Hlavní obsah

Pravidla zimního hubnutí: Jaké potraviny jíst, abyste spalovali tuky?

Foto: Profimedia

Do zimního jídelníčku určitě zařaďte zdravé tuky, například v podobě ryb, jako je třeba lososFoto: Profimedia

Reklama

V teplých měsících je hubnutí snadné. Jídelníček postavíte na salátech, ovoci či mléčných výrobcích. Ovšem tyto potraviny tělo ochlazují, a v zimě byste jimi proto měli šetřit. Co zařadit místo toho?

Článek

Stejně, jako v létě se hodí organismus trochu zchladit, v zimě je dobré ho prohřát. Má to spoustu důvodů, třeba posílení imunity či celkově komfortnější pocit vnitřního tepla.

Každopádně ve spojitosti s hubnutím tím hlavním důvodem je, že ochlazený organismus nedokáže správně odbourávat tuky. Proto je důležité snažit se udržet teplotu organismu „tak akorát“. S tím v zimě pomohou potraviny s takzvaným termogenním efektem, které dovedou i urychlit metabolismus, a to až o patnáct procent.

„Jak tělo spaluje, tak se také zahřívá a samozřejmě spaluje i kalorie, což má pozitivní účinek na vaši hmotnost. Nejúčinnější jsou v tomto ohledu potraviny s vysokým obsahem bílkovin či některé koření,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Chladí mléko, syrová zelenina i zelený čaj

Mezi ochlazující potraviny patří většina druhů zeleniny, jež se často jedí syrové. Jsou to třeba zelný salát, hlávkový salát, rajčata, okurky, špenát, ředkvičky. Stejně tak je to s tropickým a subtropickým ovocem a zároveň i s populárními zeleninovými a ovocnými šťávami známými pod pojmem smoothie.

Tělo ochlazují také mléko a mléčné výrobky, produkty vyrobené z bílé mouky, brambory, rafinovaný cukr, ale třeba i zelený čaj.

Foto: Profimedia

Salát si dát samozřejmě můžete, ale vhodnější je spíše jako příloha k hlavnímu teplému jídluFoto: Profimedia

Zahřívá pohanka, ryby a spousta koření

V první řadě tělo v zimě potřebuje větší množství prospěšného tuku. „Pokud si ale hlídáte váhu, je stále třeba mít na paměti i to, že v sobě tuk skrývá velké množství kalorií,“ upozorňuje Karolína Hlavatá. Tučnější potraviny ale určitě zařazujte, jen věnujte pozornost jejich množství.

Vhodné jsou například tučnější ryby jako losos nebo úhoř. Dále pak určitě ořechy, zejména vlašské, a semínka. Skvělý je z tohoto hlediska například mák.

„Semena máku obsahují až 50 procent tuku s převažujícím podílem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují dvanáctkrát více vápníku než mléko,“ uvádí hlavní výhody máku odbornice na bio stravu Ing. Barbora Hernychová ze společnosti Pro-Bio. Díky máku vás proto nemusí trápit nižší zastoupení mléka v zimním jídelníčku.

Dále ze zeleniny mezi zahřívací druhy patří cibule, pórek, česnek či křen. Z příloh je pak nejlepší zvolit rýži, jáhly a k hubnutí určitě pohanku. „Pohanka má detoxikační účinky, a je tak ideální potravinou na nastartování redukční diety a očisty organismu,“ podotýká odbornice Barbora Hernychová.

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje koření. Čím ostřejší je, tím vyšší má zahřívací schopnost, a tím více taky podporuje spalování. Ideálními druhy jsou určitě chilli, pepř, kari, zázvor, ale i méně pálivé, jako je skořice, kurkuma, hřebíček, bazalka nebo oregano.

Mezi další vhodné zahřívací potraviny patří maso, ovčí a kozí sýry, vejce, sušené ovoce, ovesné vločky a celozrnné produkty. Z nápojů pak černý čaj, káva a červené víno.

Foto: Profimedia

Pokud nejste vegetariáni, tak maso do zimního jídelníčku určitě patříFoto: Profimedia

Hlavně správně kombinovat

Ochlazujících potravin se ale samozřejmě nemusíte v zimě vzdát úplně. Například salát si klidně dejte jako oblohu k hlavnímu jídlu. Další ochlazující zeleninu pak můžete bez problému konzumovat tepelně upravenou.

Mléčné výrobky, jako je bílý jogurt zpestřete zahřívacím kořením, třeba skořicí. Mléko s ovesnými vločkami si připravte jako kaši. Z ovoce dejte přednost spíše lokálním druhům – jablka, hrušky. Obiloviny jsou určitě lepší celozrnné, což ostatně platí nejen v zimě. Dále volte raději černý čaj než zelený. A dejte si spíše skleničku červeného vína než bílého.

Jaké zahřívací potraviny máte fakt rádi? Víno?

Reklama

Načítám