Hlavní obsah

Zdánlivě obyčejná rtěnka, která umí nadělat pořádnou paseku: Jak nosit nude odstín

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Vybrat dokonalou nude rtěnku není jednoduchá disciplína. Obzvlášť, když se zaměřujete čistě jen na béžovou. Proč vám nemusí sedět odstín, který nosí hvězdy, a jak si nahý efekt vyzkoušet, aniž byste musely zamířit do drogerie?

Článek

Nejprve si udělejme jasno ve faktech. Nejrozšířenějším mýtem totiž je, že nude rtěnka rovná se rtěnka béžová. „Nude přitom znamená nahá a jde o barvu, která je blízká vašim vlastním rtům. Jsou to všechny odstíny, které se blíží vaší přirozené barvě rtů a vůbec nevadí, že mají nádech třeba do růžova,“ vysvětluje vizážistka Linda Chudomelová.

Ptáte se, proč se vůbec namáhat a vybírat rtěnku, která bude plus minus v barvě vašich rtů? Protože nalíčená ústa vypadají vždycky upraveněji, a pokud už si dáte práci s celým make-upem, byla by je škoda vynechat. I kdybyste měly barvu do rtů jen lehce vklepat prstem.

Proč béžová častokrát nefunguje?

Pořídily jste si tělovku přesně podle Jennifer Lopez, ale z výsledku jste zklamaná? Důvod je jednoduchý. „Pokud patříte ke středoevropskému průměru a jste celkově spíše bledá, béžová jako taková pro vás nebude tou nejlepší volbou,“ říká odbornice.

Nesrovnávejte se proto s hvězdami, které jsou typově naprosto odlišné. JLo nebo členky klanu Kardashian – Jenner, které poptávku po tělových rtěnkách jednoznačně zvýšily, mají tmavé vlasy, obočí i oči a samy o sobě jsou hodně výrazné. Pokud si takové ženy nápadně zesvětlí rty, v rámci celku to může fungovat. Kdyby ale stejný odstín použila světlovláska s nevýrazným obočím, béžová by zakryla jedno z mála míst v obličeji, které má nějakou barvu. U spousty žen se proto vyplatí vsadit na produkty, které mají trochu živější (doslova!) tón.

Foto: Profimedia.cz

Čistě béžové rtěnky nejsou pro každého. Co sluší tmavovlasé modelce Kendall Jenner (26) a její sestře Kylie (24), nemusí svědčit vámFoto: Profimedia.cz

Zkuste trik s make-upem

Pokud jste si hrdinku dnešního článku ještě nepořídily, nejprve zkuste provizorní metodu. „Nejpřirozenější nude rtěnka je trocha make-upu na rtech. Make-up totiž koresponduje s odstínem vaší pleti (nebo alespoň by měl), a pakliže ho nepoužijete příliš, optimálně si sedne s vaší vlastní barvou rtů. Pokud vám budou takto natřené rty připadat příliš mdlé, klidně na pusu vklepejte ještě lehkou vrstvu narůžovělého nebo jiného oblíbeného lesku,“ radí Linda Chudomelová.

Který odstín vybrat?

Takže jak si vybrat nude rtěnku? „Majitelkám světlé pleti budou slušet odstíny s nádechem do růžova, které rtům přeci jen dodají nějakou barvu. Tmavším typům budou kromě béžových odstínů svědčit i tmavší rtěnky, které jdou až do hněda. A pokud jste s olivovou pletí typově někde uprostřed, zkuste barvy s teplejším podtónem, a klidně i ty do oranžova,“ vysvětluje odbornice.

Pro blondýnky

Bledulkám a světlovláskám lichotí odstíny s růžovým podtónem.

Foto: Archiv firem

Zleva: rtěnka Sephora Rouge Satin, odstín 01 Let Me Dream, 340 Kč; rtěnka MAC Love Me Lipstick, odstín Daddy´s Girl, 600 KčFoto: Archiv firem

Pro hnědovlásky

Ženy s olivovou pletí a hnědovlásky se mohou přiklonit k teplým odstínům směřujícím k oranžové.

Foto: Archiv firem

Zleva: rtěnka Huda Beauty Power Bullet Cream Glow, odstín Sweet Nudes Sweet Cheeks, prodává Sephora, 690 Kč; rtěnka Bourjois Paris Rouge Fabuleux, odstín 06 Sleepink Beauty, 206 KčFoto: Archiv firem

Pro tmavovlásky

Tmavší typy si mohou vybírat nejvíce – jejich výrazné oči, obočí a potažmo i vlasy unesou odstíny béžové i ty do hněda.

Foto: Archiv firem

Zleva: rtěnka NYX Shout Loud Satin Lipstick, odstín Cali, 249 Kč; rtěnka Catrice Full Satin Nude, odstín 020 Full of Strenght, 109 KčFoto: Archiv firem

Nezapomeňte na trochu barvy

Než se pustíte do líčení, pamatujte, že pokud přirozený odstín rtů potlačíte a zesvětlíte, vyplatí se přidat barvu někam jinam. A pokud jste světlejšího typu, platí to dvojnásob. Nemyslíme tím jen výrazné líčení očí, se kterým se nahá pusa často kombinuje. U lehkého make-upu na každý den nezapomínejte především na tvářenku, která obličeji dodá chybějící barvu.

Reklama

Načítám