z ořechového nebo třešňového dřeva, to je luxus, který přetrvá,“ dodává Martin Pribila.

Foto: Dominik Dubec

Manželé s dvěma dětmi a pejskem si postavili „krtkodom“, dům v zemi. Interiér zařídili v chalupářském styluFoto: Dominik Dubec

Radost z maličkostí

„Náš dům nás opravdu nabíjí pozitivní energií. Je tu klid, ticho a úžasný výhled do okolí. Dokážeme se radovat z maličkostí, takže s úžasem pozorujeme, jak v průběhu roku příroda mění barvy. A zároveň máme díky stylu interiéru každý den pocit, že jsme na chatě – vždyť právě ten pocit mají chalupáři rádi, ten relax, únik od hluku a stresu a jakýsi reset myšlenek. Nejkrásnější je, když venku svítí slunce a nám se interiér ‚rozsvítí‘ před očima. Medově zlatá podlaha září a nám je fajn,“ zasní se majitelé.

Vizitka společnosti

Společnost Krktodom založil v roce 2010 Martin Pribila. Tým odborníků průběžně testuje nové technologie a postupy a projekty pro rodinné domy v přírodě tak posouvají neustále vpřed – jsou lídrem v oblasti výstavby pasivních a energeticky soběstačných domů se zelenou střechou. Více na krtkodom.sk.

Reklama

Související témata:

Načítám