Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Proč o sobě muži na seznamkách lžou?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kristýna (35) chce najít vážný vztah, proto se zapsala na seznamku. Jenže se ukázalo, že muži, kteří přišli na rande, vypadali docela jinak než na fotkách: na svých profilech jednoduše podváděli! Kristýna nechápe, proč se někdo sníží k tak primitivnímu švindlu. Jak jí to vysvětlí Josef Hausmann?

Článek

Na adresu jaktovidichlap@firma.seznam.cz přišel tento e-mail od naší čtenářky Kristýny (35):

Vážený pane Hausmanne, nevím, co dělám špatně, ale už dvakrát se mi stala stejná věc, a tak budu ráda za jakoukoli vaši radu. Jsem single, je mi 35 let a moc toužím po trvalém vztahu. Bohužel jsem zatím nepotkala toho pravého, tak jsem se zaregistrovala na placenou seznamku. Moje kamarádka tam našla partnera, budoucího manžela, tak jsem si řekla, proč ne. A myslela jsem si, že se mi daří.

V posledním čtvrtroce jsem se totiž postupně seznámila se dvěma muži, s oběma jsem si ze začátku pár týdnů psala, potřebuji se nejdřív trochu poznat, zjistit, co máme společného a tak. Když mi navrhli, že bychom se mohli potkat, byla jsem pro, protože jsme si rozuměli a já jsem měla pocit, že je to moc fajn. Na setkání jsem se těšila, z fotek oba muži vypadali sympaticky. Ale... Ale na schůzku pak přišli úplně jiní muži, vypadali opravdu jinak, bohužel hodně k horšímu. To mě fakt nenapadlo, že by to bylo možné, já bych si nikdy na profil nedala fotku, na které nejsem já nebo bych vypadala úplně jinak než ve skutečnosti.

Ten první byl v reálu o pět let starší, tlustší a už neměl vlasy. Druhý měl na profilu fotku svého kamaráda!!! To jsem fakt nepochopila, o co jim šlo?! Vždyť se na to musí hned přijít, ne? Z obou schůzek jsem samozřejmě hned odešla, nechci mít nic společného s podvodníky. Ale co je špatné, je to, že jsem ztratila důvěru v to, co o sobě muži říkají, jak se prezentují. Přece se nemůžu pokaždé ptát, je pravda, co píšeš, a jsi to na fotce opravdu ty? To mi přijde divné. A věřte mi, že ve výsledku fakt nehledám žádné modely, nikdy mi o vzhled nešlo v první řadě, ale že se mi to stane hned dvakrát po sobě? Co s těmi muži je? Děkuji vám za názor. Vaše čtenářka Kristýna

Vážená slečno Kristýno,

triviální podvody, na které se musí samozřejmě hned přijít, takže jsou zdánlivě nepoužitelné, mají mnoho podob a jednoho společného jmenovatele: Dají se uplatnit jen na čestné a poctivé lidi (tzv. naivky), kteří by to nikdy neudělali, a proto je vůbec nenapadne, že tímto trikem hodným kluka ze třetí třídy by se někdo pokusil oblafnout je. Já mám pro vás velké pochopení, protože jsem takový naivka sám: kolik lidí mi nevrátilo peníze, zdevastovalo půjčený byt, prodalo na ulici aušus, jedné ztroskotavší rodině s dětmi jsem dokonce půjčil na odvoz auto, které jsem už víckrát nespatřil… Na radu, jak čelit primitivním podvodům, se tedy ptáte toho pravého.

Jak si to ti muži představují, že to dopadne, až se zjeví pravda, nechápu. Snad doufají, že když už se takhle „po cyranovsku“ dostanou do šance, že si třeba řeknete: „No, tak když už je tady…“ V každém případě jste v jejich osobách o nic nepřišla, byli to nesebevědomí slaboši. Přišla jste ovšem o čas, který jste do líčení na falešnou kořist investovala. V rámci protiopatření je tedy nutné minimalizovat tuto potenciálně ztrátovou stránku podniku, tedy zkrátit časový interval mezi prvotním kontaktem a osobním setkáním. Zklamání se můžete též vyhnout tím, že místo Bradům Pittům budete rovnou odpovídat jen plešatým ošklivcům. Ti budou echt určitě.

Pro uklidnění duše vás upozorňuji na fakt, že u žen je zmíněné chování zcela běžné, i když sofistikovanější. Na kamuflování jejich pravé vizáže vyrostl ohromný kosmeticko-módní průmysl s miliardovým obratem. Kdybyste viděla kolikrát tu sádelnatou hrůzu, která se na člověka vyvalí zpod elegantně vypasovaných džín, nebo prázdný obsah push-up podprsenek, o ránech před make-upem ani nemluvě…. Ženy ale muže klamou i mlžením ohledně svého věku, zkreslenými informacemi o své sexuální minulosti a také tím, že co nejdéle před novým partnerem drží na uzdě záporné vlastnosti, kterých jsou si vědomy, – od lenosti v posteli po přehnanou žárlivost. Omluvou jim budiž, že toto chování má svou logiku a svým způsobem se osvědčilo.

Chování vámi popisovaných mužů je ale slepou vývojovou uličkou – i vy jste se otočila na podpatku. Muž má zaimponovat ženě nabídkou svého staračsko-ochranitelského potenciálu, nikoliv naondulovanou frizurou. Tedy – takhle to fungovalo dříve. Dnes je to možná jinak…

Související témata:

Načítám