Hlavní obsah

Jaké oblečení nejvíc přidává kila? Víme, čemu je lepší se úplně vyhnout!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Jak přibrat snadno a rychle? Kromě dojídání zásob cukroví a silvestrovských brambůrků je tu ještě jedna možnost – oblečení! Jasně, jde jen o optická kila, ale i ta se počítají, ne? Jestli o nic podobného nestojíte, pozorně si pročtěte následující tipy.

Článek

Patříte-li k věčně štíhlým (nebo extrémně disciplinovaným a vánočním nástrahám odolávajícím) ženám, které si mohou obléknout v podstatě cokoli, nezbývá než vám gratulovat a závidět. My ostatní musíme nad složením svého šatníku více přemýšlet. A bezpečně vědět, co zbytečně přidává na velikosti…

Nevhodné střihy

Jaký je váš největší nepřítel? To je velmi individuální. Nechcete-li své postavě škodit, musíte mít zmapováno, jaký jste typ a co vám sedí. Střih je totiž tím nejdůležitějším faktorem a na to, jestli vám oblečení sluší, nebo ne, má mnohem větší vliv než barva látky či třeba potisk. Pěkná polovina populace se v obchodech úzkostlivě vyhýbá horizontálním pruhům, aniž by tušila, že větším průšvihem mohou být zdánlivě neškodné šaty, které mají dávno doma ve skříni. Nejprve se proto otestujte v článku Opravdu víte, co vám sluší? a pak přejděte k podrobným informacím o přesýpacích hodinách, trojúhelníku, jablku, obráceném trojúhelníku nebo obdélníku.

Foto: Asos

Znalost tělesných proporcí je naprostý základ. Jablíčku s plnějším středem těla upnuté šaty ani overal se zvýšeným pasem nesvědčíFoto: Asos

Snaha se schovat

Povánoční kila nezakamuflujete širokými kalhotami a volnou košilí – snaha všechno překrýt vede k úplnému opaku. Znamená to, že byste měly chodit striktně jen ve vypasovaném oblečení? Vůbec ne. Volnější by ale měl být vždy jen vršek, nebo naopak spodek. Rozhodujte se opět podle svých proporcí – jestliže máte silnější horní polovinu těla, klidně oblékněte splývavou košili s úzkými kalhotami. Je-li to naopak, volte áčkovou sukni do pasu a upnutější vršek.

Foto: Asos

Volné oblečení kila neodmaže. Naopak vás opticky ještě více rozšíříFoto: Asos

Zrádný elastan

Elastan dělá látku pružnou, ovšem ve chvíli, kdy se na vás triko nebo šaty nemilosrdně nalepí, dejte od kousku ruce rychle pryč. Elastické materiály nelichotivě obkreslí každý záhyb, přičemž paseku dokážou udělat především v oblasti pasu, boků a v místech, kde se do kůže zařezávají kalhoty nebo podprsenka. A to, pokud nejste ve formě, určitě nechcete.

Foto: Forever21

Elastické oblečení odhalí každý nedostatekFoto: Forever21

Hra na efekt

Nebudeme vám, a ani nechceme, zakazovat nošení metalických odlesků, výrazných potisků, barev, volánků nebo sametu. Faktem ale je, že každý tento prvek umí v nesprávné formě uškodit. Jste-li o pár kilo těžší než jindy a necítíte se, můžete si od nich dát krátkou pauzu. Obecně však platí, že byste je neměly umisťovat na kritické partie. Pakliže máte například silnější střed těla, bude pro vás výhodnější obléct výraznější spodek a při výběru topu se držet více zkrátka. V případě šatů buďte opatrné s celoplošnými efekty.

Foto: Mango a Asos

Samet i blýskavé flitry vám mohou v nesprávném podání uškoditFoto: Mango a Asos

Nelichotivé šisování

Nenechte se odradit od nošení úzkých džínů – v tmavší jednoduché variantě často sluší více než volnější střihy. Prvkem, který ale naopak nohy pokaždé rozšíří, je výrazné šisování (čím kontrastnější, tím hůře). Jestli tedy nemáte vyloženě štíhlé nohy, džíny s vyblednutím (zejména na kritických stehnech) nechte ležet v obchodě. Zmínit se musíme i o bokových střizích, které se momentálně naštěstí příliš nenosí – končetiny zkrátí úplně všem (nemluvě o tom, jak „pěkně“ se umějí zaříznout do boků).

Foto: Nordstrom

Šisování vašim nohou na štíhlosti nepřidá. Naopak!Foto: Nordstrom

Zimní dilema

Objemné péřovky, kožíšky a oversized kabáty jsou v kurzu a my je milujeme. Nebudeme vám ale mazat med kolem pusy a tvrdit, že opticky na velikosti nepřidají. Přidají. A je jen na vás, jestli na tuto hru přistoupíte a pořídíte si cool svršek, nebo dáte přednost něčemu… menšímu. Nechcete-li vypadat ani o gram silnější, dejte přednost kabátům s přepásáním, méně „huňatým“ kožíškům (jeden takový najdete v článku Zachumlejte se!) nebo bundám, které jsou méně objemné.

Foto: H&M

Objemné bundy a oversized kabáty jsou trendy, musíte ale počítat s tím, že vám opticky přidají na vázeFoto: H&M

Se kterým oblečením nemáte dobrou zkušenost vy?

Reklama

Načítám