Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Nechce se mnou jet k moři a s kamarádkou mě nepustí. Odmítá totiž hlídat syna

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paní Lenka se ocitla v nepříjemné situaci. Už roky touží vyrazit si k moři, ale manžel jí to znemožňuje svou zatvrzelostí. Co na to říká známý šovinista Josef Hausmann? Možná nejde jen o dovolenou, ale o něco mnohem víc.

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Lenky:

Vážený pane Hausmanne, můj dotaz není asi tak závažný, ale i tak by mě zajímal váš názor. Jsme tříčlenná mladá rodina, s manželem máme osmiletého syna. A můj problém je následující. Já miluji moře, už jsem u něj léta nebyla, protože bohužel můj manžel ani syn k moři nechtějí. Ale zároveň můj muž nechce, abych jela s kamarádkami, tedy nechce v té době hlídat syna, abych to napsala přesně. Babičky bohužel nemáme hlídací, tak mám smůlu. Nemám nic proti cestování po Česku, ale už bych moře fakt chtěla. Co si o tom myslíte vy? Děkuji vám moc. Lenka

Vážená paní Lenko,

nechci vám brát iluze, ale milující (a nežárlivý a nedespotický) manžel by se takhle nechoval. Slovo „milující“ jsem myslel hned ve dvou rovinách. Zaprvé směrem k vám: Když už sám nepřinese týdenní „oběť“ u moře, proč vám aspoň nedopřeje to, do čeho se mu nechce, nota bene když jste schopna si to zařídit bez něj sama? Zadruhé směrem k synovi: Proč se netěší na to, jak si to dva chlapi týden spolu užijí bez mámy, která jim do ničeho nebude povídat a která si také potřebuje od nich oddychnout?

Nevěřím, že osmiletý kluk má tak vytříbený názor na prožití dovolené, aby se odvažoval tvrdit, že k moři nechce. Když pominu fakt, že takovému smradovi se nemá co chtít nebo nechtít, podezírám ho, že celá jeho póza je úlitba otci, aby byl doma klid. Je-li to tak, je to hodně smutné – ne pro tu lež samu, ale proto, že jste toho človíčka do toho dotlačili.

Co s tím? Pořádně si s mužem promluvit na téma kompromisy v situacích, kdy se jednomu do něčeho nechce a druhému ano. Mohla byste rovněž manželovi navrhnout variantu vy a syn spolu u moře bez něj. A konečně se nějak vzepřít manželovým despotickým tendencím. Ty trochu svědčí o tom, že si sám bez vás neví rady.

Pořádný chlap by se těšil, až vypadnete, aby (sám nebo se synem ve věku, kdy už se toho s ním dá tolik podniknout) si chvilku žil po svém a mohl se věnovat svým koníčkům a sportům. A mohl do nich zasvěcovat syna, aby z něj nevyrostl typ iPhonového autisty, jakými začíná být zamořován svět. Pokud ovšem tímto typem není už váš muž sám.

Reklama

Načítám