Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Ani po 15 letech se mnou nechce na svatební cestu

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne každý má peníze na bombastickou svatební cestu někam k moři, a tak jede třeba do Jiljí. Když se mají dva rádi, líbí se jim všude, hlavně že jsou spolu (stejně většinou ani nevylezou z postele). Paní Petra se ale po svatbě na žádné líbánky nevydala, manžel nechtěl. A nechce ani teď, po patnácti letech. Proč?

Článek

Čtenářka Petra (42) nám poslala na jaktovidichlap@firma.seznam.cz svůj dotaz:

Pane Hausmanne,

co si myslíte o svatební cestě? Víte, s manželem jsme spolu 15 let a dosud jsme na ní nebyli. Hned po svatbě na to nebyl čas, už jsme měli jedno dítě a manžel byl hodně v práci. Řeknete si, co blbnu po těch letech, ale mě by to potěšilo, fakt. Když to občas před mužem zmíním, tak to ironizuje hláškou typu „no jo, to budu mít vždycky na talíři“. Tak si říkám, proč mi místo těchto hloupých reakcí neřekne „tak ano, pojedeme“.

Vždyť je to vlastně hezké, že s ním chci jet na pár dní někam mimo realitu všedních dní, nebo ne? Nebo je pro muže svatební cesta opruz? Děkuji za váš pohled, Petra.

Vážená paní Petro,

na světě to bohužel nechodí tak, že když po něčem zatouží jeden, automaticky to znamená, že to bude chtít i ten druhý. Jsou ovšem věci, kde by tato automatika někdy zafungovat měla – alespoň ve zdravém vztahu. Vyrazit někam spolu na cestu „za hranice všedních dnů“ do této sféry patří. Předpokládám (z vašeho podání to není jasné), že jste spolu za těch 15 let nebyli nikde. To by mohl manžel prohlásit za svatební cestu už ten první výlet někam k moři. Problém tedy nespočívá v tom, že s vámi nechce jet na svatební cestu, ale že nechce jet vůbec nikam. Milosrdnější vysvětlení je, že buď lituje peněz, nebo je rozený pecivál (i ten může být dobrý člověk). Horší by byla skutečnost, že nechce jet nikam s vámi, jen tak ve dvou.

Bohužel nezmiňujete jeho argumentaci. Je však s podivem, že i kdyby se mu stokrát nechtělo někam se trmácet, že to pro vás ani jednou neudělá. Vaši touhu po svatební cestě tedy chápu jako maskované přání s manželem vůbec někam vyrazit.

 K vaší otázce, je-li svatební cesta pro muže opruz. V původním smyslu tohoto sousloví zpravidla ne – zamilovaný novomanželský páreček si spolu kdesi na konci světa snadno vystačí. Ovšem jet s toutéž ženou po 15 letech manželství na milenecký výlet už pro někoho opruz být může. Je to nepříjemně pravdivý barometr vztahu. Nevím, jak jste trávili dovolené uplynulých 15 let. Smutno domýšlet.   

Reklama

Související témata:

Načítám